Sök
Yamaha RX-N600

Yamaha RX-N600

Länkar ihop hemmets alla ljud

2006-12-04

RX-N600 är en hembioreceiver med nätverksanslutning. Enligt testarna ger det en utökad flexibilitet. Vissa funktioner som automatisk rumskorrektion har fått stå tillbaka för priset, men själva ljudåtergivningen håller hög klass.
Testkälla Betyg Kommentar
Video 69/100 "Stärke liegt in seiner Flexibilität"
Home cinema choice 4/5 "A story of av-it convergence"
What hifi "Excellent range of capabilities"
Hjemmekino 5/6 "God kontroll på prosesseringen"

Vad tycker testarna?

Testarna är alla positiva till Yamahas tilltag med inbyggd nätverksmöjlighet. Tillsammans med anslutning av bärbara enheter via usb anses produkten länka ihop hemmets alla ljudbibliotek på ett smidigt sätt. Endast en av testarna har problem att få till det med nätverksinställningarna. Rumskorrektion saknas. Prestationsmässigt bedöms receivern inte hamna bland prisklassens bästa modeller, men den erbjuder ändå ett ljud som imponerar. Detta uppges bero på en osammanhängande bas vid musikuppspelning och att klangkaraktären är justerad för att vara bra för såväl komprimerade som icke-komprimerade källor.

Video

"Stärke liegt in seiner Flexibilität"

Yamaha RX-N600 titanVideo testar även Onkyo TX-SR674, Pioneer VSX-1016 och Panasonic SA-XR58. Onkyos deltagare blir testets vinnare med Yamahas och Pioneers bidrag på delad andra plats. Yamaha RX-N600 anses vara enkel att integrera med olika musikkällor runtom i hemmet via nätverk eller usb. Enhetens ljudåtergivning beskrivs som klar och överskådlig. Kanske skulle det behövas lite mer tryck i basen men å andra sidan gör den svaga basen att kvinnostämmor blir så mycket bättre, skriver testaren. En ostressad återgivare med väldigt många färdigheter, summerar Video.

Källa: Video (DE) nr 9 2006

Home cinema choice

"A story of av-it convergence"

Home cinema choice skriver att produkten är bra för den som vill länka ihop media som finns på nätverket eller bärbara enheter, till hemmabio. Dock så kommer dessa färdigheter på bekostnad av att ljudfinesserna har bantas. Detta märks enligt testaren på att automatisk rumskorrigering, RoomEQ och 7.1 saknas, tre relativt vanliga funktioner. Ljudet är det däremot inget fel på, då receivern lyckas låta ordentligt biffig samtidigt som surroundljudet känns väl avvägt och solitt. Med dolby digital och dts märks dock kompromissen, mellan att låta bra vid filmspår och komprimerad musik.

Källa: Home cinema choice (GB) december 2006

What hifi

"Excellent range of capabilities"

Yamaha RX-N600 fjärrkontrollUtseendemässigt så anser What hifi att Yamaha har spelat på ett säkert kort, med standardutseendet hos RX-N600. Men receivern anses vara långt ifrån standard då den fyller hemmabion med digitala musiksamlingar via det inbyggda nätverkskortet. Något som är väldigt praktiskt enligt testaren som noterar att det är enkelt att strömma musik till vardagsrummet. Att det dessutom går att lyssna på internetradio och ansluta bärbara enheter är ett stort plus. Produkten upplevs producera ett ljud som är kraftigt, men ändå välavvägt oavsett om det är film eller musik som återges. Ljudet är kanske inte lika bra som de allra bästa i prisklassen, men sett till den flexibilitet som systemet får med alla anslutningsmöjligheter, så är det något som går enkelt att leva med.

Källa: What hifi (GB) awards 2006

Hjemmekino

"God kontroll på prosesseringen"

Norska Hjemmekino är även de väldigt positiva till de integrerade nätverksmöjligheterna med tanke på prisklassen hos RX-N600. Uppkopplingen beskrivs vara busenkel men att ställa in högtalarna efter rummet kan vara lite krångligare för den som inte är van, då automatisk rumskorrektion saknas. Ljudintrycken med musik är riktigt behagliga med bra stereoperspektiv. Det enda negativa är att bassegmentet inte är lika välupplöst som resten av frekvensomfånget. Med film lyckas receivern visa sina ambitioner, effekter ges rejält med tryck och N600 har inga problem att måla upp en sömlös surroundåtergivning.

Källa: Hjemmekino (NO) nr 9 2006

Cirkapris: 7140 kronor

Produktfakta: Yamaha RX-N600 är en 6.1 receiver för hemmet med en uteffekt på 6x95 watt vid 8 ohm. Produkten har integrerat nätverkskort och kan återge mp3, wma och wav direkt från pc. Receivern kan också fungera som klient i tillverkarens MusicCAST-system. Hanterar bland annat dolby digital, pro logic IIx samt dts. Enheten erbjuder digital videosignalomvandling från komposit, s-video och komponent. Dessutom finns multirumsfunktion, läppsynkronisering, flera surround- och dsp-program. Rds-radio med 40 kanalers förvalsminne och möjlighet att ta in internetradio. Anslutningar omfattar bland annat fyra digitala ingångar, komponentvideo och usb med ipod-dockningsmöjlighet och uppspelning från usb-minne. RX-N600 har dimensionerna 435(b)x171(h)x393(d) mm och väger 11,7 kg.

Tillverkare: Yamaha