Sök
Pioneer VSX-AX2

Pioneer VSX-AX2

Välfylld receiver

2006-02-07

En hemmabioreceiver som får beröm för sina många färdigheter. Ljudet är inte helt utan anmärkning, men testarna värderar ändå det totala ljudintrycket högt.
Testkälla Betyg Kommentar
Audiovision 83/100 “Toller Klang, Tolle Ausstattung”
Audio 82/100 “Rundem, freundlichem Klang”
Hemmabio 46/50 “En mycket imponerande filmprestation”

Vad tycker testarna?

Karaktäriseringen av ljudet hos Pioneer VSX-AX2 är densamma hos alla tre testarna. Mellan och höga toner gör ljudbilden klar, luftig, öppen och detaljerad och får exempelvis filmdialoger att återges väldigt bra. De lägre tonerna känns dock för tunna och tillbakahållna, varför basen inte upplevs vara den kraftigaste. Enligt en av testarna är precisionen i basen inte heller den man är van vid från tillverkarens övriga produkter. Totalintrycket blir ändå alltigenom positivt, mycket tack vare prisvärdet.

Audiovision

“Toller Klang, Tolle Ausstattung”

Pioneer VSX-AX2 bakAudiovision menar att ljudbilden som VSA-AX2 producerar har toner i mellan och övre segmentet som är väldigt precisa och som ger ljudet en stor rymd. Men precisionen i basen är inte lika skarp som man är van vid med Pioneers produkter och lägre toner blir därför vaga i konturerna, skriver testaren. Receiverns ljudkaraktär är något ljus, inte vidare aggressiv, men väl upplöst och med bra känsla. Det totala ljudintrycket lyckas trots problem med basen övertyga med såväl ljud som film. Testaren uppskattar också receiverns anslutningsmöjligheter och de många funktionerna som finns integrerade, speciellt systemet för rumskorrektion, då det fungerar mycket bra.

Källa: Audiovision (DE), nr 12 2005

Audio

“Rundem, freundlichem Klang”

Pioneer VSX-AX2 närbildAudio skriver att produkten är väldigt komplett vad gäller funktioner och anslutningar, allt man vant sig vid i dagens receivrar finns där och det är svårt att hitta en lucka som behöver fyllas i med något. Ljudet beskrivs som friskt, med en styrka främst i att återge dialoger i film. I stereoläge gynnas ljudet av bi-amping funktionen. Ljudet i stereo beskrivs ha en varm och kraftfull verkan. Testaren märker produkten med ett "Kauftipp" och skriver att den lämpar sig bra för den som vill ha ett vänligt ljud med alla funktioner till ett bra pris. Man tittar också på Denon AVR-3806 som utses till bästa produkt då den anses bidra med den bästa ljudprestationen. Luxman LR-8500 hamnar på tredje och sista plats.

Källa: Audio (DE), nr 12 2005

Hemmabio

“En mycket imponerande filmprestation”

Pioneer VSX-AX2 fjärrkontrollHemmabio går igenom fem olika hemmabiomottagare och utser däribland produkten till bäst i test med motiveringen att det är en för prisklassen sällsynt komplett receiver både ljud- och utrustningsmässigt. Den beskrivs ha ett biffigt utseende med väl genomförda detaljer som vittnar om god byggkvalitet, menar testaren. MCACC som systemet för rumskorrektion heter, anses bjuda på fler parameterinställningar än någon annan konkurrent men är inte direkt det snabbaste. Den är däremot väldigt effektiv och slutresultatet blir riktigt bra. Filmer får ett detaljrikt ljud där dialoger blir väldigt tydliga samtidigt som det känns väldigt realistiskt då dynamiken och klippen i effekterna sitter helt rätt. Men man tycker att basen sätts för lågt av automatiken och att man kanske bör vrida upp den något steg manuellt, något som däremot inte hindrar testaren från att imponeras av filmprestationen. Basen är också något tillstramad med musikåtergivning, medan mellan och höga toner är öppna och klara med mycket detaljer. Även om de olika delarna i ljudet prioriteras olika så blir totalintrycket mycket bra, skriver testaren.

Källa: Hemmabio (SE), nr 12 2005

Cirkapris: 10000 kronor

Produktfakta: Pioneer VSX-AX2 är en thx select2-klassad receiver med en effekt på 7x140 watt (8 ohm). Den hanterar såväl dolby digital, dts och thx surround ex och filformatet windows media audio 9. Med 192 kHz/24-bit d/a-omvandlare. Bland funktionerna märks bland annat automatisk rumskorrektion, multiroom, bi-amping och rds-radio. Anslutningar som finns är bland annat hdmi, ipod-anslutning, två koaxiala och fem optiska ingångar (en ut), fem s-videoingångar och tre ingångar och en utgång för komponentvideo. Receivern har dimensionerna 420(b)x187(h)x462(d) mm och väger 16 kg.

Modell: Pioneer VSX-AX2