Sök
Pioneer VSX-LX50

Pioneer VSX-LX50

Superljud i vardagsrummet

2007-09-18

Pioneer VSX-LX50 är en av de första receivrarna med hdmi 1.3 som kan hantera de nya högupplösta ljudformaten dolby truehd och dts-hd.
Testkälla Kommentar
Hemmabio ”En utmärkt start”
01net ”Complet et sophistiqué.”
Audiovision ”Leider hat Pioneer beim VSX-LX50 mal wieder auf die Leistungs-Bremse getreten.”

Vad tycker testarna?

Testarna ger Pioneer VSX-LX50 godkänt, en av dem har överhuvudtaget inga anmärkningar medan de andra har vissa invändningar. Alla är dock nöjda med ljudet även om en av dem anser att den faktiska uteffekten är lite för låg och ganska långt ifrån de 7x150 watt som tillverkaren uppger. En sak som två av testarna påpekar är att det gäller att ha en spelare som skickar ljudet som bitström till förstärkaren. Det finns andra förstärkare på marknaden som inte kräver detta utan kan ta emot det högupplösta ljudet oavsett i vilken form det skickas. Om ljudet vid musiklyssnande har två testare rakt motsatta åsikter, en är mycket nöjd medan en annan anser att ljudet blir rent uselt.

Hemmabio

”En utmärkt start”

Hemmabio går igenom de nya ljudformaten och testar även VSX-LX50. Gällande installationen menar testaren att man bör kontrollera resultatet från mätmikrofonen och justera manuellt tills man blir nöjd. Förstärkaren kan avkoda de nya ljudformaten på hd-dvd och blu-ray. Man har dock inte haft möjlighet att testa med spelare som inte skickar ljuden som en bitström. För att ha full nytta av förstärkaren rekommenderas en spelare som klarar av att skicka ljudet på rätt sätt. En svaghet är att vanlig musik-cd inte låter bra. Testaren hade också gärna sett fler hdmi-anslutningsmöjligheter. Summa summarum är LX50 trots allt en mycket bra grundsten till hemmabion.

Källa: Hemmabio (SE) nr 8 2007

01net

”Complet et sophistiqué.”

Franska 01net börjar med att konstatera att på papperet ser Pioneer VSX-LX50 ut att klara av det mesta. När man väl installerat och kalibrerat apparaten, vilket tar lite tid, är det som att kliva in i en ny värld, ljudmässigt. Närvarokänslan beskrivs som fantastisk och ljudet är mycket mera naturtroget än testaren någonsin upplevt. Testaren avslutar med att konstatera att förstärkaren verkligen levde upp till de höga förväntningarna.

Källa: www.01net.com (FR)

Audiovision

”Leider hat Pioneer beim VSX-LX50 mal wieder auf die Leistungs-Bremse getreten.”

Tyska Audiovision menar att hdmi 1.3 är det sista skriket vad gäller ljudformat. Till skillnad från vissa konkurrenter kräver dock Pioneer att man även har en spelare som kan skicka ljudet som en bitström via hdmi. I grunden är modellen en gammal bekant, den bygger på fjolårsmodellen VSX-2106 AV-S. Under skalet döljer sig en hel del förbättringar. Den mest märkbara är förmågan att arbeta med alla de nya ljudformaten. Den har också en docknings-station för Ipod och frontplacerad usb-port. Mätmikrofonen MCACC ger en optimal ljudbild för det rum förstärkaren är placerad i och fungerar bättre på den här modellen än på tidigare. Det testaren är mindre nöjd med är att uteffekten är en smula låg. 5X44 watt vid 8 ohm eller 5x78 watt vid 4 ohm är inte speciellt imponerande. Men det ljud man får är naturtroget, fylligt och glänsande. Audiovisions testare är också nöjd med ljudet när han lyssnar på vanlig musik cd.

Källa: Audiovision (DE) nr 9 2007

Cirkapris: 11500 kronor

Produktfakta: Pioneer VSX-LX50 är en receiver som bland annat kan avkoda hd-ljudformaten dolby truehd, dts-hd och dolby digital plus. Uteffekten anges vara 7x150 watt vid 6 ohm. Bland anslutningarna återfinns bland annat dubbla hdmi, två koaxial och fyra optiska ingångar, tre komponentvideo och usb-port. Automatisk rumskorrektion med MCACC. Vikten är 15,3 kilo och måtten 420(b)x173(h)x465(d) mm.

Tillverkare: Pioneer