Sök
Rotel RSX-1550

Rotel RSX-1550

Avskalad prestandareciever

2009-03-24

Sett till funktionslistan så upplevs Rotel RSX-1550 som sparsamt utrustad sett till konkurrensen. Men då utseendet och återgivningen håller hög klass är testarna mycket förlåtande.
Testkälla Betyg Kommentar
Audio 5/5 "Toller HD-Künstler"
What hifi 5/5 "Unshakeable grip and drive"
Hjemmekino 5/6 "Et utmerket hjemmekinoprodukt"
Stereoplay 81/100 "Jet-Set-Gehabe"

Vad tycker testarna?

Rotel RSX-1550 skördar mycket beröm från testarna för sitt eleganta och något ovanliga utseende. Produkten uppges vara väl bestyckad med anslutningar och att varje ingång går att justera individuellt uppskattas stort. Men att Rotel valt att lansera en avskalad receiver vad gäller extrafunktioner anses kanske vara lite ogenomtänkt. Speciellt då avsaknad av automatisk rumskorrektion innebär att installationsmomentet blir lite mer krävande. Och det är viktigt att tänka på menar testarna då användarvänligheten överlag upplevs som halvdålig och den medföljande manualen är inte till mycket hjälp. Men väl installerad och inställd så är detta en produkt med klangegenskaper som visar att den är att räkna med oavsett vad som spelas.

Audio

"Toller HD-Künstler"

Enligt tyska Audio så har Rotel RSX-1550 allt det som kan förväntas av en modern receiver när det gäller anslutningar och diverse funktioner. Speciellt uppskattat är de olika dsp-programmen, videofärdigheterna och möjligheten att justera varje ingång individuellt. Men att automatiserad högtalarkalibrering saknas är lite svårt att smälta och kräver en större insats av användaren under installationen. Den som gör sig besväret att kalibrera enheten kommer dock att få njuta av en mycket bra ljudupplevelse. Audio uppger nämligen att receivern gör ett strålande jobb med att återge hd-ljudspår och att dessa karaktäriseras av ett behagligt flöde av satta bastoner och strålande övertoner. Återgivning låter sprudlande naturlig och elegant vilket gör att produkten går mycket väl ihop med framför allt klassisk musik. Med dvd-ljud så kvarstår det naturliga intrycket och ljudets karaktär får fram stämmor riktigt bra. I stereo så är det ett behagligt finlir som erbjuds. Den som vill ha ett behagligt och finnyanserat ljud i fem kanaler gör helt rätt i att införskaffa Rotel RSX-1550. Den enda nackdelen uppges vara att receivern inte kommer med flashiga extrafunktioner som exempelvis docka för mp3-spelare.

Källa: Audio (DE) nr 3 2009

What hifi

"Unshakeable grip and drive"

För att vara en så pass dyr produkt känns det som om det fattas poster i specifikationslistan. Det skriver What hifi som förgäves söker efter funktioner som konkurrenter i samma prisklass erbjuder. Exempel vad som saknas uppges vara ethernet, automatisk rumskalibrering och framför allt att enheten inte har 7.1-kanaler utan enbart 5.1. Utseendemässigt så ser den däremot verkligen ut som den kostar, skriver testaren som gottar sig i den svarta finishen och det gedigna bygget. När maskineriet körs igång så glöms snabbt de få bristerna bort då hd-spår resulterar i ett mycket konkret och solitt ljud som inger auktoritet. Samtidigt som det finns en ordentligt tilltagen och välkontrollerad bas så är dialoger distinkta och mycket väldefinierade. Effekter styrs blixtsnabbt och kommer helt rätt placerade. Och allt detta samtidigt som de höga tonerna är skarpa utan att någonsin låta skärande. Surroundkänslan är mycket påtaglig och dynamiken i ljudet är oklanderlig, skriver What hifi. Musik i såväl stereo som i flera kanaler blir också mycket bra återgivet även om enheten inte kan förmedla samma solida atmosfär som vissa av dess konkurrenter. Den som främst värdesätter filmupplevelser och inte bryr sig om bristerna i specifikationerna gör inte fel i att införskaffa en Rotel RSX-1550, avslutar testaren.

Källa: What hifi (GB) mars 2009

Hjemmekino

"Et utmerket hjemmekinoprodukt"

Designen hos Rotel RSX-1550 är något som faller norska Hjemmekino i smaken. Den uppges lyckas med att vara stilfullt utförd och samtidigt skilja sig rejält från den traditionella japanska utformningen som många andra tillverkare har anammat. Men när det kommer till funktioner och anslutningar så är testaren inte helt positivt till att det är en ganska så avskalad enhet när det kommer till extrafunktioner. Att automatisk rumskorrektion utelämnats anses vara det som märks av mest då varken användarvänligheten eller den medföljande manualen är mycket att hurra för. Det gäller därför att kunna kalibrera sin enhet på det traditionella sättet och den som klarar av att göra det får enligt Hjemmekino en mycket behaglig musikupplevelse där ljudbilden är mycket bra upplöst med känsla för detaljer och realism. När det gäller återgivningen av filmspår så menar testaren att ljudet är mycket bra men att det är svår att få till en sömlös uppspelning oavsett hur mycket det korrigeras för avståndet mellan högtalarna. Hjemmekino kikar också på Pioneer SC-LX71 och menar att de två receivrarna är jämnstarka.

Källa: Hjemmekino (NO) nr 3 2009

Stereoplay

"Jet-Set-Gehabe"

Så fort Stereoplay kastar ett öga på produkten så känner testaren ett stort habegär då utförandet anses förmedla en känsla av lyx. Att det är en avskalad produkt med avseende på extrafunktioner har tyskarna inget problem med utan menar att det snarare kanske till och med förstärker lyxintrycket. Återgivningen anses vara genomgående mycket bra. Musik presenteras med kraftig och välkontrollerad bas samt livstrogna stämmor. Dvd-filmspår imponerar också och även här utdelas beröm för den välkontrollerade basen tillsammans med friska, skarpa diskanter som aldrig låter skrikiga. Med moderna hd-ljudspår blir ljudet som bäst. Stereoplay uppger att det är den hittills bästa receivern de testat på just denna gebit.

Källa: www.stereoplay.de (DE)

Cirkapris: 20000 kronor

Produktfakta:

Rotel RSX-1550
Effekt: 5x75 watt vid 8 ohm
Formatstöd, urval: Dolby truehd, dd plus, dts hd master audio, dts hd hi-resolution
Anslutningar, urval: 4xhdmi in, 1xhdmi ut, 3xkomponent in, komponent ut, 4xoptisk in, 3xkoaxial in, optisk ut, koaxial ut.
D/a-omvandlare: 24 bit/192 kHz
Övrigt: Multizon, videochip från Faroudja
Mått: 431x163x435 mm
Vikt: 17 kg

Tillverkare: Rotel