Sök
Pioneer VSX-915

Pioneer VSX-915

Prisvärd tungviktare

2005-09-22

Testarna menar att Pioneer VSX-915 är mycket prisvärd men att den bör kopplas ihop med lämplig utrustning för att verkligen komma till sin rätt.
Testkälla Betyg Kommentar
What Home Cinema 88/100 “Incredible value for money”
Audiovision 81/100 “Hervorragende Ausstattung”
What Hifi 3/5 “Looks great on paper, but disappoints in use”
Video 74/100 “Luftiger und lebendiger Klang”
Area DVD 6/6 “Unsere neue Benchmark in seiner Preisliga”

Vad tycker testarna?

Flera av testarna anser att förstärkaren erbjuder en hel del för pengarna eftersom man får ett väl fungerande kalibreringssystem, flera nyttiga funktioner, åtskilliga anslutningsmöjligheter och dessutom en ljudbild som är riktigt bra. En testare skiljer sig dock från de övriga och menar att ljudet är alldeles för tunt och saknar auktoritet. Övriga testare anser att ljudet uppvisar både kraft och pondus, men att man bör tänka på vilka slags högtalare man använder för att få ut bästa möjliga prestanda.

What Home Cinema

“Incredible value for money”

vsx915srear_large
What Home Cinema uppskattar att förstärkaren har en hel del funktioner att bjuda på, bland annat det automatiska kalibreringssystemet samt Windows Media Audio 9 Professional. Tillverkaren har skurit ned på ingångarna för att minska produktionskostnaderna, men man har fortfarande möjlighet att koppla in så många som åtta källor, vilket ofta är fullt tillräckligt. Ljudkvaliteten är distinkt, men samtidigt ganska lättviktig. Den ger en hel del detaljrikedom men på bekostnad av tyngd. Testaren anser att för att få ut det mesta av förstärkaren bör man inte koppla ihop den med högtalare med stor bandbredd utan snarare högtalare av mediumstorlek med subwoofer. Förstärkaren är annars väl utrustad och erbjuder överraskande mycket för pengarna.

Källa: What Home Cinema nr 32 2005
Audiovision nr 8 2005
What Hifi okt 2005
Video nr 9 2005
Till Area DVD

Audiovision

“Hervorragende Ausstattung”

A-Pioneer VSX-915_rem
Audiovision jämför Pioneer VSX-915 med Kenwood KRF-V7090D och bägge förstärkarna hamnar på samma betygspoäng. Testaren uppskattar att förstärkaren kan hantera Windows Media Audio 9 Professional vilket är användbart för användare av HD-DVD-ROM. Fjärrkontrollen är bra och såväl installation som vardaglig hantering sker utan problem. Ljudet är dynamiskt och temperamentsfullt men ibland också aggressivt, vilket inte är särskilt roligt att lyssna på. Ibland kan också basen framstå som lite svag, vilket gör att ljudet tappar en del temperament. Dock erbjuder förstärkaren bra kvalitet för priset man betalar.

What Hifi

“Looks great on paper, but disappoints in use”

What Hifi testar förutom Pioneer VSX-915 även Denon AVR-1906, Harman Kardon AVR135, Onkyo TX-SR503E, Sony STR-DB895D samt Yamaha RX-V457. Testvinnare är Denon AVR-1906 medan Pioneer VSX-915 hamnar på en delad sista plats tillsammans med Yamaha RX-V457. Testaren menar att de tekniska specifikationerna är lysande, installationen går mycket lätt tack vare det automatiska kalibreringssystemet och menyerna är tydliga och snygga. Förstärkaren har en hel del kraft under skalet men samtidigt visar den också upp en tunn och aggressiv balans som imponerar under en kort stund men sedan enbart framstår som irriterande. Att använda hög volym under längre tid är absolut inte att rekommendera.

Video

“Luftiger und lebendiger Klang”

I Video bedöms Pioneer VSX-915 tillsammans med Yamaha RX-V557, Onkyo TX-SR503, Panasonic SA-XR55, Kenwood KRF-V7090, Andersson R2, Sony STR-DE698 samt Samsung AV-R700. Testvinnare är Pioneer VSX-915. Testaren anser att förstärkaren har en levande och luftig klang som övertygar. Vid dramatiska filmögonblick så är förstärkaren helt i sitt rätta element och serverar såväl pondus som detaljrikedom. Installationen är mycket enkel tack vare det automatiska kalibreringssystemet och även fjärrkontrollen har en utmärkt design.

Area DVD

“Unsere neue Benchmark in seiner Preisliga”

vsx915k_svart

Area DVD testar Pioneers VSX-915 och VSX-415, men menar att VSX-915 är den klart bästa av de två. Testaren anser att tillverkaren här har lyckats riktigt bra med att erbjuda mycket prestanda för förhållandevis litet pengar. Ljudet är dynamiskt och låter mycket bra vid högre toner. Dessutom är anslutningarna frikostiga och bör vara fullt tillräckliga för de flesta användare. Utrustningen anses vara komplett, fjärrkontrollen är riktigt bra och testaren menar att förstärkaren är en av de absolut bästa i sin prisklass.

Cirkapris: 4000 kronor

Produktfakta: Pioneer VSX-915 är en förstärkare med 7.1-kanals ljud och 110x7 watt vid 8 Ohm. Vid stereo ligger effekten på 120 watt. Förstärkaren stödjer DD 5.1/EX, DTS 5.1, 96/24, ES Discrete 6.1, DTS-Neo6, Pro-Logic IIx samt WMA9 Pro. Det finns nio stycken surroundlägen samt virtual surround. DAC på 192 kHz/24 bit och AD-omvandling på 96 kHz/24-bit. Det finns fyra stycken av-in och en av-ut. Fem digitala ingångar, varav tre stycken inkluderas. Fyra stycken kompositingångar och två utgångar. Fyra stycken S-videoin/ två ut. Tre komponentingångar/ en ut. Receivern har banankontakter och stöd för bi-amping. Videokonvertering mellan komposit till s-video. Dimensionerna är 420(b)x158(h)x402,5(d) mm och vikten är 9,7 kg.

Modell: Pioneer VSX-915