Sök
Yamaha RX-V1600

Yamaha RX-V1600

Mycket för lite pengar

2006-03-17

En receiver som levererar ett mycket bra ljud samtidigt som den introducerar ett par nya tekniska lösningar i prisklassen.
Testkälla Betyg Kommentar
Hemmabio 44/50 “Mest inställningar att ratta på”
DVD & Hjemmekino 17/20 “Gir oss bakoversveis gang på gang”
Audiovision 91/100 “Außerordentliche Ergebnis”

Vad tycker testarna?

Samtliga testare är väldigt snabba att nämna att produkten har flera egenskaper och funktioner som tidigare endast fanns i receivrar som kostar betydligt mer. Det som framför allt märks är hdmi-anslutningen och de videoegenskaper som enheten utrustats med. Utförandet är typiskt Yamaha, med tillägget av en smärre ansiktslyftning. Ljudbilden är också typisk tillverkaren. Det är en väldigt naturlig återgivning som erbjuds. Receivern har inga problem med att behålla detaljer och precision vid högre volymer. Men vissa åsiktsskillnader finns, en av testarna menar nämligen att basen må gå djupt men att det där lilla extra saknas. De övriga två anser att basen fungerar utmärkt.

Hemmabio

“Mest inställningar att ratta på”

Yamaha RX-V1600 svartHemmabio tittar även på Pioneer VSX-AX2AV-S, Rotel RSX-3, Harman Kardon AVR 635 och Onkyo TX-SR703E. Pioneers receiver utses till bäst i test och Yamaha hamnar strax efter på andra plats. Testaren skriver att den utseendemässigt är en typisk Yamaha-receiver. Detta trots att den har fått sig en liten ansiktslyftning, med ett elegant och sobert resultat. Det finns många inställningar att ratta på för den som vill och funktionerna är många. Fjärrkontrollen är stor med ett logiskt upplägg men den kunde gärna ha varit helt upplyst. Vid filmtittande får enheten fram detaljer väldigt bra, både stora som små. Basen blir inte helt optimalt inställd med automatik utan måste justeras manuellt. Musik återges väldigt mjukt och luftigt med ett naturligt mellanregister. Basen är däremot stundtals lite tam, den går förvisso djupt men saknar det där extra trycket. 

Källa: Hemmabio (SE), nr 12 2005

DVD & Hjemmekino

“Gir oss bakoversveis gang på gang”

Yamaha RX-V1600 bakDVD & hjemmekino menar att RX-V1600 bjuder på en presentation med film som gör att man blir sittande och ler åt alla effekter som filmskaparna tryckt in. Ljudbilden är sömlös, dynamisk och samtidigt tuff. Med film märks också videoegenskaperna, enligt testaren så gör signalbehandlingen ett överraskande bra jobb vilket ger en väldigt skarp och klar bild via hdmi-anslutningen. Musik är också något som produkten förmedlar riktigt bra. Den har pondus nog att leverera ordentligt med tryck för rockmusik samtidigt som akustiska spelningar hanteras med en känsla av naturlighet. Anslutningarna imponerar och vissa av funktionerna har hittills varit väldigt ovanliga i prisklassen.

Källa: DVD & hjemmekino (NO), nr 10 2005

Audiovision

“Außerordentliche Ergebnis”

Yamaha RX-V1600 fjärrkontrollerTyska Audiovision skriver att receivertillverkarnas tuffa konkurrens har resulterat att fler och fler tekniska lösningar söker sig nedåt i prisklasserna. RX-V1600 är exempel på en produkt som besitter egenskaper och funktioner som tidigare var förbehållna mer kostsamma enheter. Främst märks hdmi-anslutningen, något som länge inte förekommit alls i prisklassen. Men det är långtifrån den enda stora nyheten testaren gläds åt. Även videoegenskaperna har fått sig ett rejält uppsving. Produkten ger mycket nöje i lyssnartestet med dess naturliga och luftiga spelsätt, även om den har en något begränsad aggressivitet. Trots sin åtstramning så lyckas den ändå att leverera tillräckligt mycket krut i basen som spelar både djup och precist. Utmärkta ljudegenskaper bidrar till att RX-V1600 beskrivs som ett riktigt kap, enligt Audiovision.

Källa: Audiovision (DE), nr 3 2006

Cirkapris: 12600 kronor

Produktfakta: Yamaha RX-V1600 är en 7-kanalig receiver för hemmabion med en uteffekt på 7x170 watt (vid 4 ohm). Produkten är thx select2-klassad och hanterar bland annat dolby digital, pro logic IIx samt dts. Den erbjuder uppkonvertering av videosignaler från komposit till s-video, komponentvideo och hdmi. Receivern hanterar bi-amping. Dessutom finns flera surround- och dsp-program. Bland funktionerna märks automatisk rumskorrektion, multiroom, osd-meny, rds-radio med 40 kanalers förvalsminne och fullständig omvandling av videosignaler. Anslutningar omfattar bland annat åtta digitala ingångar, komponentvideo och hdmi in- och ut. VX-1600 har dimensionerna 435(b)x171(h)x438(d) mm och väger 17,4 kg.

Modell: Yamaha RX-V1600