Sök
Sony STR-DA3200ES

Sony STR-DA3200ES

Bra men inte perfekt

2007-12-17

Testarna tycker att Sony STR-DA3200ES uppvisar lite för många brister för att den reservationslöst skall kunna rekommenderas. Installationen går snabbt, men ljudmässigt önskas lite mer förfining.
Testkälla Betyg Kommentar
Audio 4/5 "Ehrlich abgestimmter Vollblut-Cineast"
Video 74/100 "Nicht sehr dynamische Bässe"
Bild & ljud hemma 3/6 "Receiverns starkaste sida är klarheten i mellanregistret"

Vad tycker testarna?

Testarna är eniga om att installationen går snabbt och smidigt, den automatiska installationen tar bara ett par sekunder. Bildskärmsmenyerna är dock så omfattande att man ibland får leta ett tag efter den funktion man vill använda sig av. Fjärrkontrollen är inte alltför översiktlig utan kunde ha varit lite mer pedagogiskt utformad. En bra funktion är att den centrerade högtalaren och surroundhögtalaren anpassar sig efter de främre högtalarna, något som gör att högtalare av olika märken kan fungerar bra tillsammans. Testarna tycker att ljudet i stort är bra, men det skulle kunna vara mer dynamiskt. En testare menar att ljudet ibland är väl skarpt och inte alltid så naturligt som man skulle kunna önska.

Audio

"Ehrlich abgestimmter Vollblut-Cineast"

Audio testar även Onkyo TX-SR674, Denon AVR-2307 samt Yamaha RX-V1600. Testvinnare är Yamaha medan Sony hamnar på delad andraplats tillsammans med Denon AVR-2307. Testaren tycker att förstärkaren verkligen kan producera en riktig hemmabiokänsla. Spelar man musik så är ljudet rent och tydligt samtidigt som basen är ständigt närvarande men samtidigt kontrollerad. Instrumenten håller dock inte riktigt hela vägen. Det är ändå vid actionscener som förstärkaren är i sitt esse. Detaljerna är tydliga och händelserna intar varje hörn av rummet. Testaren tycker att receivern är prisvärd även om Yamaha RX-V1600 är strået vassare.

Källa: Audio (DE) nr 11 2006

Video

"Nicht sehr dynamische Bässe"

Video finner att receivern är fullproppad med olika videofunktioner. Installationen går smärtfritt tack vare en mycket enkel installationshjälp. Bildskärmsmenyn är dock så omfattande att man får leta ett bra tag för att hitta de funktioner man faktiskt söker. Man får bra resultat även om alla högtalare i uppsättningen är av olika märken. Ljudkvaliteten är bra, ljudet är tydligt och klart. Dock kunde basen ha varit en aning mer dynamisk. Surroundeffekten vid häftiga actionscener är inte heller någonting som imponerar alltför mycket.

Källa: Video (DE) nr 2 2007

Bild & ljud hemma

"Receiverns starkaste sida är klarheten i mellanregistret"

Bild & ljud hemma testar förutom Sony STR-DA3200ES även Marantz SR6001, Yamaha RX-V861 samt Sherwood R-871. Testvinnare är Sherwood R-871 medan Sony STR-DA3200ES hamnar på en fjärde och sista plats. Den automatiska kalibreringen är riktigt snabb, hela manövern är över på ett par sekunder. Fjärrkontrollen är lite rörig och bruksanvisningen skulle bli mer pedagogisk om den innehöll bilder. Ljudmässigt är mellanregistret dynamiskt, även om testaren gärna hade sett att ljudet varit mer tredimensionellt. Tittar man på film så är dialogen skarp och tydlig. Dock är ljudet ibland väl skarpt och inte alltid helt naturligt. Dessutom saknar testaren lite mer finess i diskantregistret, har man ljudet på hög volym så blir det lätt tröttsamt.

Källa: Bild & Ljud Hemma (SE) nr 9 2007

Cirkapris: 7500 kronor

Produktfakta: Sony STR-DA3200ES är en 7.1-receiver med effekten 7x110 watt vid 4 ohm. Stöd finns för bland annat dolby digital ex och pro logic IIx samt dts neo6. Receivern har två hdmi-ingångar samt en utgång och bland anslutningarna återfinns även tre komponentvideoingångar och en ut. Videouppkonvertering stöds för s-video/komponent/hdmi och såväl in- som utsignal kan vara upp till 1080p. Måtten är 430x175x430 mm och vikten är 15,5 kg.

Tillverkare: Sony