Sök
Sony STR-DA5400

Sony STR-DA5400

Anslutningsrik receiver

2009-01-16

Sony STR-DA5400 är en 7.1-receiver som bland annat ståtar med 6xhdmi ingångar. Den erbjuder en välupplöst återgivning som har ett bra grepp om helheten, men det gäller att inte spela på maximal ljudnivå.
Testkälla Betyg Kommentar
Video 80/100 "Homogenes klangbild in Stereo und Surround"
Hemmabio - "Ljudkvalitet helt enkelt"
Hjemmekino 5/6 "Heftig filmformedler"
Audio 83/100 "Verblüffende akkurates AudioErlebnis"

Vad tycker testarna?

Alla testarna berömmer Sony STR-DA5400 för de ovanligt goda anslutningsmöjligheterna och de flesta menar också att det är en riktigt snygg receiver. Prestationsmässigt uppges enheten producera ett ljud som karaktäriseras av en god detaljering, djupgående bas, brett mellanregister som är väl sammanhållet. Detta gäller för såväl musik i stereo som surroundspår. Att sköta receivern är enkelt tack vare XMB-menyerna som känns igen från bland annat Playstation 3. De innehåller dessutom många inställningar vilket gör att ljudet kan anpassas efter behov.

Video

"Homogenes klangbild in Stereo und Surround"

Tyska Video berömmer det snygga grafiska gränssnitten, som gör enheten mycket enkel att sköta. Byggkvaliteten betecknas som mycket bra och produkten upplevs som attraktiv. I stereoläge ger receivern en satt och kontrollerad bas med en mycket homogen ljudbild. Med musik i surround så bibehålls kontrollen över basen samtidigt som ljudet fylls av nyanserade toner. Surroundljudet upplevs som sömlöst och återgivningen har ett bra flyt i sig. Med mycket komplicerade segment som återges i hög volym kan det dock låta lite lätt ansträngt, skriver testaren. Video tittar också på Marantz SR8002 och Onkyo TX-NR906 och menar att dessa tre receivrar är jämbördiga. Onkyo blir dock utsedd till testvinnare tack vare utmärkande videofärdigheter.

Källa: Video (DE) nr 12 2008

Hemmabio

"Ljudkvalitet helt enkelt"

Sony STR-DA5400 har enligt Hemmabio ett rejält tilltalande utseende med sin feta aluminiumfront och lilla display. Samtidigt uppges det råda ordning och reda på baksidan där alla in- och utgångar är tydligt markerade. Sex hdmi-ingångar är rejält tilltaget och om det verkligen är nödvändigt kan diskuteras, skriver testaren. Menysystemet XMB som hämtats från Playstation 3 anses vara överlägset både vad gäller utseende och användarvänlighet. Det innehåller dessutom rejält med inställningsmöjligheter som tillåter att det mesta kan anpassas efter eget tycke. Med filmljud imponerar receivern. Liknande intryck fås med stereoläget där den också uppges vara detaljerad men samtidigt fokusera på helheten. Musik fungerar riktigt bra och testaren skriver att STR-DA5400 fungerar minst lika bra som en dedikerad stereoförstärkare. Den är dock inte perfekt och Hemmabio skriver att full högtalarbelastning bör undvikas. Testaren kikar även på Pioneer SC-LX81 men kan inte bestämma sig för vilken av de två som är bäst. Dock skriver testaren att den som enbart är intresserad av film bör satsa på Pioneer SC-LX81 då denna har automatisk rumskorrigering som anpassar sig efter rummets akustik. Den som däremot även vill njuta av musik gör bäst i att satsa på Sony STR-DA5400 som faktiskt är den som låter bäst.

Källa: Hemmabio (SE) december 2008

Hjemmekino

"Heftig filmformedler"

Norska Hjemmekino menar att Sony STR-DA5400 mest påminner om något från Yamahas budgetsegment trots att det är Sonys toppmodell. Det som ogillas är att fronten är belamrad med knappar och reglage som verkar vara placerade lite på måfå. Funktioner och anslutningar är det däremot inget fel på. Den automatiska högtalarkalibreringen är den snabbaste som testaren provat och resultatet uppges bli mycket bra. Musikåtergivning kan matcha referensmodellerna i prisklassen. Det bjuds på djupa bastoner och ett brett mellanregister. Den nedre delen av mellanregistret blir lätt djup och mörk vilket kan ge intrycket att det är en slapp och trög receiver. Men så är inte fallet utan det gäller att matcha produkten med energiska högtalare. Den övre delen av mellanregistret är fantastiskt bra vilket gör att den blir mycket engagerande med gitarrer och kvinnoröster. Återgivningen blir ständigt mycket väldetaljerad vilket också visar sig med filmljud. Där upplevs enheten spela nyanserat med en något neutral återgivning. Surroundkänslan är mycket påtaglig men det gäller att inte pressa receivern med maximala volymer för då hänger den inte alltid med, skriver Hjemmekino.

Källa: Hjemmekino (NO) nr 9 2008

Audio

"Verblüffende akkurates AudioErlebnis"

Audio parar ihop förstärkaren med cd/sacd-spelaren Sony SCD-XA5400ES och när ljudåtergivningen analyseras blir intrycket att det är en mycket precis reproduktion. Det låter något bättre när de två ansluts analogt än via hdmi. Även om det faktiskt blir riktigt bra med hdmi så anses ljudet innehålla snäppet mer finess och elegans vid analog anslutning. Receivern uppges producera sammetsmjuka grundtoner och en djupgående bas som gör att röster återges vackert. Förutom att receiver uppträder lite lättskrämt med höga volymer så finns egentligen inget att anmärka på, skriver Audio. Anslutbarheten är dessutom i topp med hela sex hdmi-ingångar och möjligheten att skicka ut bilden till två skärmar.

Källa: Audio (DE) nr 1 2009

Cirkapris: 20000 kronor

Produktfakta:

Namn: Sony STR-DA5400
Effekt: 7x120 watt
Formatstöd (exempel): Dts master audio, dts hd, dolby truehd, dolby digital plus
Anslutningar (exempel): 6xhdmi in, 2xhdmi ut, 3xkomponent in, komponent ut, 4xoptisk in, 2xkoaxial in, optisk ut, 7.1-lågnivå
D/a-omvandlare: Iu
Övrigt: Xross media bar-gränssnitt
Mått: 430x175x430 mm
Vikt: 16,5 kg

Tillverkare: Sony