Sök
Rotel RSX-1560

Rotel RSX-1560

Fokus på det som räknas

2009-05-06

Även om Rotel RSX-1560 kan upplevas som sparsamt utrustad och enbart erbjuda de mest nödvändiga specifikationerna för en hd-ljudupplevelse. Detta tas igen på sitt eleganta utseende och återgivningen som håller hög klass.
Testkälla Betyg Kommentar
Audio 5/5 "Ohne Zweifel ihr Geld wert"
Hifi news 86/100 "Unencumbered by superfluous features"
What hifi 4/5 "Isn’t quite an audio all-rounder"

Vad tycker testarna?

Produkten får mycket beröm från testarna för sitt utseende och den goda anslutbarheten. Även om en av dem dock anmärker på att extrafunktioner saknas anses receivern pricka rätt i listan över de viktigaste funktionerna med stöd för hd-ljud, videouppskalning till 1080p och fyra hdmi-ingångar. Prestationsmässigt uppger två testare att detta är en receiver som gör mycket väl ifrån sig oavsett vad den matas med och att ljudbilden karaktäriseras av sin öppenhet, det vida dynamiska omfånget och sin energiska framtoning. Den tredje testaren håller med, men menar att mellantoner och diskanter låter något hårda och drar därför ned på sitt omdöme.

Audio

"Ohne Zweifel ihr Geld wert"

Audio menar att designen hos Rotel RSX-1560 är tidlös och mycket ren. Anslutningsmöjligheterna betecknas dessutom som mycket goda och det omfattande formatstödet samt videofärdigheterna gör att den upplevs som komplett vad gäller funktioner och finesser. Att den dessutom har mycket goda ljudegenskaper gör att det enligt testaren utan tvekan är en receiver som är värd varje krona. Prestationen med hd-ljud uppges vara ett bombarderande fyrverkeri med ett dynamiskt omfång som ger snudd på gåshud. Det är en energisk receiver som hanterar explosiva, effektfulla scener lika väl som den hanterar en klassisk symfoniorkester. Testaren berömmer speciellt förmågan att kunna variera ljudvolymen så nyanserat utan att tappa fokus på varken mittsegmentet eller det omvälvande ljudrummet. Med dvd så är karaktären mycket snarlik och även där fås varenda liten skillnad i volym fram på ett övertygande sätt. Som musikant med ljud i stereo bjuds också på en dynamisk återgivning om än något mjuk.

Källa: Audio (DE) nr 3 2009

Hifi news

"Unencumbered by superfluous features"

Även Hifi news börjar med att dela ut beröm till Rotel för det eleganta utförandet hos RSX-1560. Även om enheten saknar flashiga menyer, automatisk inställning eller olika dsp-program så är testaren ändå tillfreds med funktionaliteten då den är enkel att installera och erbjuder mycket god anslutbarhet. Prestationen med musik på blu-ray uppges vara en ren fullträff då återgivningen bjuder på ett fint flöde med god detaljupplösning, superb omslutning och ljudet presenteras solitt och med auktoritet. Testaren berömmer även hur pass klart och väldefinierat stämmor framträder, något som också uppges gälla med filmspår. Det är också en utmärkt presterare med ljud i två kanaler. Hifi news skriver att ljudet blir lika klart och brett i stereo som det blir i flera kanaler och att det är risk för gåshud.

Källa: Hifi news (GB) april 2009

What hifi

"Isn’t quite an audio all-rounder"

Att Rotel valt att inte ha med extrafunktioner såsom automatisk högtalarkalibrering och nätverk är inget som går hem hos What hifi då detta blivit lite av vardagsmat på marknaden. Men andra viktiga specifikationer som fyra hdmi-in, stöd för hd-ljud och videouppskalning till 1080p finns på plats. Även om prestationen med blu-ray imponerar med utmärkt detaljupplösning, omvälvande ljudbild och slagkraft samtidigt som den har ett mycket stort dynamiskt omfång är testaren inte helt nöjd. Detta då mellantoner och diskanter upplevs som något hårda. Detta uppges innebära att röster låter något tunnare och mindre nyanserat samt att subtila nyanser rent generellt också blir lidande. Detsamma uppges gälla med musik på både blu-ray och cd.

Källa: What hifi (GB) maj 2009

Cirkapris: 27000 kronor

Produktfakta:

Rotel RSX-1560
Effekt: 7x100 watt (8 ohm)
Formatstöd, urval: Dts hd master audio, dolby truehd, dolby digital plus, lpcm, hdcd
Anslutningar, urval: 4xhdmi in, hdmi ut, 3xkomponent in, komponent ut, 4xoptisk in, 3xkoaxial in, optisk ut, koaxial ut, 7.1-ingång, 7.1-lågnivåD/a-omvandlare: 24 bit/192 kHz
Elförbrukning: 450 watt (standby 4,7 watt)
Övrigt: rds-radio, videouppskalning till 1080p, nätverksanslutning, multizon, automatisk kalibrering
Mått: 431x188x422 mm
Vikt: 15,5 kg

Tillverkare: Rotel