Sök
Sony STR-DA1200ES

Sony STR-DA1200ES

Övertygande ur många aspekter

2007-04-11

Med STR-DA1200ES så anser testarna att Sony kopplar greppet kring prisklassen. Såväl ljudåtergivning, byggkvalitet, funktioner och fjärrkontroll beskrivs alla vara av toppkvalitet.
Testkälla Betyg Kommentar
Video 67/100 "Energischen und pegelsfesten Tieftonwiedergabe"
What hifi 5/5 "One of the best-value machines we’ve seen"
What home cinema 90/100 "Grate value for money"
Hjemmekino 5/6 "Imponerende størrelse"

Vad tycker testarna?

Enligt testarna så övertygar Sony STR-DA1200ES i många olika aspekter. Det anses vara en receiver med väldigt god byggkvalitet som kommer med goda anslutningsmöjligheter och ett väldigt lätthanterat menysystem. Ljudmässigt så imponerar enheten rejält på tre av de fyra testarna som beskriver återgivningen som väldetaljerad, luftig och kraftfull. Den fjärde testaren håller i stort med men tycker att grundtonerna inte återges lika bra som hos konkurrenterna. Alla goda egenskaper tillsammans med det väldigt rimliga priset gör enligt majoriteten att STR-DA1200ES är ett ypperligt alternativ.

Video

"Energischen und pegelsfesten Tieftonwiedergabe"

Tyska Video skriver att Sony STR-DA1200ES har en enkel och överskådlig meny med många nyttiga funktioner. Speciellt så uppskattar testaren att det vid 5.1-uppspelning går att använda de kvarstående två slutstegen att hjälpa till med att driva fronthögtalarna. Att det också går att ange om högtalarna är placerade högt eller lågt bidrar till att processorn kan optimera surroundåtergivningen. Video skriver att STR-DA1200ES har ett ljud som är väldigt klart men grundtonerna framträder inte lika bra som hos konkurrenterna. Basen är däremot väldigt träffsäker och dessutom rejält kraftig. Det som upplevs som dåligt hos produkten är att ingen förbearbetning sker av ljudsignalen som kommer in via hdmi. Video testar totalt fyra förstärkare och placerar Sonys bidrag på tredje plats. Övriga deltagare var Onkyo TX-SR604, Sherwood RD-7502 och testvinnaren Marantz SR4001.

Källa: Video (DE) nr 12 2006

What hifi

"One of the best-value machines we’ve seen"

Det blir STR-DA1200ES som tar hem grupptestsegern hos What hifi när sex receivrar testas. Produkten får mycket beröm för sin automatiska rumskorrektion som anses vara den mest precisa och snabbaste av de olika enheterna som testas. Återgivningen beskrivs som välkontrollerad med stor ljudbild där precisionen, detaljeringen och effekten är utav toppklass. För prisklassen så ger receivern en känsla av entusiasm i sina uppspelningar som är väldigt sällsynt, skriver testaren. Att Sonys produkt samtidigt är den billigaste i testfältet, gör att segern lätt plockas hem. Övriga deltagare var Denon AVR-1907, JVC RX-D701, Onkyo TXR-SR674E Pioneer VSX-1016V och Yamaha RX-V559DAB6.

Källa: What hifi (GB) november 2006

What home cinema

"Grate value for money"

Även om receivern har ett väldigt strikt utseende så är menyerna desto mer inbjudande och vänliga att handskas med, skriver What home cinema. De går väldigt bra tillsammans med den välplanerade fjärrkontrollen. Funktionsmässigt får STR-DA1200ES beröm för sina anslutningsmöjligheter och den välfungerande automatiska rumskorrektionen. Med cd-skivor så uppges enheten producera ett ljud som är ovanligt stabilt, färgat och djupt för prisklassen. Ett intryck som bara förstärks när testaren går över till flerkanalig återgivning. Där uppges ljudet dessutom vara välfokuserat och stabilt med gott dynamiskt omfång. Den djärva basen anses också den vara en raritet i prisklassen och tappar aldrig andan. Det går inte att få mer ljud för pengarna än med STR-DA1200ES just nu, avslutar What home cinema.

Källa: What home cinema (GB) awards 2007

Hjemmekino

"Imponerende størrelse"

Norska Hjemmekino tittar på nio olika receivrar och utser två testvinnare, Sony STR-DA1200ES och den dubbelt så dyra Marantz SR7001. Testaren imponeras av hur snabbt rumskorrektionen hos Sonys receiver genomförs och av det goda resultatet. Produkten uppges framställa en väldigt ren och kraftig ljudbild, oavsett om det gäller stereo eller surround. Bland de prismässigt mer rimliga enheterna så överbevisar STR-DA1200ES att den är ett alternativ att räkna med, skriver Hjemmekino.

Källa: Hjemmekino (NO) nr 2 2007

Cirkapris: 6000 kronor

Produktfakta: Sony STR-DA1200ES är en 7.1-receiver som levererar 7x100 watt vid 4 ohm. Format som hanteras omfattar bland annat dolby digital ex, dolby pro logic IIx, dts-es och dts neo6. Bland ingångarna märks tre digitala optiska och två koaxiala ljudingångar, dubbla hdmi-ingångar och en ut, tre komponentvideoingångar och en ut. Hdmi-anslutningarna stöder upplösningen 1080p. Enheten har rds-radio med minne för 60 förval, videokonvertering till komponent, automatisk rumskorrektion, bi-amping med mera. Väger 15 kg och har måtten 430x175x430 mm.

Tillverkare: Sony