Sök
Panasonic SA-XR55

Panasonic SA-XR55

Flexibel receiver

2005-11-08

En budgetreceiver för hemmabion som tack vare sina dubbla digitala förstärkare levererar ett ovanligt precist och detaljerat ljud och är ett mycket prisvärt köp.
Testkälla Betyg Kommentar
Audio 70/100 “Beste seiner Preisklasse”
Audiovision 81/100 “Einen hohen Wirkungsgrad”
Video 72/100 “So gut klang kein Konkurrent im Test”
Asbyon 4/5 “Der SA-XR55 kann sich hören lassen”
Stereoplay 59/100 “Mehr Klang gibt´s in dieser Klasse mit Abstand nicht”

Vad tycker testarna?

Panasonic SA-XR55 skriver genomgående att produkten erbjuder ett mycket bra ljud som karaktäriseras av precision och detalj, samtidigt som den inte har problem med att leverera tillräckligt med kraft. Den kanske inte lyckas fylla det största av rum, men bör räcka mer än nog för de flestas vardagsrum. Det som dessutom tas upp av alla är det faktum att den har två inbyggda förstärkare samt att de kan användas lite hur som helst. Detta gör den till en väldigt flexibel produkt. Detta faktum tillsammans med ljudprestationen och ett relativt lågt pris gör att flertalet testare anser att SA-XR55 är ett kap och rekommenderar att man slår till om man har en begränsad budget.

Audio

“Beste seiner Preisklasse”

SA-XR55Kaaa

Audio gillar det faktum att Panasonic SA-XR55 är billigare än sin föregångare SA-XR50 samtidigt som man lyckats lägga till en hel del gällande funktioner och finesser. Bland dessa anses ordentliga högtalarklämmor och ett bättre kylsystem vara av mest vikt. Man gillar också att slutstegskanalerna kan användas ganska fritt och ger som exempel att om man bara kör 5.1 så kan man använda de två kanalerna som är kvar parallellt med de redan inkopplade fronthögtalarna. Man anser att receivern är kraftig, levande och precis i sin ljudåtergivning och att det blir ett väldigt rent resultat. Prestationen är mycket bra för prisklassen och användningen är problemlös, men tillverkaren kunde ha lagt ner lite mer möda på förarbetet.

Källa: Audio, september 2005
Audiovision, nr 9 2005
Video, nr 9 2005
Till Asbyon
Stereoplay, nr 8 2005

Audiovision

“Einen hohen Wirkungsgrad”

A-Panasonic SA-XR55_remote
Audiovision skriver att möjligheterna till en väldigt precis högtalarinställning är väldigt höga då enheten erbjuder flexibel kontroll över utgångarna. Det enda som egentligen fattas är en delay på subwoofern. Men det hade kunnat förenklas något med en automatiserad funktion för högtalarnas rumsplacering. Panasonic SA-XR55 anses vara generös när det gäller formatstöd och anslutningar men testaren konstaterar att det saknas ett surroundläge för hörlurar samt att digital ljudutgång hade varit önskvärt. Man ogillar det faktum att en OSD-meny saknas, men skriver att det detta till trots är en ganska enkel receiver att sköta. Där har man den väl utformade fjärrkontrollen att tacka för mycket. När det gäller prestationen så menar testaren att det goda förarbetet med de individuella kanalerna lönat sig i form av att produkten inte drar så mycket ström och därmed inte heller genererar så mycket värme. Ljudet anses hålla hög klass med en impulsiv bas, god detaljåtergivning och uppvisar en hel del kraft, åtminstone i medelstora rum. Det låter bra och de intelligenta kanalegenskaperna tillsammans med det låga priset resulterar i att testaren märker ut SA-XR55 med ett “Preistipp”.

Video

“So gut klang kein Konkurrent im Test”

Video menar att Panasonic SA-XR55 överraskar i ljudtestningen med ett extremt rent och detaljerat ljud som ändå bibehåller en känsla av värme. Basen beskrivs dessutom praktfullt dundrande. Man skriver att idén med de dubbla ingående förstärkarna är elegant utförd, av åtta testade mottagare och alla i samma prisklass så är det ingen som lyckas nå upp till samma ljudbild. Men då utrustningen inte anses vara lika generös som hos vissa av konkurrenterna och dessutom har ett ljud i nästan samma klass så får Panasonic SA-XR55 finna sig i att hamna på en tredje plats. Flest poäng samlar Pioneer VSX-915 ihop, men SA-XR55 anses vara mest prisvärd och märks ut med ett ”Kauftipp”.

Asbyon

“Der SA-XR55 kann sich hören lassen”

Asbyon anser att produkten har ett vackert och funktionellt utseende som även går igen i fjärrkontrollen. Att receivern dessutom är både liten och lätt gör att man drar paralleller till utseendet hos en av dagens dvd-spelare. Man tycker också att det är en receiver som bjuder på mycket när man går igenom de anslutningsmöjligheter och format som stöds. Men det som gör det där lilla extra även här är att SA-XR55 har dubbla digitala förstärkare tillsammans med sju slutsteg. När man testar ljudet så upplever man att det är en extremt precis presterare med både film och musik. Vid filmtittande framträder ljudspåret som väldigt detaljerat och med ett ordentligt tryck i basen men när man lyssnar på musik så kan precisionen och detaljeringen ge en något hård och kall karaktär. Asbyon avslutar med att säga att med bra ljud och kraft till det satta priset så är Panasonic SA-XR55 ett riktigt kap.

Stereoplay

“Mehr Klang gibt´s in dieser Klasse mit Abstand nicht”

Stereoplay tar en djupdykning i tekniken under skalet på Panasonic SA-XR55 och kommer fram till att idén med att, som i produkten, köra olika kanaler parallellt är smått genialisk då den resulterat i väldigt flexibla anslutningsmöjligheter. Det märks också i återgivning som beskrivs som inget annat än kärnfull, frisk och levande i både stereo och i flera kanaler. Dessutom är det för prisklassen ovanligt detaljerat och därför är produkten väldigt svårslagen om man inte vill lägga ut en större summa. Den enda nackdelen med ljudet anses vara att det inte är avgrundsdjupt utan har en något hög tröskel för vad den klarar när det kommer till lägre toner.

Cirkapris: 4000 kronor

Produktfakta: Panasonic SA-XR55 är en receiver för hemmabiobruk som levererar en effekt på 7x100w (vid 8 Ohm). Den har inbyggd digital RDS-radio med förvalsminnen. Ljudformat som hanteras är DTS ES 96/24, Dolby Digital EX and Dolby Pro-Logic IIx samt NEO:6. Har bl.a. dubbla digitala förstärkare som kan användas till s.k. bi-amping. Anslutningar: audio 7 in/2 ut, video 5 in/2 ut, komponentvideo 3 in/1 ut, S-video 3 in/1 ut, 6 kanalers discrete out, subwooferutgång och 2 digitala optiska ingångar samt 2 koaxiala. SA-XR55 väger 4,5 kg och har dimensionerna 430x107,5x394 mm. Multifunktionsfjärrkontroll medföljer. Finns i svart eller silver.

Modell: Panasonic SA-XR55