Sök
Yamaha RX-V1500

Yamaha RX-V1500

Lättanvänd med många funktioner

2005-06-08

En surroundreceiver i 7.1-format som hanterar det mesta man kan tänka sig. Vällåtande med många funktioner och anslutningar som enligt testarna är en hel del för pengarna.
Testkälla Betyg Kommentar
Cnet 8,3/10 “We had no doubt about the receiver's 120-watt power rating”
AreaDVD 6/6 “Praktisch perfekt ist der Ausstattungsumfang”
What Hifi 5/5 “Bags of control and power”
DVD & Hjemmekino 16/20 “En stor hjemmekino opplevelse til prisen”
Hemmabio 32/50 “Alla testparametrar sitter där de ska”

Vad tycker testarna?

Testarna gillar Yamaha RX-V1500 då det är en prisvärd receiver sett till vad den har under skalet. De inbyggda funktionerna och anslutningarna gör att man klarar av att koppla till och spela upp i princip vad som helst. Uppskattat är också den inbyggda kretsen för uppskalning av video. En testare hade dock gärna även sett i.Link. Genomgående gäller att receivern är av bra byggkvalitet samt att den är väldigt enkel att använda. När det kommer till prestationen så är ingen missnöjd. Testarna pendlar mellan väl godkänd och superb, det beror lite på vad man jämför med. Någon vill se lite mer precision i fokusen medan en annan tycker att allt sitter som det ska.

Cnet

“We had no doubt about the receiver's 120-watt power rating”

remote

Cnet skriver att tyngden hos Yamaha RX-V1500 ger en hint om att det är seriösa grejer som döljer sig under skalet. I övrigt anses utformandet mycket tilltalande och att ergonomin ligger en bit över medelvärdet. Testaren tycker att det är en komplett receiver när det gäller funktioner och anslutningar med inlägget att produkten enbart har två komponentingångar när det vanliga för klassen är tre stycken. Förutom just detta så lämnar mottagaren inte mycket att önska. När en skiva med kraftfulla ljudeffekter spelas upp så inser man att specifikationerna stämmer där effekten anges till 120 watt. När man istället tittar på en skräckfilm så noterar man att V1500 anger små viskningar och rörelser i scenariot väldigt precist, vilket är oerhört effektfullt för att hålla uppe stämningen. Det mest intressanta anses dock vara att kunna köra två extra högtalare i stereoläget med Presence-funktionen. Den ger ett extra djup i ljudbilden och testaren skriver att täta ljudbilder får en bättre separation. Egenskaper som automatiserad rumsinställning, bra pris och THX-certifiering är mer eller mindre standard, det som ger Yamaha RX-V1500 det där lilla extra som man så ofta är ute efter är den utomordentliga signalbehandlingen, summerar Cnet som delar ut ett ”Excellent” i omdöme.

Källa: Till Cnets hemsida
Till Area DVDs hemsida
What Hifi, december 2004
DVD & Hjemmekino, nr 2 2005
Hemmabio, nr 5 2005

AreaDVD

“Praktisch perfekt ist der Ausstattungsumfang”

back

AreaDVD skriver att förarbetet med RX-V1500 är väldigt väl utfört, som så ofta med Yamaha. Testaren tycker om anslutningarna, den stora LCD-skärmen, de mäktiga reglagen samt precisionen hos dessa. Funktionsmässigt tycker man enheten är väldigt stark då den har allt man möjligtvis kan önska och lite till. Testaren uppskattar speciellt att receivern kan hantera videosignaler i 60 Hz då detta möjliggör HDTV och att den inneboende videoskalningen dessutom fungerar riktigt bra. Att använda RX-V1500 är väldigt enkelt, enligt testaren, då den automatiska högtalarjusteringen eller YPAO som den heter arbetar väldigt snabbt och kvalitativt. Såväl menyer som fjärrkontrollen är logiska. Prestationen är det inte heller något fel på och om man ska gå efter den så ligger produkten något snäpp för lågt i prisklass, skriver testaren som anser att den hanterar alla ljudkällor felfritt. En väldigt bra receiver som inte uppvisar minsta tecken på svaghet, enligt tyska AreaDVD.

