Sök
Yamaha RX-V 1400

Yamaha RX-V 1400

Allroundförstärkare med klös

2004-05-11

En utmärkt hemmabioreceiver med möjlighet att mäta upp rummets akustik och automatiskt ställa in högtalarna därefter i jakt på det bästa ljudet.
Testkälla Betyg Kommentar
Essential Home Cinema 5/5 “Yamaha has outdone itself”
Cnet 8/10 ”The most sophisticated automatic setup”
Area DVD 6/6 “Bass- und effektstarker Heimkinosound”

Vad tycker testarna?

Samtliga testare är förtjusta i att rummets akustik kan mätas och att inställningar för bästa ljud automatiskt görs via YPAO. En testare förväntade sig mer kraft i basen, men övriga är fullt nöjda. Samma testare är lite petig med kraften från mitthögtalaren under en inställning. Övriga testare gläds åt ypperligt ljud från såväl film som DVD. Det finns inte mycket nackdelar.

Essential Home Cinema

“Yamaha has outdone itself”

Essential Home Cinema skriver att Yamaha har överträffat sig själva med RX-V1400. Nackdelarna är få. Enheten hade dock gärna fått vara lite trevligare att titta på och kraften i subwoofern är aningen mindre än förväntat, men allt detta vägs upp av användbarheten, ljudkvaliteten och inte minst av funktionaliteten. Menyerna är väldigt enkla att navigera. Med hjälp av YPAO kan men enkelt mäta upp bästa akustikinställningar efter rummets förutsättningar. Dialogen blir krispig, musiken kraftfull och ljudeffekterna slående. THX-certifieringen är ett plus i kanten. I läget Surround Enhanced Dolby Digital tappar mitthögtalaren lite i kraft och detalj. Detta tillsammans med en något långsam responstid i vissa lägen utgör det enda frågetecknet. Yamahas fjärrkontroller har alltid varit bra, så även denna. Varför ändra ett vinnande koncept? Testaren belönar Yamaha RX-V1400 med Essential Home Cinema Best Buy.

Källa: Essential Home Cinema nr 31
Till Cnets hemsida
Till Area DVDs hemsida

Cnet

”The most sophisticated automatic setup”

Yamaha-RX-V-1400_back

Cnet ger mycket beröm till Yamaha RX-V1400. Det som attraherar mest är YPAO – med en liten mikrofon fångar förstärkaren upp ljud som skickas från högtalarna och därefter anpassas nivån på varje högtalare samt subwoofern, samtidigt som individuella equalizerinställningar för varje högtalare träder i kraft. Inte konstigt att ljudet blir så bra. Detta är långt mer avancerat än de förinställda program som finns hos Pioneer och Harman Kardon. Vanliga CD-skivor spelas utan större ansträngning. Ljudet är kristallklart över hela registret. När testaren byter till DVD är upplevelsen så stark att man först glömmer att ta anteckningar. Oavsett om filmen är en riktig actionrulle i stil med Matrix eller en mjukare berättelse som Tears of the Sun, har Yamaha RX-V1400 definitivt förmågan att förmedla alla nyanser och skapa en involverande upplevelse menar Cnet.

Area DVD

“Bass- und effektstarker Heimkinosound”

Area DVD imponeras av funktionaliteten hos Yamaha RX-V1400. Men en hemmabioanläggning kan vara hur bra som helst på pappret, den faller ändå platt om den inte lever upp till kraven ljudmässigt. I fallet Yamaha RX-V1400 är detta dock inget att oroa sig över. Basen är kraftfull utan att ta överhanden och dialogen förblir tydlig även genom mer musikaliska partier samtidigt som surroundljudet är rikt. Så fort testaren spelar vanliga CD-skivor står det klart att detta är en riktigt bra allroundanläggning. Och detta till ett sansat pris. Nu tar Yamaha ledningen menar testaren.

Cirkapris: 9500 kronor

Produktfakta: Yamaha RX-V1400 är en 7.1 THX Select-certifierad digital surroundreceiver som kodar av Dolby Digital EX, Pro-Logic IIx, DTS ES Discrete 6.1, DTS Neo:6 och DTS 96/24. Effekten är 7x110 W FTC. YPAO – Yamaha Parametric room Acoustic Optimizer justerar automatiskt ljudnivån från varje högtalare för att förbättra ljudkvaliteten där man lyssnar. 7-kanalig diskret förstärkaruppbyggnad, Digital ToP-ART designkoncept, QuadField Cinema DSP, 27 surroundprogram, Silent Cinema, Night Listening och subwooferutgång med nio olika delningsfrekvenser. 5 digitala optiska ingångar, 2 utgångar. 3 digitala koaxiala ingångar. 6 A/V-ingångar och 4 audioingångar (inkl. phono). 2 ingångar till komponentvideo och 7 S-video ingångar samsas med 7 kompositvideoingångar. Det finns även ingång för antenn och för 5.1 analogt. Storleken är 435x171x434 mm och vikten 15,5 kg.

Modell: Yamaha RX-V 1400