Sök
Yamaha RX-V1900

Yamaha RX-V1900

Kraftfull för priset

2008-11-28

Yamaha RX-V1900 är en funktionsrik och lätthanterad receiver med stöd för alla dagens ljudformat som får beröm för sitt kraftfulla men samtidigt raffinerade ljud.
Testkälla Betyg Kommentar
Audio 4/5 "Mit Gänsehaut-HD-Tonkünsten"
Hemmabio - "En klart lysande stjärna"
Audiovision 91/100 "Ausgewogenen Klang"
Home cinema Choice 4/5 "A performer of passion"

Vad tycker testarna?

Testarna menar att Yamaha RX-V1900 inte bjuder på några överraskningar när det kommer till anslutningar eller funktioner men att det är en solid presterare och i de fall den jämförs med andra produkter kniper den förstaplatsen. Vid återgivning av filmspår blir det idel beröm för den djupa basen, det sömlösa surroundljudet, precisionen och detaljåtergivningen. Musik anses återges bra men mer lågmält än filmljudet.

Audio

"Mit Gänsehaut-HD-Tonkünsten"

Funktions- och färdighetsmässigt anses Yamaha RX-V1900 erbjuda det som förväntas för en receiver i den här prisklassen. Skillnaderna gentemot RX-V1800 anses vara minimal men det är inget negativt då det var en mycket bra receiver. Att egenskaperna gått i arv märks också i surroundljudet där receivern producerar en djupgående bas som är rapp samtidigt som detaljrikedomen är hög och precisionen mitt i prick. Hd-toner återges nästintill perfekt, med en tydlig sammanflätning av ljudbilden, kraftiga effekter och utmärkta stämmor. Musik återges elegant men mer diskret och lågmält än filmspår. Testaren kikar också på Denon AVR-2809 och menar att de två produkterna är jämbördiga.

Källa: Audio (DE) nr 11 2008

Hemmabio

"En klart lysande stjärna"

Utseendet hos Yamaha RX-V1900 är inte direkt inspirerande utan upplevs som lite tråkigt även om det är funktionellt. Anslutnings- och funktionsmässigt anses enheten vara fullmatad och fjärkontrollen ha ett vettigt upplägg. Ljudet karaktäriseras av pondus och ett fast grepp enligt testaren. Det finns gott om driv i basen och både detaljering och placeringen är bra. Resultatet blir att både film och musik presenteras mycket bra. Testaren kikar också på Onkyo TX-SR806 och Pioneer VSX-LX51 men menar att Yamaha RX-V1900 är den bästa produkten när det gäller såväl ljudegenskaper som utrustningsnivå.

Källa: Hemmabio (SE) nr 11 2008

Audiovision

"Ausgewogenen Klang"

Funktionerna och anslutningarna hos Yamaha RX-V1900 bjuder inte på ovanligheter men upplevs som omfattande för prisklassen. Detta då flertalet hdmi-ingångar och stöd för hd-format samt automatisk rumskorrektion blivit standard. Inställd på åtta ohm så levereras ett kraftfullt och dynamiskt ljud som förblir luftigt och behagligt även när volymen dras upp. Men även med lugnare mer atmosfäriska scenarion visar enheten sina styrka. Det blir som bäst över hdmi och med hd-format blir dessutom ljudupplevelsen mer eggande och transparent. För priset anses produkten ha en prestation utav referensklass.

Källa: Audiovision (DE) nr 12 2008

Home cinema Choice

"A performer of passion"

Home cinema choice skriver att Yamaha RX-V1900 är samma receiver som den tidigare något dyrare modellen RX-V3800 minus nätverksfärdigheter, några anslutningar och med ett enklare användargränssnitt. De punkter som räknas mest i hemmabion har behållits och där inkluderar testaren videouppskalning, hdmi-ingångarna samt möjligheten av avkoda hd-ljudformat. När receivern körs igång imponeras testaren direkt av basen. Detaljeringen är skyhög och surroundintrycket är sömlös och precist. Det fungerar lika bra att lira spel med frenetiska soundtracks som att titta på filmer med lågmälda ljudspår. Den enda nackdelen med nedbantningen anses vara att det inte är lika lätt att göra efterjusteringar av den automatiska högtalarkalibreringen med det enklare gränssnittet.

Källa: Home cinema choice (GB) december 2008

Cirkapris: 13000 kronor

Produktfakta: Yamaha RX-V1900 är en 7.1-receiver med effekten 7x130 watt vid 8 ohm. Hanterar både dolby truhd och dts-hd master audio såväl som exempelvis pro logic IIx, dd plus och dts 96/24. Bland anslutningarna återfinns fyra hdmi in (en ut), fem optiska och tre koaxialingångar, sex komposit (tre ut) och tre komponentingångar (en ut). D/a-omvandlare från Burr Brown på 192 kHz/24 bit. Måtten är 435x171x438 mm och vikten 17,1 kg.

Tillverkare: Yamaha