What Hifi

“Bags of control and power”

What Hifi skriver att Yamaha RX-V1500 är så fullmatad med funktioner som en mottagare bara kan bli samtidigt som den är en mycket kraftfull. Den trycker ur sig ett rejält ljud vid filmtittande utan att göra kall på varken dynamik eller effektfullheten. Det är inte det varma och mjuka soundet som är van vid från Yamaha utan mer hårt och direkt. Med musiken så gör den strålande ifrån sig oavsett vad för typ av skiva man stoppar i, enligt testaren. Dessutom anses tunerdelen vara en av de bästa i prisklassen. Testaren ser många styrkor hos RX-V1500 men ingen direkt svaghet. Det enda man bör tänka på är matchningen av högtalare, detta då den automatiska installationen inte alltid fixar till den absolut bästa konfigurationen.

DVD & Hjemmekino

“En stor hjemmekino opplevelse til prisen”

v1500-silver-front

DVD & Hjemmekino ogillar att mottagaren saknar i.Link. Det är det enda sättet att få ut hela potentialen ur en receiver, skriver man. RX-V1500 lyckas ändå bra med att prestera ett ljud som präglas av kontroll och kraft. Musik spelas utan subwoofer men enheten trycker ändå ur sig en kraftfull bas med ordentligt djup och kontroll. Det blir en ljudlig och rymlig ljudbild med ordentligt med kraft. Filmer uppvisar även de en imponerande bas enligt testaren och att subwoofern kan drivas från för-förstärkaren förklaras vara ett tecken på mycket god ljudprocessor. Dialoger framträder väldigt bra och det känns som skådespelarna talar till personen i filmrummet, skriver testaren. Scenariot runt dialogen anses vara stort, djupt och himmelshögt. En förstärkare som ger mycket för pengarna och som bjuder på en riktigt bra hemmabioupplevelse, skriver testaren, men ska man ta sig hela vägen genom decibelskalan så anses den inte räcka till. När det blir för högt så är kan det bli lite bullrigt.

Hemmabio

“Alla testparametrar sitter där de ska”

Hemmabio testar fem olika mottagare och placerar däribland Yamaha RX-V1500 på tredje plats. Längst fram placeras Marantz SR 7500. Yamahas produkt är den näst billigaste men lyckas ändå prestera mycket bra med såväl musik som film. Det som saknas vid musiklyssnande är lite mer krut och med film så saknas den sista biten för att få knivskarp fokus. Detta är dock med den automatiska kalibreringen, skulle man finjustera så går det säkert att få till lite bättre fokus, menar testaren. I övrigt är man nöjd med både anslutningar och funktioner, allt man kan tänka sig finns med och att Yamaha dessutom har sina egna finesser förvärrar inte saken direkt. Testaren tycker att det är tydligt att Yamaha själva producerar sina processorer när man går igenom DSP-programmen och kalibreringen med en 7-bands equalizer för varje kanal. Det kräver en rejäl dos processorkraft och det klarar RX-V1500 galant. På det hela taget tycker man att receivern känns väldigt användarvänlig med sina lättnavigerade menyer och lättfattliga manual som innehåller rejält med tips och råd.

Cirkapris: 7200 kronor

Produktfakta: Yamaha RX-V1500 är en 7.1-surroundreceiver som levererar en effekt på 7x120 watt vid 8 ohm. Hanterar formaten Digital Pro-Logic I/II/IIx. Dolby Digital, Dolby Digital EX, DTS Neo:6, DTS Digital Surround, DTS ES, DTS ES Discrete 6.1 och DTS 96/24. Enheten erbjuder funktioner såsom 14 DSP- samt 31 surroundprogram, läppsynk, 7 bands grafisk equalizer, multirumsfunktion, automatisk högtalarkalibrering, OSD-meny m.m. Tunerdelen är en RDS-radio med minne för 40 stationer. Anslutningar återfinns för komponentvideo (2x in/1x ut), audio (5x in/ 2x ut), A/V (6x in/ 2x ut), optiskt digitalt ljud (7x in/2x ut), ingång för koaxialt ljud (3x), ingång för S-video (1x), kompositvideo (1x ut), 7.1-ingång för extern dekoderenhet, förstegsutgångar i 7.1, skivspelaringång och subwooferutgång. RX-V1500 har dimensionerna 435x171x434 mm och väger 15,5 kg.

Modell: Yamaha RX-V1500