Sök
Sony STR-DB895

Sony STR-DB895

Solid läckerbit med klart ljud

2006-05-15

En välbyggd och snygg flerkanalsreceiver, med en uteffekt på 7x100 watt. Testarna menar att ljudet är såväl klart som detaljerat, men att det saknar tyngd. Dab-mottagaren är intressant men installationen upplevs som krånglig.
Testkälla Betyg Kommentar
Bild & ljud hemma 7/10 “Ljudbilden är öppen och genomskinlig”
What hifi 4/5 “Solidly made”
What home cinema 92/100 “Licenced to thrill”
Av review 8/10 ”Detailed performance”

Vad tycker testarna?

Testarna tycks vara relativt överens om att detta är en fullt kompetent flerkanalsreceiver, såtillvida att den är snygg, välbyggd och erbjuder ett klart godkänt ljud. Kraftresurserna är visserligen begränsade, men detta vägs upp av ett öppet, precist och detaljerat ljud, särskilt lämpligt för återgivning av dialog och musik. Extrema ljudeffekter och hög volym fungerar inte riktigt lika bra. Några av testarna menar dessutom att ljudet är kliniskt och att det saknar värme, något som gör att det ibland ter sig en aning onaturligt. Att receivern innefattar en välljudande dab-radio uppskattas av samtliga testare. Däremot är de kritiska till att maskinen saknar automatisk inställning av högtalarna. Tillsammans med den illa skrivna manualen och det förvirrande menysystemet betyder detta att installationen blir väldigt komplicerad. I stort är testarna ändå nöjda eller mycket nöjda med STR-DB895.

Bild & ljud hemma

“Ljudbilden är öppen och genomskinlig”

Sony STR-DB895 silverBild & ljud hemma har jämfört två flerkanalsreceivers i budgetklassen: Sony STR-DB895 och Proson RV-4700 DTS-ES. Den sistnämnda gick segrande ur striden, men Sonys receiver anses ändå vara en bra maskin överlag. När det gäller uppspelning av musik har den en distinkt och öppen spelstil som placerar instrumenten korrekt i ljudbilden. Röster framträder tydligt och på det hela taget låter diskanten bra. Däremot är kraftresurserna begränsade och förstärkaren kan ha svårt att hantera höga volymer. Ljudbilden hade med fördel varit lite större. Vid uppspelning av film framträder dialog och musik på ett bra sätt, samtidigt som surroundljudet får godkänt, även om fler inställningsmöjligheter hade varit önskvärt. Däremot får receivern problem med riktigt kraftfulla ljudeffekter. Plus för att receivern rymmer dab-radio. Minus för avsaknaden av skärmmeny och automatisk inställning av högtalarna. Menysystemet är dessutom krångligt.

Källa: Bild & ljud hemma (SE), nr 4 2006

What hifi

“Solidly made”

What hifi har testat sex flerkanalsreceivers i budgetklassen. Förutom Sony STR-DB895 testades även Denon AVR-1906, Yamaha RX-V457, Onkyo TX-SR03E, Harman Kardon AVR 135 och Pioneer VSX-915. Testvinnare blev Denon, medan Sonys receiver hamnade på en delad tredjeplats. Det finns åtskilliga fördelar med STR-DB895: den rymmer dab-radio, är välbyggd och presterar bra ljudmässigt. Ljudet beskrivs som klart, exakt och detaljerat. Däremot kan det upplevas som aningen kliniskt då det enligt testaren saknar en smula värme. Vid höga volymer kan det till och med låta rent aggressivt. Men överlag anses ljudet bra. På minuskontot finns den mycket komplicerade installationen. Menyerna är ologiska och det tog testaren mycket lång tid att få saker och ting att fungera som de är tänkta att göra. Att manualen är illa skriven underlättar inte heller.

Källa: What hifi (GB), okt 2005

What home cinema

“Licenced to thrill”

Sony STR-DB895 sidanI ett grupptest av receivrar i mellanprisklass, utfört av What home cinema, utses Sony STR-DB895 till det bästa köpet. Testaren är mycket entusiastisk inför maskinen. Till att börja med bedöms den som mycket välbyggd. Knapparna är välplacerade, anslutningsmöjligheterna många och framtoningen minimalistiskt sofistikerad. Att receivern rymmer dab-radio och a/v-sync är andra fördelar. Ljudet imponerar också. Basen beskrivs som gedigen och radioljudet både klart och frodigt. Även surroundljudet får beröm. Att receivern dessutom återger dialog på ett bra sätt understryker dess potential som hemmabioförstärkare ytterligare. Den fungerar emellertid ypperligt även för uppspelning av musik. Ändå är inte allt bra med STR-DB895. För det första saknas automatisk installation, vilket komplicerar inställningen av högtalarna. För det andra är den medföljande fjärrkontrollen riktigt dålig.

Källa: What home cinema (GB), mar 2006

Av review

”Detailed performance”

Sony STR-DB895 fjärrkontrollAv review har genomfört ett test av fyra lite billigare receivers. Utöver Sony STR-DB895 ingick också Denon AVR-2106, Pioneer VSX-1015 och Yamaha RX-V657 i testet. Den sistnämnda avgick med segern, medan Sonys receiver hamnade på tredje plats. Eftersom STR-DB895 kostar mindre än testkonkurrenterna, har den också färre funktioner. Dock är den utrustad med dab-radio, vilket testaren gillar. Den stilfulla designen får beröm. Ljudet kännetecknas av både klarhet och detaljrikedom, vilket möjliggör en engagerad lyssnarupplevelse. Ibland är ljudet nästan för detaljerat och därmed förlorar det också sin naturliga ton. Receivern har dessutom svårt att hantera höga volymer. En annan nackdel är att automatisk installation saknas. Detta är enligt testaren ingen nackdel, men menyerna är så förvirrande att installationsproceduren blir rejält tålamodsprövande.

Källa: Till AV review (GB)

Cirkapris: 5000 kronor

Produktfakta: Sony STR-DB895 är en 7.1 reciever i Sonys QS-serier. Den har en uteffekt på 7x135 watt och hanterar bland annat dolby digital, dolby pro logic II/x och dts-es. När det gäller in- och utgångar finns tre ljudingångar, en ljudutgång, fem a/v-ingångar och två ut, sex digitala ingångar och en digital utgång. Komponentvideoanslutningar finns i form av två ingångar och en utgång. Måtten är 397(b)x160,5(h)x430(d) mm och den väger 13,5 kg. Finns i svart och silver. Fjärrkontroll medföljer. Sveriges Radio sänder under 2006 provsändningar med den digitala radiotekniken, dab.