Sök
Yamaha DSP-AZ2

Yamaha DSP-AZ2

Starkare, bättre och billigare

2003-03-12

En kraftfull förstärkare från Yamaha till det seriösa vardagsrummet. Den kommer tack vare bra signalomvandling till sin rätt i testerna, både när det gäller film och musik.
Testkälla Betyg Kommentar
DVD & Hjemmekino 95/100 “Prisgunstig filmformidler i toppklasse”
Audio 82/100 “Könnte in Stereo besser klingen”
What Video & TV 4/5 ”One smooth operator”
Area DVD 6/6 ”Umfangreiches OSD”

Vad tycker testarna?

Samtliga uppskattar det kraftfulla ljudet och de många in- och utgångarna på baksidan. Med lite fantasi bör det inte vara något problem att koppla ihop Yamaha DSP-AZ2 med resten av hemmabiopaketet och lite till för att få en kalasupplevelse. En testare påpekar att ljudet är aningen laid-back men ser det inte direkt som en nackdel. Ytterligare någon är inte helt tillfreds med inställningarna för delay och subwoofer. Men på det hela taget är det här en vinnare.

DVD & Hjemmekino

“Prisgunstig filmformidler i toppklasse”

DVD & Hjemmekino var riktigt imponerade redan över föregångaren till Yamaha DSP-AZ2. Nu när uppföljaren lanserats gläds man åt en ännu kraftigare förstärkardel, flera kanaler, bättre D/A-konverterare samt, hör och häpna, en prislapp som är ett par tusen lägre. Imponerande. Testaren bryds över de många inställningarna för subwoofer och delay men har överseende med detta när väl enheten får tala för sig själv. Storslagna filmupplevelser och mäktiga musiksensationer väntar. Helt klart en förstärkare att räkna med summerar testaren.

Källa: DVD & Hjemmekino nr 9 2002
Audio januari 2003
What Video & TV mars 2003
Till Area DVD's startsida

Audio

“Könnte in Stereo besser klingen”

Audio testar tre surroundförstärkare i den högre prisklassen. Testarens intryck av Yamaha förstärkaren är att det faktiskt skulle kunna låta bättre i stereo och att förfarandet för att ställa in delay är lite ologiskt. Detta vägs dock upp av många in/utgångar, gedigen signalomvandling samt intrycket av att maskinen är genomarbetad. I det jämförande testet stoltserar Yamaha DSP-AZ2 på förstaplatsen tillsammans med Pioneer VSX-D 2011 som kammar hem 82 poäng av 100. Strax därefter kommer Denon AVR-3803 med omdömet 80 poäng. Det är svårt att kora en favorit menar testaren, även om Yamaha och Pioneer ligger bäst till poängmässigt

What Video & TV

”One smooth operator”

What Video & TV skriver att Yamaha DSP-AZ2 med alla finesser och funktioner är mycket förstärkare för pengarna. I testarens öron låter den mycket bättre än föregångaren, även om det påpekas att ljudkvaliteten är mer laid-back och sval än djärv och dramatiskt. Inte nödvändigtvis någon nackdel. Naturligtvis skapar man sin egen uppfattning om detta genom att provlyssna. De många ingångarna på bak- och framsidan ger plus i protokollet, likaså musikkvaliteten och prestandan överlag. Lite sämre är det med dialoger som spelas upp på låg volym, men med lite justeringar lär man inte heller där bli missnöjd tror What Video & TV.

Area DVD

”Umfangreiches OSD”

Area DVD visar sin uppskattning gentemot Yamaha DSP-AZ2 genom att ge toppbetyg rakt igenom. Många kopplingsmöjligheter och kraftfull bas utan behovet av aktiv subwoofer talar för att Yamaha DSP-AZ2 hör hemma i rätt prisgrupp och att den riktar sig mot rätt målgrupp. Testaren finner kvaliteten på komponenterna vara hög och gläds åt det levande ljudet. Den yttre silverfinishytan och ljudet förmedlar en tillräcklig känsla av klass och lyx för att gå hem även hos de riktiga audiofilerna spår testaren.

Cirkapris: 16500 kronor

Produktfakta: Yamaha DSP-AZ2 ersätter DSPAX3200 och är en 6.1-förstärkare utrustad med alla ljudsystem på marknaden som bl a Dolby Pro Logic II, Dolby Digital EX 6.1 och DTS Neo:6. Effekten vid 8 Ohm är 6x130W på huvudkanalerna och 2x25W på de främre kanalerna. En hel del anslutningar finns såsom 2 komponentvideoingångar och 1 utgång. 6 ingångar för S-video och 4 för audio inklusive phono, 2 S-videoutgångar och 2 audioutgångar. Vidare 5 optiska och 2 koaxiala digitalingångar samt 2 optiska digitalutgångar. 33 surroundprogram, Virtual Cinema DSP, Yamaha Hifi DSP och Silent Cinema. Storleken är 435(B)x191(H)x453(D) mm och vikten 22 kg.

Modell: Yamaha DSP-AZ2