Sök
Yamaha DSP-Z11

Yamaha DSP-Z11

Helt enkelt världsbäst

2008-03-26

En 11.2-kanals thx ultra 2 plus-certifierad receiver från Yamaha som enligt testarna bjuder på ljudegenskaper vars like aldrig tidigare hörts.
Testkälla Betyg Kommentar
Hjemmekino - "Markedets råeste multikanalsforsterker"
Audiovision 95/100 "Ein phänomenaler Verstärker"
Home cinema choice 5/5 "A ridiculously brilliant piece"

Vad tycker testarna?

De tre testare som tittar på Yamaha DSP-Z11 drar alla samma slutsats. Det är den hittills bästa hemmabioreceivern på marknaden. Ljudet är utav absolut bästa klass och körs den i alla 11.2-kanaler med Yamahas egenframtagna dsp-program så expanderas hela ljudupplevelsen. Enheten tappar heller aldrig greppet oavsett hur högt den spelar. Testarna imponeras av hur väl den hanterar stereoljud från cd och berömmer även videoegenskaperna, som rankas bland de bästa på marknaden. Det blir också en hel del beröm för den långa funktionslistan, byggkvalitet, menydesign, anslutningar, flexibilitet och design. En strålande receiver på många plan menar testarna.

Hjemmekino

"Markedets råeste multikanalsforsterker"

Testaren hos Hjemmekino beskriver sig själv vara i extas efter att ha testat Yamaha DSP-Z11. Receivern uppges leverera en orgie i dynamik, tyngd, tryck och öppenhet som ingen annan produkt på marknaden kommer i närheten av. De fyra extra högtalarna gör att rummet blir helt fullt av ljud och de samtalar mycket bra vilket gör att precisionen blir en fullträff. Testaren anser vidare att den automatiska rumskorrektionen är mycket bättre än hos tidigare Yamaha-modeller och att filmegenskaperna är utav toppklass tack vare de dubbla videokretsarna. Ljud i stereo uppges hålla en så pass bra klass att det kan konkurrera med rena stereoförstärkare i det högre prissegmentet. Det är en toppenprodukt på många sätt och testaren har bara två punkter att anmärka på. Dels är fjärrkontrollen inte den bästa och dels uppges det vara irriterande att displayen inte går att släcka helt. Men det anses vara bagateller och Yamaha DSP-Z11 anses vara värd varenda krona.

Källa: Hjemmekino (NO) nr 2 2008

Audiovision

"Ein phänomenaler Verstärker"

Audiovision är mycket nöjda med anslutnings- och inställningsmöjligheterna hos Yamaha DSP-Z11 och skriver att det verkligen inte finns något att sakna. Den automatiska rumskorrektionen får beröm och testaren uppskattar att den som inte vill köra med alla elva kanaler kan använda de fyra extra till att driva en eller två extra zoner alternativt använda dem för bi-amping. Ljudkvaliteten i surround beskrivs vara strålande och olikt andra förstärkare så låter det inte sämre när det spelas på höga volymer. Det är snarare tvärtom då dess fulla potential kommer fram. Stereoljud hanteras också med bravur. DSP-Z11 är kort och gott en fenomenal receiver med många styrkor skriver Audiovision som delar ut det högsta ljudomdömet de någonsin gett till produkten. Det enda som testaren anmärker på är att analoga videosignaler inte hanteras optimalt. Men det tros kunna ordnas till i en framtida uppgradering.

Källa: Audiovision (DE) nr 3 2008

Home cinema choice

"A ridiculously brilliant piece"

För den som älskar musik och film så är DSP-Z11 värd varenda krona skriver Home cinema choice. Inte nog med att den har alla tänkbara funktioner som en toppreciever har, tillverkaren har gått steget längre och hittat på nya funktioner. Flexibiliteten är mycket hög och inställningsmöjligheterna många. Att den dessutom går att uppdatera gör den framtidssäker. Det tar en stund att komma igång men väl där är det väl värt besväret. Ljudåtergivningen uppges vara djup, kraftfull och tydlig samtidigt som den innehåller tillräckligt med rymd för att fylla väldigt stora rum. Separationen och timingen hos de individuella ljuden som målas upp är dessutom förträfflig. Det spelar inte någon roll vilken volym som enheten är inställd på, den tappar aldrig greppet. Z11 uppges även hantera stereoljud perfekt och bildbehandlingen är bland de bästa på marknaden. Det finns ingen bättre receiver på marknaden idag, avslutar Home cinema choice.

Källa: Home cinema choice (GB) april 2008

Cirkapris: 58000 kronor

Produktfakta: Yamaha DSP-Z11 är en hemmabioreceiver med 11.2 kanaler som levererar en uteffekt på 140 watt i vardera sju kanaler och 50 watt ur övriga fyra. 24 bit/192 kHz dac för alla kanaler. Har två utgångar och fem ingångar för 1080p-kompatibel hdmi 1.3a. Bland ljudformaten som stöds märks dolby digital truehd samt dts-hd master audio. Enheten är thx ultra 2 plus-certifierad. Måtten är 435x210x497 mm och vikten är 34 kg.

Tillverkare: Yamaha