Sök
Pioneer VSX-1016

Pioneer VSX-1016

Mest för film

2007-04-13

För den som prioriterar hemmabiosystemet framför musiklyssnandet, så kan Pioneer VSX-1016 vara ett bra val.
Testkälla Betyg Kommentar
Cnet 7,7/10 "Offers formidable fome-theater sound"
Video 69/100 "Praktische Boxen-Einmessung"
Hjemmekino 4/6 "Veldig god surroundlyd"
What video 4/5 "Not very musical"

Vad tycker testarna?

Testarna uppskattar receiverns avskalade utseende. Den beskrivs vara enkel att hantera och fjärrkontrollen anses vara väldesignad. Dessutom är bildskärmsmenyerna tydliga. Utbudet av anslutningar är bra. Att hdmi enbart överför video gör dock att man även måste koppla till ljudkablar. Det saknas också videokonvertering upp till hdmi. Rumskorrigeringen går snabbt och blir bra. Tittar man på film så är ljudet kraftfullt och dynamiskt. Lyssnar man på musik så är ljudbilden något tam. En testare menar dock att sacd är det format som gör receivern mest rättvist.

Cnet

"Offers formidable fome-theater sound"

Cnet påpekar att hdmi-anslutningen enbart fungerar med video, så man måste även ansluta ljudkablar. Testaren noterar också att det inte finns någon uppkonvertering av video till hdmi. Fjärrkontrollen har en väl genomtänkt design och lcd-skärmen är enkel att läsa av. Tittar man på film så framstår ljudeffekterna som detaljerade och kraftfulla. Med musik är resultatet fortfarande bra med hög detaljrikedom och klarhet, men det finns konkurrenter som uppvisar en högre grad av värme i ljudbilden. För bästa resultat vid musikuppspelning bör man använda sig av formatet sacd.

Källa: reviews.cnet.com (US)

Video

"Praktische Boxen-Einmessung"

Video testar förutom Pioneer VSX-1016 även Onkyo TX-SR674, Yamaha RX-N600 samt Panasonic SA-XR58. Testvinnare blir Onkyo medan Pioneer hamnar på delad andraplats tillsammans med Yamaha. Testaren menar att utbudet av anslutningar är bra, men hdmi-anslutningen är begränsad. När man tittar på film så har ljudet en fyllig känsla med påtaglig rymdkänsla. Lyssnar man på musik i stereo så är ljudet kompakt och inte lika fylligt som hos flera av konkurrenterna. Vid maffig orkestral musik så känns ljudbilden något tam.

Källa: Video (DE) nr 9 2006

Hjemmekino

"Veldig god surroundlyd"

Hjemmekino testar förutom Pioneer VSX-1016 även Denon AVR-1907, Onkyo TX-SR604E, Sony STR-DA1200ES, Marantz SR7001, Onkyo SR804, Pioneer VSX-AX2AS, Sony STR-DA5200ES samt Yamaha RX-V1700. Testvinnare är Marantz och Sony medan Pioneer hamnar på en delad tredjeplats tillsammans med Onkyo, Pioneer och Denon. Testaren menar att modellen i allra högsta grad är rustad för framtiden, då man kan ansluta ett usb-minne eller extern hårddisk samtidigt som komprimerad musik låter mycket bra. Rumskorrigeringen går snabbt och är imponerande korrekt. I stereoläge så tycker testaren att musiken saknar sting men detaljrikedomen är hög samtidigt som ljudrymden är påtaglig. Tittar man på film så bedöms surroundljudet vara i toppklass.

Källa: Hjemmekino (NO) nr 2 2007

What video

"Not very musical"

What video testar förutom Pioneer VSX-1016 även Denon AVR-1907, JVC RX-D701, Onkyo TX-SR674E, Sony STR-DA1200E samt Yamaha RX-V559DAB6. Testvinnare är Sony medan Pioneer hamnar på en delad andraplats tillsammans med Denon och Yamaha. Testaren påpekar att receivern är ovanligt djup, så innan man bestämmer sig för ett definitivt köp gör man bäst i att mäta den tilltänkta hyllan. Bildskärmsmenyerna är riktigt bra och tillsammans med den väl genomtänkta fjärrkontrollen så blir hanteringen aldrig något problem. Tittar man på film så är ljudet dynamiskt och kraftfullt. Lyssnar man på musik försvinner dock en del av receiverns självförtroende och resultatet blir något stelt. Det övre registret framstår som ganska hårt.

Källa: What video (GB) nov 2006

Cirkapris: 7000 kronor

Produktfakta: Pioneer VSX-1016TXV är en receiver med 7.1-kanalsljud som är thx-certifierad och utrustad med digital ljudprocessor. Effekten är 150 watt per kanal. Receivern är dessutom kompatibel med bland annat dts 96/24, thx select 2, dts-es matrix 6.1 samt dolby surround ex. Anslutningarna utgörs av bland annat utgång för hörlurar, sex digitala ljudingångar, usb och två hdmi-ingångar samt en ut. Dimensionerna är 420x173x466 mm och vikten är 15 kg.

Tillverkare: Pioneer