Sök
Pioneer VSA-AX10

Pioneer VSA-AX10

Makalöst ljud, makalöst pris

2002-04-25

En anläggning med ljud i toppklass och stöd för så gott som alla ljudstandarder. Receivern kalibrerar sig själv efter högtalarnas placering i rummet. Bara toppbetyg i testerna.
Testkälla Kommentar
HemmaBio "Kollektivt haksläpp"
Audio "Referenzklasse"
Home Cinema Choice "Best Buy"
Area DVD "Der beste Verstärker"

Vad tycker testarna?

Samtliga är överens om att detta är en superanläggning i toppklass. Ljudet är makalöst bra, med stöd för ett flertal olika ljudstandarder och den är THX Ultra 2-certifierad. En testare påpekar att det höga priset är rättfärdigat med tanke på funktioner och ljudkvalitet, men klagar å andra sidan på att det bara finns optiska digitalutgångar. Någon annan saknar inställningsmöjligheter på Pro Logic II men totalt sett är klagomålen få kring denna tungviktsreceiver.

HemmaBio

"Kollektivt haksläpp"

HemmaBio skriver att VSA-AX10 är ”en riktig monsterförstärkare” som många kommer att drömma om att ha där hemma. Pioneer har här verkligen visat vad man går för. Har du ett par bra fronthögtalare och vill para ihop dessa med en enklare surround/centerkombination tillför VSA-AX10 en i det närmaste magisk upplevelse, menar testaren. Extra spännande är att THX Ultra 2 stöds och att förstärkaren också klarar det nya DTS24/96. Hela anläggningen kalibrerar sig själv för bästa ljudbalans utefter högtalarnas position m.m. Ljudkvaliteten är givetvis extremt bra i denna dyra receiver, och basen ”håller lyssnaren i ett järngrepp” avslutar Hemmabio. 

Källa:

HemmaBio nr 4 2002
Audio april 2002
Home Cinema Choice april 2002
Till Area DVDs hemsida

Audio

"Referenzklasse"

Tyska Audio ställer Pioneer VSA-AX10 mot Kenwood KRF-V 4060, Harman Kardon AVR 5500, Sherwood R 963, Sony STRE-VA 555 ES och Marantz SR-9200. Visst står sig Pioneer i konkurrensen. Det är bara Marantz förstärkare som kommer upp i samma klass betygsmässigt. Men så är också Pioneers förstärkare betydligt dyrare än de övriga. Audio skriver dock att den som har råd att lägga de extra pengarna för Pioneers receiver inte kommer att bli besviken. Anläggningen är med sitt underbara ljud helt klart värd sitt merpris. Det enda testaren tycker är lite tråkigt med VSA-AX10 är att digitalutgångarna bara är optiska.

Home Cinema Choice

"Best Buy"

Home Cinema Choice blir förtjusta i VSA-AX10 och anser att Pioneer nu har sållat sig till de stora grabbarna inom förstärkeriet. THX Ultra 2-certifieringen uppskattas, ljudet är makalöst bra och samtidigt är kraften tillräcklig för att allt i rummet ska skaka omkull av vibrationerna. Pioneer har inte inkluderat en höghastighetsingång för SACD och DVD-Audio (vilket ännu inte har blivit standard) men AX10 är förberedd för FireWire och kommer att kunna uppgraderas framöver. Däremot finns en befintlig möjlighet att koppla in anläggningen i ett hemmanätverk där Pioneer enligt testaren ligger långt framme.

Area DVD

"Der beste Verstärker"

Area DVD tycker att stereoljudet hos VSA-AX10 är mycket bra och att anläggningen som sådan passar perfekt för hemmabioanläggningen eller som den primära musikanläggningen i hemmet. Möjligheten att låta anläggningen kalibrera sig själv med hjälp av en extern mikrofon är dessutom mycket spännande. Ingenjörsarbetet är gediget då förstärkaren innehåller ett flertal intressanta komponenter, men också designen är tilltalande och inställningsmöjligheterna från den trevliga, fyrkantiga fjärrkontrollen är i toppklass. Det enda smolket i glädjebägaren är att det inte går att ändra inställningarna för Dolby Pro Logic II tycker Area DVD.

Cirkapris: 45000 kronor

Produktfakta: Pioneer VSA-AX10 är en förstärkare med en uteffekt på 7x170 W vid 6 Ohm. Inbyggt finns dekoders för Dolby Pro Logic II, Dolby Digital EX, DTS Discrete 6.1 samt MPEG Multikanal. Anläggningen är även THX Ultra 2-certifierad. 8 digitalingångar varav 5 optiska, samt 2 optiska digitala utgångar, vidare 7 S-video in och 4 ut samt 3 komponent in och 1 komponent ut. Det finns dessutom ingång för skivspelare. På högtalarsidan är enheten utbyggd för att ge ljud på 7 separata kanaler. Måtten är 440x203x472 mm och vikten hela 30 kg.

Modell: Pioneer VSA-AX10