Sök
Sony STR-DA5300

Sony STR-DA5300

Toppresterare inklusive allt

2008-01-10

En 7.1 receiver med stöd för hd-ljudformat, videouppskalning till 1080p och menynavigering som är både modern och användarvänlig. Produkten får idel ros för utförande, funktioner, anslutningar och ljudegenskaper.
Testkälla Betyg Kommentar
Video 81/10 "Feinzeichnender Klang"
What hifi 4/5 "A great machine"
Audiovision 91/100 "Toppausstattung mit hervorragendem Klang"
Hjemmekino 5/6 "Brukergrensesnitt fra himmelen"

Vad tycker testarna?

Sony STR-DA5300 är en receiver som enligt testarna har ovanligt mycket att erbjuda. Sony är kända för att ta egna vägar inom hemelektroniken och det är något som kommit produkten till stor nytta. Detta märks främst i menyerna som är olika något annat tidigare, de känns verkligen moderna samtidigt som de är enkla att navigera igenom. Tillverkaren har också en egen variant för den automatiska rumskorrektionen som inte bara arbetar snabbt utan som också gör ett bra jobb. När enhetens ljudegenskaper bedöms blir det idel höga omdömen vad gäller både filmljud och musik i stereo.

Video

"Feinzeichnender Klang"

Tyska Video skriver att Sony STR-DA5300 är en receiver som verkligen står ut bland mängden. Detta då den har ett kompakt hölje med ovanliga knappar och vred. Förarbetet är bra utfört och att komma igång går smidigt tack vare en snabb automatiserad rumskorrektion. Produkten står också ut med sina många hdmi- och s/pdif-anslutningar. Ljudkaraktären är också den personlig. STR-DA5300 beskrivs bjuda på en atmosfärisk och detaljrik upplevelse med rena stämmor och utmärkt musikåtergivning vilket gör att den passar lika väl för film som för musik. Testaren anser dock att det saknas lite inlevelse i basen och önskar att produkten kunde spela med högre volym. Video tar sig, förutom Sony STR-DA5300, också an Onkyo TX-SR875 och Denon AVR-3808 som hamnar på första respektive andra plats vid en jämförelse.

Källa: Video (DE) nr 10 2007

What hifi

"A great machine"

Även What hifi tittar på flera produkter och utser också de Onkyo TX-SR875 till bästa produkt. Sony STR-DA5300 hamnar på en andraplats tillsammans med Pioneer VSX-LX70 och sist kommer Arcam AVR280. Testaren skriver att Sony vet hur man gör kunder nöjda med sitt köp och syftar på den goda designen, enkla menyer som beskrivs vara miltals modernare än konkurrenterna samt de generösa anslutningsmöjligheter hos STR-DA5300. Ljudegenskaperna är också de av väldigt hög klass och receivern uppges ha en naturlig tonåtergivning. Låga frekvenser är djupa, fyllda och välkontrollerade. Mellanfrekvenser är välseparerade och trovärdiga samtidigt som de höga frekvenserna är skarpa och detaljerade utan att framstå som hårda. Trots sina utmärkta ljudegenskaper så hamnar produkten inte i topp. Detta då STR-DA5300 upplevs vara försiktig och inte tar i lika mycket som Onkyo TX-SR875 när det händer mycket samtidigt.

Källa: What hifi (GB) oktober 2007

Audiovision

"Toppausstattung mit hervorragendem Klang"

Audiovision menar att Sony STR-DA5300 som har allt att erbjuda och nämner bra förarbete, utseende, generösa anslutningsmöjligheter, användarvänlighet och framför allt utmärkta ljudegenskaper. Det blir dessutom en hel del beröm för alla ljudformat som hanteras, en snabbarbetande automatisk rumskorrektion och den inbyggda videouppskalaren. Rent ljudmässigt anses enheten göra ett nästintill perfekt jobb. Basen är precis och ljudet är av väldigt fin upplösning, något som gäller med såväl film som musik.

Källa: Audiovision (DE) nr 12 2007

Hjemmekino

"Brukergrensesnitt fra himmelen"

Norska Hjemmekino är imponerade över hur mycket Sony har lyckats klämma in i STR-DA5300. Testaren är beundrande till hur pass enkelt tillverkaren har gjort användargränssnittet och skriver att det påminner väldigt mycket om det som finns hos PS3 och PSP. De goda anslutningsmöjligheterna rankas också högt och de inbyggda videoegenskaperna likaså. Ljudet håller väldigt hög klass med en precis och kraftig återgivning samtidigt som ljudbilden är välbalanserad och når ut över hela rummet. Rumskorrektionen uppges göra sitt jobb både snabbt och bra. Den enda invändningen testaren har rent ljudmässigt är att karaktären är något åt det neutrala hållet, varför den också kan upplevas som något kall.

Källa: Hjemmekino (NO) nr 10 2007

Cirkapris: 15000 kronor

Produktfakta: Sony STR-DA5300 är en 7.1 hemmabioreceiver med uteffekt på 120 watt i alla kanaler vid 8 ohm. Ljudformat som stöds omfattar bland annat dolby truehd och dts-hd. Enheten har videochip från Faroudja med uppskalning till 1080p. Bland övriga funktioner kan nämnas cec-kompatibilitet, läppsynk, multi-room med tre zoner och automatisk rumskorrektion. Anslutningar omfattar bland annat sex ingångar för hdmi 1.3, tre ingångar för komponentvideo, fem för kompositvideo samt fem respektive tre ingångar för digitalt optiskt respektive koaxialt ljud. Vikt 15 kg och mått 430x171,5x430 mm.

Tillverkare: Sony