Sök
Sony STR-DB798

Sony STR-DB798

Med få funktioner

2006-03-20

En 5.1-receiver för hemmabion i budgetklassen som är sparsamt utrustad. Testarna kan inte riktigt enas om receivern passar bäst till surroundspår eller vanlig musik.
Testkälla Betyg Kommentar
Stereoplay - “Engagierter auf die Pauke”
Hifi choice 85/100 “Remarkably fine-sounding”
Hemmabio 32/50 “En smula luddig”

Vad tycker testarna?

Det är delade meningar om hur bra STR-DB798 låter. En testare anser att receivern hanterar musik lika bra i surround som i stereo. Nästa skriver att den är utmärkt i stereo men inte har mycket att erbjuda i surround. Den tredje testaren menar att receivern främst lämpar sig för filmspår. Det är en sparsamt utrustad produkt, naturligtvis för att hålla nere priset och därför inte något som testarna anmärker vid. Videokonverteraren som lagts till från föregångaren kan dock uppfattas som lite onödig då den endast gör om komposit till s-video. Då produkten även har en komponentutgång så hade vissa testare gärna även sett att en linjedubblering förekommit för att bättre nyttja de förutsättningar som finns. Att automatisk rumskorrektion saknas är inget ovanligt för priset men Sony har inte gjort det lätt att justera till ljudet. Två av testarna tar upp detta och beskriver det som en tidskrävande historia.

Stereoplay

“Engagierter auf die Pauke”

Sony STR-DB798 silverStereoplay skriver att även om STR-DB798 utseendemässigt är oskiljaktig från sin föregångare STR-DB795 så har teknikerna hos Sony gjort många förbättringar på insidan. Man nämner bland annat en egen styrkrets för läppsynkronisering och videokonverteringen mellan komposit och s-video. Dessutom har många ändringar gjorts i ljudkretsarna för att eliminera störningar och resultatet har blivit en receiver som lämpar sig mycket väl som en musicerande allroundreceiver då ljudet är fylligt, hjärtfullt och sympatiskt i både stereo och surround. Stereoplay tittar även på Harman Kardon AVR135, Panasonic SA-XR55 och Yamaha RX-V657 men trots att produkten får flest poäng, så rekommenderas Panasonics receiver då den kostar dryga tusenlappen mindre.

Källa: Till Stereoplay

Hifi choice

“Remarkably fine-sounding”

Inte den lättaste receivern att komma igång med, men väl där så märks det att det är en väldigt kompetent enhet för hemmabion, kommenterar Hifi choice. Filmljud återges med rätt känsla, övertygelse och precision med både dolby och dts. Med musik i stereo så bjuds det på en väldigt ren och öppen ljudbild men tar man steget över till musik i flera kanaler så får produkten det riktigt svårt. Det saknas nymodigheter som automatisk rumskorrektion för att underlätta installationen och användargränssnittet är inte det bästa. Men tar man prestationen i åtanke tillsammans med att detta är en välbyggd och väldigt billig enhet så är den inget annat än ett utmärkt köp, enligt Hifi choice.

Källa: Hifi Choice (GB), nov 2005

Hemmabio

“En smula luddig”

Sony STR-DB798 fjärrkontrollAv fyra testade receivrar så placerar Hemmabio produkten på delad tredje och sista plats. Bäst anses Harman Kardon AVR240 vara, övriga testade enheter är Pioneer VSX915S och Yamaha RXV657. Sonys receiver har ett något ologiskt menysystem och det tar en stund att gå genom alla inställningar. En klar nackdel är att de har kvar den gemensamma avståndsjusteringen för front och surround. Testaren uppger att det går att få till ljudet trots detta, men det blir inte lika bra som hos övriga receivrar i testet. Ljudet som levereras är kraftfullt och dynamiskt men det känns inte alltid hundraprocentigt. Testaren menar att mer fokus läggs på helheten än på mindre detaljer varför filmers stämningar inte kommer till sin fulla rätt. Med musik känns den mycket bättre, den spelar högst i testet och har bra tryck i basområdet.

Källa: Hemmabio (SE), nr 3 2006

Cirkapris: 4500 kronor

Produktfakta: Sony STR-DB798 är en 5.1-kanalig receiver för hemmabion med uteffekt på 7x135 watt. Den hanterar dolby digital, dts, dolby pro logic IIx och har dessutom Sonys egna digital cinema sound som komplement. Rds-radion har förvalsminne för 30 kanaler. Bland funktionerna märks också av-synkronisering och videokonvertering från komposit till s-video samt videoväxling till komponent. Det finns fem av-ingångar, två av-utgångar och sex digitala ingångar samt två komponent in och en ut. Dimensionerna är 430(b)x161(h)x430(d) mm och väger 14,7 kg. Finns i svart och silver.

Modell: Sony STR-DB798