Sök
Sony STR-DB790

Sony STR-DB790

Förnyar det klassiska

2004-01-15

Hemmabioreceiver som tillhör de bättre i sin klass. STR-DB790 har tillräckligt med krut för att klara tuffa actionscener utan att offra detaljåtergivning eller dialog.
Testkälla Betyg Kommentar
What Hifi 4/5 ”Not quite the total receiver”
Bild & Ljud Hemma 9/10 ”Mitt i prick”
M3 8/10 ”Filmljudet är stort och brett”

Vad tycker testarna?

STR-DB790 väcker inga ovationer, men får inte heller särskilt hård kritik och betygen blir goda. Tydligt är att den klarar hög grad av detaljåtergivning och fin dialog. Det finns även tillräckligt med krut för actionscener. För musik passar den bättre till akustisk eller klassisk musik, snarare än rock. En av testarna menar att detta främst är en produkt för filmljud. En annan skriver att receivern tillhör de bästa i prisklassen.

What Hifi

”Not quite the total receiver”

What Hifi uppskattar formgivningen, men tycker inte att STR-DB790 är perfekt. Sony har valt att utesluta flera DSP-inställningar för att förbättra användbarheten och resultatet. Ljudet är mycket detaljorienterat och maskinen skiftar surroundeffekter med överraskande hastighet. Detaljrikedomen märks tydligt. Tyvärr finns inte motsvarande tryck i basen. Musik återges annars bättre än förväntat, särskilt i mellanregistret. Ljudet drar åt det kalla hållet varför STR-DB790 passar bättre för akustiska stycken än rockmusik tycker What Hifi.

Källa: What Hifi, Oct 2003
Bild & Ljud, nr 1 2003
M3, nr 10 2003

Bild & Ljud Hemma

”Mitt i prick”

Bild & Ljud Hemma tycker att STR-DB790 är bland de bästa i sin prisklass. Den har mer utrustning än nödvändigt och låter bättre än de flesta receivrar i den här klassen. Basen har ordentligt med tryck och dialogen återgivs tydligt. Den har tillräckligt med effekt för att klara tuffa actionfilmer i normalstora rum. Musik återges med fin upplösning och en ljudbild som passar bra för klassisk musik. Bild & Ljuds förslag till högtalare är KEF KHT 2005.2.

M3

”Filmljudet är stort och brett”

M3 testar åtta receivrar. Till bästa produkt utnämns Pioneer VSX-C501S och till bästa köp Yamaha RX-V440. STR-DB790 är kraftfull och har gott om funktioner. Formen är avskalad, men man kommer lätt åt de viktigaste knapparna. På baksidan är det trångt och alla önskvärda anslutningar finns. Testaren uppskattar att det finns plats för banankontakter. Fjärrkontrollen är användarvänlig och menyerna logiska. Ljudet är varmt och kraftfullt menar M3. Vid filmvisning är ljudet stort och brett med tillräckligt krut för actionfilmer. STR-DB790 fungerar också bra för musikspelning, men är i första hand en produkt för hemmabio.

Cirkapris: 4500 kronor

Produktfakta: STR-DB790 är en receiver för hemmabioanläggningar som avkodar Dolby Digital EX 6.1, DTS ES 6.1, NEO:6, 96/24, Dolby Prologic II och DVD Audio. Uteffekt 6x100 Watt. A/V ingång på fronten, 5.1 ingång, 7.1 ingång samt subwooferutgång. RDS-radio finns. Spelaren är silverfärgad. Vikt 14,5 kg. Mått 430x160x400 mm.

Modell: Sony STR-DB790