Sök
Pioneer VSX-516

Pioneer VSX-516

Funktionsrik men ljudfattig

2007-03-27

En 6.1 receiver i budgetklassen som erbjuder ordentligt med funktioner för priset. Ljudegenskaperna imponerar dock inte på testarna.
Testkälla Betyg Kommentar
Area dvd 7/10 "Keine uneingeschränkte Empfehlung"
What hifi 3/5 "Off the pace"
Audio 65/100 "Könnte etwas kräftiger sein"
Audioholics 4,5/5 "An able performer"

Vad tycker testarna?

För det låga priset så menar alla testarna att man får en hel del funktionalitet. Det enda som återkommande anmärks på är att det är sparsamt med videoanslutningar. VSX-516 upplevs som en välbyggd och lättanvänd receiver. När ljudegenskaperna undersöks så skriver tre av testarna att produkten är alldeles för klen och har uppenbara problem med de högsta och de lägsta tonerna. En testare går mot strömmen och menar att VSX-516 gör ett utmärkt jobb.

Area dvd

"Keine uneingeschränkte Empfehlung"

En snygg och lättskött receiver blir intrycket hos Area dvd. Ljudintrycken är positiva och enligt testaren så presterar receivern väl med olika typer av återgivningar. Problemet med VSX-516 är att den inte särskiljer sig speciellt mycket från VSX-416 som också testas. För att rättfärdiga prisskillnaden mellan de två, är det enbart usb-anslutningen och automatisk rumskorrektion som skiljer dem åt. Den som har en tusing extra i fickan uppges också göra bättre i att investera i VSX-916 som är modellen över, och som utses till ny referensprodukt i samma test.

Källa: www.areadvd.de (DE)

What hifi

"Off the pace"

Det är mycket som är bra med VSX-516 då specifikationerna är generöst tilltagna sett till priset, skriver What hifi. När enheten används tillsammans med en film så upplever testaren dock ljudet som dåligt sammansatt. Höga toner framställs som hårda, och låga toner kämpar för att passa in i bilden. Dessutom anses inte receivern kunna trycka ur sig tillräckligt med kraft vilket i sin tur ger ett andfått intryck. Mycket för pengarna, förutom ordentligt med ljud, summerar What hifi.

Källa: What hifi (GB) oktober 2006

Audio

"Könnte etwas kräftiger sein"

Inte heller tyska Audio anser att slutstegen som sitter i Pioneer VSX-516 lyckas trycka ut tillräckligt med kraft. Basen beskrivs vara tillbakadragen, något som dock upplevs ge en luftigare ljudbild. Speciellt stämmor återges väldigt behagligt. När det kommer till elektroniska instrument som elgitarrer så får dock produkten det hett om öronen och levererar ett ljud som är uppenbart ansträngt. Det blir också här pluspoäng för de många funktionerna med invändningen att komponentvideoanslutning hade varit önskvärt.

Källa: Audio (DE) nr 3 2007

Audioholics

"An able performer"

Audioholics skriver att det är lekande lätt att komma igång med Pioneer VSX-516. Enheten anses också räcker långt med tanke på hur billig den är. Receivern testas med en hel radda av filmer och uppges prestera utmärkt oavsett filmtyp. Att den inte har avancerade ljudfunktioner och är sparsamt utrustad med anslutningsmöjligheter är inget som berör Audioholics som anser att den gör det den är ämnad för riktigt bra.

Källa: www.audioholics.com (US)

Cirkapris: 3500 kronor

Produktfakta: Pioneer VSX-516 är en 6.1 hemmabioreceiver som levererar 100 watt i alla kanaler vid 8 ohm. Anslutningar på ljudsidan omfattar 5.1 analog ingång, tre ingångar för stereoljud, två digitala koaxial och en optisk ingång. För bilden finns tre kompositingångar och en ut. Funktioner omfattar bland annat rds-radio med 30 programmerbara kanaler, usb-ingång och automatisk rumskorrektion. Enheten stöder bland annat ljudformaten dolby digital pro IIx, dts neo6, dts-es matrix och dts-es discrete samt wma 9 pro. Måtten är 420x158x353 mm och vikten är 8,9 kg.

Tillverkare: Pioneer