Sök
Yamaha RX-V1300

Yamaha RX-V1300

Inget för tekniknovisen

2003-02-04

Yamaha får mycket beröm för denna surroundförstärkare som kallas ambitiös och prisvärd. Fungerar lika bra till musikanläggningen som till hemmabiosystemet menar testarna.
Testkälla Betyg Kommentar
EyeFi 94/100 "Prisbombe"
What Video & TV 4/5 "Ambitious design at a moderate price"
Essential Home Cinema 4/5 "Lovely to listen to"

Vad tycker testarna?

Här utdelas mycket beröm för god ljudkvalitet, ambitiös design och många funktioner till bra pris. Den fungerar enligt testarna lika bra som hemmabiocentral eller musikförstärkare. Kraftfullt ljud utan att man förlorar detaljer samverkar för en utmärkt ljudbild. Men det finns en hake och det är att ägaren måste vara ganska hemma på sladdar och kopplingsscheman på grund av bristfällig dokumentation.

EyeFi

"Prisbombe"

Norska EyeFi anser att designen är lyckad. Utgångseffekten och dimensioneringen vittnar om seriösa avsikter. I sina bästa stunder klarar RX-V1300 att förvandla tvåkanalsmaterial till engagerande ljud, inte långt efter digitala ljudformat. Klangkaraktären upplevs som varm och behaglig utan att detaljerna försvinner. Ljudet och den imponerande kraften ger en utmärkt filmförmedling. Basen har bra tryck. Surroundfunktionen ger en sammanhängande ljudbild med bibehållen rumsillusion. Dialogen är precist definierad och framstår med stor tydlighet och naturlighet. Som traditionell stereoförstärkare är RX-V1300 medryckande och receivern har mycket att vara stolt över. Filmförmedlingen är samtidigt förstklassig. Bra tryck och fin detaljåtergivning är en suverän utgångspunkt för spännande hemmabioupplevelser menar EyeFi.

Källa: EyeFi, nr 8 2002
What Video & TV, jan 2003
Essential Home Cinema, nr 18 2002

What Video & TV

"Ambitious design at a moderate price"

What Video & TV tycker att Yamaha har skapat ambitiös design till moderat pris hos receivern. Här finns hela arsenalen av tekniska funktioner. Så länge två högtalare används får man bra tryck, men ljudet faller lite då alla kanaler används vilket är vanligt med hemmabioförstärkare. Till exempel erbjuder den lite dyrare Pioneer VSX-D2011 jämnt ljud till fem högtalare med mer än 100 W per kanal. Vissa delar av den fysiska konstruktionen imponerar därför inte hos Yamaha. Funktionerna är vad man kan räkna med för priset. Den utmärkta displayen hör ihop med två kontroller på framsidan som har rationell layout. Inklusive en väldigt mjuk roterande volymkontroll med extremt fina steg och utmärkt kanalmatchning på alla nivåer. Frontpanelens AV-ingångar ger flexibilitet och besparar användaren en massa grävande på baksidan. Testaren framhäver DSP som anses leva upp till förväntningarna med många valmöjligheter. Som bäst är resultatet hänförande realistiskt. Nedsidan är att maskinen placerar ljudet på ett mekaniskt sätt samt att användningen av DSP betyder att ljudet tappar lite i detaljåtergivningen.

Essential Home Cinema

"Lovely to listen to"

Essential Home Cinema blir nervösa av alla knappar och en bristfällig instruktionsbok. För dem som inte är vana med mycket teknik är RX-V1300 tämligen svår. Fjärrkontrollen har för många knappar och manualen är inte lätt. Tålamod är enligt testaren ett måste. Menyerna erbjuder inte heller någon större hjälp. Beröm får Yamaha däremot för de flesta ljudformat man kan önska sig. Slutklämmen är att receivern återger ett mycket bra ljud och är välutrustad med funktioner, men att det kanske inte är värt pengarna utan beroende på krav kan man titta på billigare (och enklare) modeller från Yamaha som alternativ.

Cirkapris: 11000 kronor

Produktfakta: Yamaha RX-V1300RDS är en 6.1 receiver för surroundljud som ersätter RX-V1200RDS. Effekten ligger på 6x100 Watt (8 Ohm) och maskinen hanterar bl.a. formaten DTS ES 6.1, Dolby Digital EX 6.1 och Dolby Pro Logic II. Funktioner som DSP inkluderar 25 surroundprogram. RDS-tuner med 40 förval. Anslutningar är bland annat 10 analoga ingångar varav en phono och 4 utgångar. 5 optiska och två koaxiala digitala ingångar finns, samt två optiska utgångar. Komponentvideo (två ingångar respektive en utgång). Fjärrkontroll, förprogrammerad och programmerbar där subwoofernivå kan ställas in från fjärren. Vikt: 15 kg. Mått: 435(B)x171(H)x434(D) mm. Finns i titan eller svart.

Modell: Yamaha RX-V1300