Sök
Primare SPA21

Primare SPA21

Bra val för hemmabioentusiasten

2006-04-03

Testarna är överens om att det denna förstärkare saknar i form av funktioner uppväger den med en strålande prestanda, oavsett om man lyssnar på musik eller tittar på film.
Testkälla Betyg Kommentar
What Hifi - ”You’ll just love the way it sounds”
Bild & Ljud Hemma 9/10 ”Mäktig bas och en lysande dynamik”
Audio 5/5 ”Ideal für Mehrkanal-Musik”

Vad tycker testarna?

Testarna är överlag nöjda med förstärkaren, de menar att den saknar en del funktioner som de bästa konkurrenterna ståtar med men den lyckas ändå leverera en utmärkt ljudkvalitet. Testarna känner att ljudet är övertygande, dynamiken är påtaglig samtidigt som detaljrikedomen är ständigt närvarande. Bas och diskant hanteras föredömligt. Menysystemet är överskådligt vilket är bra. Testarna menar också att förstärkaren är kraftfull nog att även driva större högtalare.

What Hifi

”You’ll just love the way it sounds”

Primare SPA21 silverWhat hifi påpekar att förstärkaren saknar en del funktioner som de vassaste konkurrenterna ståtar med, så som automatisk installation och Dolby Pro-Logic IIx. Dock är den ändå en av de absolut bästa i sin prisklass, eftersom den kompenserar för dessa brister på andra områden. Designen är minst sagt häftig och ljudkvaliteten är något alldeles extra. Såväl bas som diskant hanteras på ett föredömligt sätt och ljudbilden är full av dynamik och detaljrikedom. Både film som musik hanteras utan problem och gör lyssnandet till en minst sagt behaglig upplevelse.

Källa: What hifi, nr 12 2005

Bild & Ljud Hemma

”Mäktig bas och en lysande dynamik”

Bild & ljud hemma testar förstärkaren tillsammans med dvd-spelaren Primare DVD26 och menar att dvd-spelaren är den starkare produkten av de två. Testaren påpekar att förstärkaren enbart kan hantera fem högtalare, men att detta är fullt tillräckligt. Strömförsörjningen hålls nere vilket är positivt. Menysystemet är enkelt och översiktligt. Fördröjningen till varje kanal är begränsad till närmaste fot, vilket knöligt nog innebär att avståndet till varje högtalare måste vara jämnt delbart med 30 cm. Basen är annars riktigt respektingivande och dynamiken alldeles utmärkt. Förstärkaren saknar rumskorrektion vilket gör att man måste lägga en del tid på kalibrering. Så snart detta är gjort är dock resultatet mycket bra.

Källa: Bild & ljud hemma, nr 12 2005

Audio

”Ideal für Mehrkanal-Musik”

Primare SPA21 profilAudio testar förutom Primare SPA21 även Denon AVC-A11XV. Testvinnare är Primare SPA21. Testaren menar att när man använder sig av dvd-audio och sacd så får man otroligt bra ljudkvalitet. Förstärkaren får dock minus för avsaknaden av läppsynkning. Ljudkvaliteten är vid filmuppspelning mycket bra, dynamiken är påtaglig och detaljrikedomen likaså. Ljudbilden är mycket naturlig vilket testaren uppskattar. Förstärkaren är kraftig nog att hantera högtalare av större modell och är idealisk för musik i flera kanaler.

Källa: Audio, nr 3 2006

Cirkapris: 29000 kronor

Produktfakta: Primare SPA21 är en förstärkare med fem kanaler på 100 watt vid 8 ohm. Den kan avkoda bland annat dolby prologic II, dolby digital 5.1 samt såväl dts neo:6 som dts es 6.1. De analoga ingångarna utgörs av åtta rca medan de digitala anslutningarna utgörs av två rca samt två toslink. Vidare finns fyra kompositingångar och två ut, två s-videoingångar och två ut samt två komponentingångar och en ut. Det finns surround back preout, om man vill använda kanal 7 och 8. Dimensionerna är 430(b)x400(d)x135(h) mm och vikten är 24,5 kg.

Modell: Primare SPA21