Sök
Panasonic SA-XR59

Panasonic SA-XR59

Receiver för trånga hemmabiohyllor

2008-03-31

En digital 7.1-receiver som inte tar mer plats än en blu-ray-spelare och lätt ställs in i hemmabiohyllan. Spelar enligt testarna bra både i surround och stereo.
Testkälla Betyg Kommentar
Hemmabio - "Bra och ovanlig"
Audiovision 69/100 "Einen angemessenen Spielpartner"
Hemmabio 70/100 "Bärenstarker, dynamischer Digital-Amp"

Vad tycker testarna?

Testarna menar att trots sin ringa storlek så lyckas Panasonic SA-XR59 erbjuda ett bra surroundljud men även en godtaglig stereoåtergivning. Anslutningsmöjligheterna är goda och det är inga problem att få plats med alla kablar baktill. Det som genomgående kritiseras är att osd-meny saknas, något som hade underlättat manövreringen. Den automatiska rumskorrektionen jobbar snabbt och gör ett bra jobb. Testarna menar alla att den som klarar sig utan extra funktioner och inte behöver en monsterreceiver kort och gott kommer att vara helnöjd med produkten.

Hemmabio

"Bra och ovanlig"

Det krympta utförandet hos Panasonic SA-XR59 gör att den lätt placeras i stereohyllan, då den inte tar mer plats än exempelvis en blu-ray spelare. Trots storleken så finns det enligt Hemmabio gott om plats för anslutningar och en automatisk rumsinställning som gör ett snabbt och bra jobb. Det är också förvånansvärt enkelt att köra rumskorrektionen, bara att hålla nere en knapp i tre sekunder. Displayen är lite väl framträdande vilket samtidigt är nödvändigt då osd-menyer saknas. När enheten spelar musik så bjuder den på ett detaljrikt och fylligt ljud med tajt bas som uppges gå bäst ihop med klassisk musik och soul. Kopplas teven in så går det lätt att urskilja röster tack vare ett ordentligt mellanregister. Med dvd så är det samma intryck som med musik, receivern kommer bäst till skott med drama framför action. Produkten anses inte kunna engagera fullt ut varken med actionfilmer eller partymusik. Detta till trots menar testaren att det är en raffinerad musikåtergivning och ett kompetent bioljud som erbjuds. Kan man avvara det tyngsta biomanglet rekommenderas produkten.

Källa: Hemmabio (SE) mars 2008

Audiovision

"Einen angemessenen Spielpartner"

Trots sitt tillplattade och lättviktiga skal så är Panasonic SA-XR59 en fullvärdig receiver. Det skriver Audiovision som menar att produkten levererar ett vuxet ljud. Det är en luftig och detaljerad ljudbild som målas upp och enheten har god dynamik och ett rent ljud med precision. Den presterar bra med optisk anslutning men ännu bättre med hdmi. För sin storlek så anses SA-XR59 erbjuda gott om anslutningar, vilket anses vara mer än tillräckligt för de flesta. Dock så saknar testaren en osd-meny som hade gjort användandet enklare. Den som har ont om plats och inte nödvändigtvis behöver det allra bästa klarar sig mer än väl med produkten.

Källa: Audiovision (DE) nr 2 2008

Hemmabio

"Bärenstarker, dynamischer Digital-Amp"

För att vara en så liten receiver gör Panasonic SA-XR59 mycket bra ifrån sig. Det skriver tyska Audio som finner att återgivningen i surround bjuder på kraft samtidigt som dialoger framträder tydligt. Musikuppspelning blir bra men lyckas aldrig engagera riktigt. Att enheten klarar av att spela upp hd-ljud som avkodats till pcm är ett plus. Testaren tittar nämligen också på Denon AVR-1708 och Pioneer VSX-917 som båda saknar den möjligheten. I jämförelse klarar sig Panasonics receiver bra när det gäller surround men de andra två anses bjuda på bättre stereoegenskaper. Av de tre så anses Denon vara den bästa produkten och de andra två likvärdiga.

Källa: Audio (DE) nr 12 2007

Cirkapris: 5500 kronor

Produktfakta: Panasonic SA-XR59 är en receiver vars effekt är 7x100 watt vid 6 ohm. Stöd finns för såväl dolby digital som dts 96/24/dts-es och dolby pro logic IIx med flera. Anslutningsmässigt finns bland annat fem kompositingångar (en ut), två optiska ingångar, två koaxiala ingångar, två komponentingångar (en ut), två hdmi (en ut) som klarar att skicka igenom 1080p-signaler. Måtten är 430x107,5x390 mm och vikten är 4,7 kg.

Tillverkare: Panasonic