Sök
Rotel RSX-1055

Rotel RSX-1055

Överträffar konkurrenterna

2003-06-23

Rotel RSX-1055 har visserligen lägre uteffekt än många av sina konkurrenter, men överträffar de flesta med överlägsen ljudkvalitet både för hemmabio och musik.
Testkälla Betyg Kommentar
HemmaBio 17/20 "En underbar biomaskin"
DVD & Hjemmekino 92/100 "For kresne ører"
Home Entertainment 4/5 "Performance is excellent"

Vad tycker testarna?

RSX-1055 får genomgående bra kritik för ljudåtergivning, vare sig det rör sig om hemmabio eller musik. Den har god dynamik och hög nyansrikedom, inte lika många anslutningar som konkurrenterna men tillräckligt för att täcka de flesta behov. Trots att specifikationerna avslöjar moderat effekt saknas inget i denna väg. Möjligen önskar testarna lite mer energi, men anser ändå att RSX-1055 är en bra och prisvärd produkt.

HemmaBio

"En underbar biomaskin"

HemmaBio testar Rotel mot Harman Kardon AVR 8500 och Onkyo TX-NR900E. Testaren saknar A/V ingång och hörlursutgång på fronten samt elanslutningar på baksidan hos Rotel. Rejäla högtalarkontakter underlättade däremot inkopplingen. Inställningarna var också lätta att justera med undantag av avståndsinställningen som var enklare hos de andra. Fjärrkontrollen är modern och bekväm att hålla men omständligare än de andra vilket kompenseras av displayen. Filmljudet var mycket bra. Också dialog gör sig bra. Som musikanläggning har RSX-1055 bra nyansrikedom. Lite extra adrenalin hade inte skadat, men Rotel överträffar ändå konkurrenterna och är ett bra val för den som prioriterar ljud framför anslutningar menar Hemmabio.

Källa: HemmaBio, nr 1-2 2003
DVD & Hjemmekino, nr 2 2003
Home Entertainment, mars 2003

DVD & Hjemmekino

"For kresne ører"

DVD & Hjemmekino testar sex hemmabioreceivrar där Rotel RSX-1055 får högst betyg, tätt följd av Harman Kardon AVR7500 och Pioneer VSX-D2011. Jämfört med övriga testade maskiner har RSX-1055 färre anslutningar men har ändå allt man behöver. Effekten är medioker med 75 Watt på varje kanal, men den klarar ändå samma volym som de på pappret starkare konkurrenterna. Ljudmässigt är RSX-1055 mycket bra, möjligen försvinner något av den djupaste basen. Den har fin återgivning i hela frekvensområdet och ger en känsla av att sitta i en riktig biosalong. Möjligen önskar testaren en aning mer energi. RSX-1055 kan dock skryta med extrem dynamik och bättre drag i basen än övriga deltagare.

Home Entertainment

"Performance is excellent"

Home Entertainment kallar receivern stor och klumpig. Den har gott om anslutningar men testaren saknar möjlighet att hantera utvidgade surroundformat. Ljudkvaliteten är kraftfull, dynamisk och klarar de mest krävande DTS-ljudspår. Även dialog gör sig bra. Testaren tycker att både surround- och stereoljudet är mycket bra och fjärrkontrollen kan användas även till andra produkter. Styrka förloras inte genom onödiga kanaler, maskinen är användarvänlig och prisvärd. Som utmanare nämns Arcam ACR200, Kenwood KRV888D och Denon AVCA11SR.

Cirkapris: 22000 kronor

Produktfakta: Rotel RSX-1055 är en surroundreceiver som klarar Dolby Digital EX, DTS ES, Matrix, Discrete 6.1, HDCD och MP3 skivor. Från analoga stereokällor kan man använda Dolby Pro-Logic II eller DTS Neo:6. Uteffekt 5x75 Watt. På baksidan hittar man 3 elektriska samt 2 optiska digitala ingångar, en elektrisk samt en optisk digital utgång, 2 komponentingångar samt en utgång. Högtalarkontakterna är guldpläterade och klarar skalad kabel, bananer och gafflar. Finns i svart. Mått 432x162x442 mm. Vikt 17 kg.

Modell: Rotel RSX-1055