Sök
Yamaha DSP-Z9

Yamaha DSP-Z9

Flaggan i topp

2004-05-19

Självkalibrerande tiokanalers surroundförstärkare av högsta klass som får beröm även för dess bildprocessor.
Testkälla Betyg Kommentar
What Hi-Fi? 5/5 "This thing sounds stupendous"
Video 4 93/100 "Klingt oft besser als das Original"
Area DVD 6/6 "Ein intensives, emotionales Klangerlebnis"
Home Cinema Choice 5/5 "Undoubtedly a technological masterpiece"

Vad tycker testarna?

Samtliga testare tycker att DSP-Z9 ger en fantastisk ljudupplevelse. Någon nämner att man inte ska förvänta sig annat i den här prisklassen, men man tycker ändå att ljudet från denna förstärkare har något extra. Två testare kallar den för "den mest välljudande integrerade förstärkare man kan köpa". Den får även positiva omdömen för att den klarar i princip alla bild- och ljudformat som finns.

What Hi-Fi?

"This thing sounds stupendous"

What Hi-Fi överraskas av två saker hos DSP-Z9, först och främst bildkvaliteten och förstärkarens förmåga att omvandla vilken bildkälla som helst till progressive scan, men testaren konstaterar även med förvåning att DSP-Z9 är den mest användarvänliga surround-förstärkaren på marknaden idag med sin PC-liknande konfiguration och automatiska akustikkalibrering. Med nio högtalare, över 1000 watt och en uppsjö surroundlägen konstaterar testaren att denna förstärkare "räcker till". Testaren imponeras även av hur väl förstärkaren återger musik, och det enda negativa är till slut prislappen.

Källa: What Hi-Fi?, mars 2004
Video, nr 4 2004
Till Area DVD:s hemsida
Home Cinema Choice, maj 2004

Video 4

"Klingt oft besser als das Original"

Tyska Video jämför DSP-Z9 med Marantz SR12 S1, Pioneer VSA-AX10i och Sony TA-DA9000 ES. Yamahas förstärkare står sig väl i konkurrensen och får förutom delad förstaplats även utmärkelsen "köptips". Testaren tycker att även om alla av de testade förstärkarna kvalificerar sig som hemmabiocentraler, vänder sig Yamaha DSP-Z9 speciellt till filmälskare med sina extremt flexibla videofunktioner och sitt fina akustikprogram. DSP-Z9 har "ett måttfullt och något mindre färgat ljud" jämfört med Sonys och Pioneers maskiner. Handhavandet med OSD på TV-skärm får också beröm.

Area DVD

"Ein intensives, emotionales Klangerlebnis"

Area DVD har testat DSP-Z9 utförligt, och jämför den under testet flera gånger med Pioneer VSA-AX10iS. Testaren uppskattar det dynamiska omfånget hos DSP-Z9, men har svårt att välja en favorit bland de två förstärkarna. Både DSP-Z9 och VSA-AX10iS presterar väldigt bra även när det gäller musik, men testaren föredrar VSA-AX10iS för rock och DSP-Z9 för klassisk musik. DSP-Z9 får även toppbetyg vid tvåkanalslyssning. Slutresultatet blir högsta betyg, med plus för bland annat "den bästa digitala signalprocessorn för AV-förstärkare". Det enda negativa med DSP-Z9 är enligt testaren den gammalmodiga fjärrkontrollen och ett felmeddelande under den akustiska självoptimeringen.

Home Cinema Choice

"Undoubtedly a technological masterpiece"

Home Cinema Choice imponeras av de nästan 160 anslutningarna på baksidan av DSP-Z9, och kallar förstärkaren för en av de mest åtråvärda AV-förstärkarna någonsin. Man imponeras över mångfalden av ljudbildseffekter, de transparenta videoförbättringseffekterna samt ljudkvaliteten vid SACD-lyssning. Den enda kritiken är att man inte kan styra andra enheter som dvd-spelare med fjärrkontrollen.

Cirkapris: 45000 kronor

Produktfakta: Yamaha DSP-Z9 är en THX Ultra 2-klassad 9.1-kanalförstärkare med totalt 2280 watt uteffekt (7x300 + 2x90 watt DIN). Den avkodar bland annat Dolby Digital EX, Dolby Pro-Logic IIx, DTS ES Discrete 6.1, DTS Neo:6 samt DTS 96/24, samt har 33 DSP-program och 51 surroundprogram. Den har fem analoga audioingångar varav en phono, tre koaxiala, sju optiska digitala, åtta A/V, en RF, en i-Link (IEEE1394), sex komponentvideoingångar samt naturligtvis 5.1-ingång för extern dekoder. Med funktionen YPAO och en mikrofon kalibreras högtalarna i rummet automatiskt. Antalet utgångar inkluderar förstegsutgångar för samtliga kanaler. Bildenheten stödjer progressive scan och kan även omvandla mellan ett flertal format. Två olika fjärrkontroller medföljer. Mått 435x211x471 mm, vikt 30 kg. Finns i svart och titan.

Modell: Yamaha DSP-Z9