Sök
Pioneer SC-LX90

Pioneer SC-LX90

Ny ljudreferens

2008-09-10

Pioneer SC-LX90 anses vara modellen för hur en receiver ska vara byggd och låta. Testarna menar att ljudet, oavsett ingångskälla, är det bästa som går att få idag.
Testkälla Betyg Kommentar
Audio 5/5 "Enorm dynamischer Klang"
Home cinema choice 5/5 "A scorching performer"
Audiovision 92/100 "Herausragende AV-Verstärker"

Vad tycker testarna?

Testarna blir helt lyriska när de försöker beskriva sina intryck efter att ha lyssnat på Pioneer SC-LX90. Resultatet imponerar så pass att samtliga testare utser enheten till ny referensprodukt och menar att oavsett vad som spelas, så spelas det med bravur. Anslutningar omfattar allt som kan tänkas och en inbyggd skärm som visar video tillhör inte vanligheterna. Det finns dock lite att klaga på. Återkommande är att den inbyggda skärmen endast klarar av att återge video från analoga källor och endast i sd-upplösning. En annan minuspoäng är att receivern endast skalar upp video från analoga källor och inte enheter anslutna via hdmi. En testare avfärdar dock detta med att den som införskaffar receivern också kommer att införskaffa en blu-ray spelare för att få det bästa även på bildsidan.

Audio

"Enorm dynamischer Klang"

Det är ingen tvekan om att Pioneer lagt mycket möda på SC-LX90, skriver Audio som imponeras över hur enheten är uppbyggd rent tekniskt. Det uppges vara en receiver som bjuder på ordentligt med kraft och den automatiska rumskorrigeringen ser till att densamma fyller rummet på bästa sätt. Detta gäller även för större och ur akustisk synvinkel mindre lämpade rum. Karaktären hos återgivningarna uppges vara naturlig, detaljerat och omfångsrik med perfekt balans och precision. Med återkommande tester av olika blu-ray-skivor imponeras testaren av hur väl enheten låter och skriver att detta är en produkt där audiofiler får kämpa hårt och länge för att hitta fel i ljudbilden. Även med musik i stereo så uppges receivern vara utav toppklass och slår övriga produkter i samma prisklass på fingrarna. Det enda som testaren egentligen saknar är en uppskalningsfunktion av video som matas in via hdmi till 1080p. Men å andra sidan så är det mer eller mindre förväntat att den som inhandlar produkten också äger en blu-ray-spelare för bildåtergivning.

Källa: Audio (DE) nr 9 2008

Home cinema choice

"A scorching performer"

Testaren hos Home cinema choice är förbluffad över hur väl Pioneer SC-LX90 presterar. Oavsett vad som spelas upp eller hur det spelas upp, i fråga om högtalaruppsättning, så levererar enheten ett ljud som ständigt är av absolut toppklass. De inbyggda dsp-programmen gör mycket för att förändra ljudbilden och testaren är speciellt förtjust i den cinematiska effekt som fås med thx ultra 2 plus cinema. Även funktionerna som korrigerar för högtalaruppsättningar och rummets akustik får gott om beröm. Testaren skriver dock att den automatiska högtalarkonfigurationen kunnat vara bättre och att manuella finjusteringar är nödvändiga för bästa slutresultat. Att stöd för internetradio saknas trots nätverksfärdigheter är också ett minus. Men fördelarna är långt fler än nackdelarna och tack vare funktionerna och ljudegenskaperna så utser Home cinema choice produkten till sin nya referensprodukt.

Källa: Home cinema choice (GB) oktober 2008

Audiovision

"Herausragende AV-Verstärker"

Audiovision utser också Pioneer SC-LX90 till referensprodukt och skriver att dess ljudegenskaper är de bästa hittills bland alla de receivrar som testats. Enheten uppges måla upp en kontinuerlig ljudbild med ofantligt mycket detaljer. Testaren skriver att den aldrig tappar i kraft utan verkar bara vilja spela högre samtidigt som ljud levereras med oklanderlig rapphet, precision och klarhet. Detta uppges gälla för filmspår från både dvd som blu-ray. Återgivningen cd-skivor beskrivs som kompromisslös och i absolut toppklass. Anslutningarna lämnar inget att önska och separat ingång för laserdisc visar att tillverkaren ansträngt sig extra för att verkligen inte missa något, skriver testaren. Direktanslutning och styrning av Ipod samt att den inbyggda displayen återger video i standardupplösning plockar pluspoäng, att den inte kan visa video från hdmi är dock synd. Detta tillsammans med begränsad 1080p-uppskalning är förbättringspunkter.

Källa: Audiovision (DE) nr 9 2008

Cirkapris: 65000 kronor

Produktfakta: Pioneer SC-LX90 är en hemmabioreceiver med 10.2-kanaler med uteffekt på 140 watt i vardera kanal. Den kan också konfigureras för 7.1-kanaler och levererar då 200 watt i vardera kanal. Har bland annat automatisk rumskorrektion, nätverksfunktion med dlna-stöd, 24 bit/192 kHz dac för alla kanaler, videouppskalning till 1080p från analoga källor och multirumsfunktion. En 5 tums display visar gränssnittet och kan användas till att återge video i sd-upplösning från analoga källor. Har bland annat usb, ipod-stöd, två utgångar och sex ingångar för 1080p-kompatibel hdmi 1.3a. Bland ljudformaten som stöds märks dolby digital truehd samt dts-hd master audio. Måtten är 440x247x479 mm och vikten är 35,5 kg.

Tillverkare: Pioneer