Sök
Pioneer VSX-2014i

Pioneer VSX-2014i

Kraftfull förstärkare med MCACC

2005-06-28

Kraftfull förstärkare med MCACC-system. Robust design och bra ljud även om det ibland upplevs som för ljust.
Testkälla Betyg Kommentar
What Hi-fi 4/5 ”No longer class leader”
DVD & Hjemmekino 16/20 ”Meget kraftfullt”
HemmaBio 34/50 ”Den totala kvalitetskänslan når högt”
Home Cinema 85/100 “Pioneer has plenty of power”

Vad tycker testarna?

Testarna enas om att det finns gott om kraft och dynamik i Pioneer VSX-2014i. MCACC-systemet beröms flitigt och anses fungera mycket tillfredställande. Ljudkvaliteten får överlag väl godkänt även om vissa testare tycker att det är lite för ljust i vissa sammanhang. Den enkla uppkopplingen som sköts helt automatiskt anses vara bra, vissa testare föredrar att ställa in allt manuellt vilket det också finns möjlighet till. Designen uppfattas i de flesta fall som robust och kvalitativ.

What Hi-fi

”No longer class leader”

vsx-2014-remotelrg

What Hi-Fi skriver att Pioneer snabbt tar till sig ny teknologi och att VSX-2014i inte är något undantag. Här har man lagt till MCACC, automatic multichannel acoustic callibration system och i.Link vilket uppskattas av testaren. Förstärkaren har tappat en stjärna och platsen som marknadsledande produkt sedan förra testet i What Hi-Fi och detta förklaras med snabb utveckling och hårdare konkurrens. Dock anser man fortfarande att VSX-2014i är en kraftfull produkt som ger ett väl sammansatt ljud i de flesta situationer. Förstärkaren beskrivs som kraftfull och dynamisk men det saknas en subtil känsla som man anser att testvinnaren Denon AVR-2805 har. VSX-2014i hamnar på en delad andraplats tillsammans med NAD T763 slagen av Yamaha RX-V1500 samt testvinnaren. Testaren tycker att det finns många användbara finesser samt att det är en bra produkt, men man tycker inte att den är marknadsledande längre.

Källa: What Hi-Fi, december 2004
DVD & Hjemmekino, nr 2 2005
Hemmabio, nr 5 2005
Home Cinema, september 2004

DVD & Hjemmekino

”Meget kraftfullt”

DVD & Hjemmekino anser att förstärkaren är en av de mäktigaste och tuffaste i sin prisklass. Testaren tycker att det finns en otrolig dynamik i produkten vilket ger en mycket livlig ljudbild. Framförallt anser man att den är kraftfull i de nedre frekvensområdena och basljudet sägs ha ett bra tryck. Ljudet pressas inte ihop ens när testaren blir lite för ivrig med ljudvolymen utan behåller en fin klang. Man konstaterar också att det är omöjligt att spela på högsta volym om man vill behålla hörseln. i.Link beröms flitigt, testaren tycker att det är märkbar skillnad och att ljudet blir mer detaljrikt. Man jämför med föregångaren 1014 och konstaterar att man får mycket mer av allt i den här förstärkaren. Testaren tycker att VSX-2014i ger en mycket komplett hemmabio upplevelse och att den har alla komponenter som krävs för att hamna i toppskiktet.

HemmaBio

”Den totala kvalitetskänslan når högt”

HemmaBio börjar med att analysera ljudet i de olika registren. I de nedre registren uppfattas ljudet som runt och mjukt fast utan knivskarp precision. Mellanregistret beskrivs som öppet och generöst och ljudet ter sig stort. Översta registren passerar utan någon större anmärkning, testaren vill varken lägga till eller ta bort något där. När det kommer till ljudintryck på film tycker man att Pioneer briljerar, timing, placering och precision och rumskänslan är mycket bra. Att koppla in VSX-2014i är mycket enkelt, man uppskattar även möjligheten att sköta alla inställningar manuellt eftersom man tror att det tilltalar den mer avancerade användaren. Testaren gillar förstärkarens design. Det finns en stor, tydlig display mitt på, omgiven av två bastanta rattar. Detta anses inge en känsla av kvalitet. Viss kritik riktas mot det begränsade utbudet av digitala anslutningar men tycker att det är plåster på såren med dubbla i.Link-anslutningar. Sammantaget tycker testaren att förstärkaren har mycket goda förutsättningar. Testvinnare i Hemmabios test blev Marantz SR7500, Pioneer hamnade på en andra plats

Home Cinema

“Pioneer has plenty of power”

Home Cinema skriver att det som gör VSX-2014i speciell är Pioneers MCACC-system, att de var först med detta lyser igenom och ger ett mycket väl fungerande system. Testaren gillar även i.Link-anslutningarna, man tror att detta kommer att vara ett måste för att kunna konkurrera i framtiden. Den helautomatiska uppkopplingen anses vara smart och ge ett gott resultat. Ljudet beskrivs som bra, men lite för ljust, dock anser man att Pioneer är fantastisk som allround produkt. Både filmer och musik i diverse olika genrer låter helt enkelt bra. Testaren tycker att det finns gott om kraft, att filmälskare som vill ha stort och dramatiskt ljud kommer att gilla den här produkten. Home Cinema håller Yamaha DSP-AX750SE som testvinnare, Pioneer hamnar på fjärde och sista plats efter Harman Kardon AVR430 och Denon AVR-2805.

Cirkapris: 10000 kronor

Produktfakta: Pioneer VSX-2014i är en audio/video multikanalsförstärkare med Automatic Multichannel Acoustic Callibration system (MCACC) och stöd för i.Link. Förstärkaren har 7x120 watts uteffekt och stödjer formaten DTS 96/24, DTS-ES Matrix 6.1, DTS-ES Discrete 6.1, THX Surround EX, Dolby Digital EX, DTS Neo:6 samt Dolby Pro Logic IIx. Den digitala signalprocessorn är en Motorola 180 MIPS 40 bit Processing. Utgång för 7.1 multikanal, IR och A/V. Ingångar för digital audio, digital koaxial, optiska, RCA ljudingångar samt RCA videoingångar. Vikten är 15,6 kg och måtten är 420(b)x173(h)x465(d) mm.

Modell: Pioneer VSX-2014i