Sök
Panasonic SA-XR45

Panasonic SA-XR45

Slimmad pionjär

2004-01-23

En receiver lika slimmad som en DVD-spelare, med digital förstärkarteknik. Dialog återges med klarhet och högtalarna är välbalanserade. Som en bonus är SA-XR45 lätt att installera.
Testkälla Betyg Kommentar
What Video 3/5 "One is far more appealing"
Home Cinema Choice 4/5 "Deserves praise"
Essential Home Cinema 5/5 "Exceptionally detailed sound"
T3 4/5 "More upmarket affair"

Vad tycker testarna?

Självklart uppskattas en nedbantad hemmabioreceiver och tillika pionjärprodukt bland digital ljudåtergivning. Ljudkvaliteten får klart godkänt. Men viss kritik riktas mot hårt ljud och brist på djup. Detaljåtergivningen är det inget fel på. Det saknas möjligen komponentvideo, men högtalaranslutningarna sitter så tätt att det finns risk för felkoppling. SA-XR45 är i övrigt en användarvänlig produkt som besparar dig en rad högtalarjusteringar, tack vare enkel setup.

What Video

"One is far more appealing"

What Video påpekar att receivern är tillverkad för att passa med Panasonics högtalarsystem SB- TP55. SA-XR45 är lika liten som en slimmad DVD-spelare, tack vare den digitala förstärkaren. Produkten är snygg och de tillhörande högtalarna är lika eleganta. Det finns gott om anslutningar men testaren uppskattar särskilt att SA-XR45 avkodar DVD Audio och SACD. Den användarvänliga fjärrkontrollen gör det enkelt att komma igång. SA-XR45 söker automatiskt rätt format och högtalarnivåerna justeras i displayen. Ljud återges med bra detaljrikedom. Testaren tycker det låter läskigt verkligt även om det saknas djup. Subwoofern levererar både bas och mellanregister. Med Monitor Audio B4 fick man bättre djup i ljudet och Panasonics högtalarpaket lever inte upp till receiverns klass. Största brist är basen vilket är vanligt hos digitala förstärkare.

Källa: What Video, sept 2003
Home Cinema Choice, sept 2003
Essential Home Cinema, nr 25 2003
T3, sept 2003

Home Cinema Choice

"Deserves praise"

Home Cinema Choice hävdar att SA-XR45 är den första produkten i sitt slag, en digital förstärkare för hemmabruk. Den är supertunn och har generöst med funktioner. Testaren uppskattar att det finns både kompositvideo- och s-videoanslutningar. Högtalaranslutningarna sitter så tätt att det finns risk för felkoppling, i övrigt är den enkel att koppla ihop. Kanalseparationen är utomordentlig men SA-XR45 ger hård ljudkvalitet. När testaren bytte högtalarpaket från Toshiba RD-XS30 till Rogers 5.1 blev ljudet bättre, med neutral dialog och förbättrad basgång även om hårdheten blev kvar. Detaljnivåerna är dock bra. SA-XR45 är den första prisvärda digitala förstärkaren och som sådan är den intressant och gör bra ifrån sig.

Essential Home Cinema

"Exceptionally detailed sound"

Essential Home Cinema testar Yamaha RX-V440RDS, JVC RX-8032V, Sony STR-DE695, Onkyo TX-SR501E och Panasonic SA-XR45 som anses nyskapande formgivning. Nu behöver inte receivrar vara lådiga och fyrkantiga längre. Denna har gott om funktioner vilket också avspeglas i ljudkvaliteten. Dialog blir mycket klar och högtalarna är välbalanserade. Den enda kritiken riktas mot basen, som kräver en del justeringar innan man hittar en bra nivå, men den har i alla fall gott om tryck. Anslutningarna på baksidan sitter tätt och är lite svårhanterliga. SA-XR45 ger totalt sett mycket ljudkvalitet för pengarna och får högst betyg i testet.

T3

"More upmarket affair"

T3 kallar SA-XR45 för "anorektisk", i jämförelse med normalstora receivrar. Panasonic har dock gjort ett bra jobb och SA-XR45 har samma funktioner som en vanlig receiver trots det ringa formatet. Baksidan är logisk och lätt att förstå, men högtalaringångarna är så trånga att kablar av bra kvalitet inte ryms. Det saknas också, lite överraskande, komponentvideo bland in- och utgångarna. Uppmonteringen är enkel och man behöver inte använda sig av menyer eller göra avancerade inställningar av högtalarnivåer. DVD-ljudet är precist och välbalanserat men saknar djupet hos de dyrare receivrarna. SA-XR45 är en bra utmanare till de normala receivrarna i prisklassen. Som konkurrenter nämns Marantz SR 5300 och Yamaha RX-V640RDS.

Cirkapris: 5500 kronor

Produktfakta: Digital surroundreceiver för hemmabiosystem som avkodar Dolby Digital EX 6.1, DTS ES, NEO:6, DTS 96/24, Dolby Prologic II samt DVD Audio. RDS-radio. Uteffekt 6x100 W. SA-XR45 har fyra analoga ljudingångar, en digital koaxial ljudingång, tre digitala optiska ljudingångar, två analoga ljudutgångar, en digital optisk ljudutgång, subwooferutgång, tre kompositvideoingångar, tre s- videoingångar, kompositvideoutgång samt s-videoutgång. Finns i silver eller svart. Vikt 4,2 kg. Mått 430x74x375 mm.

Modell: Panasonic SA-XR45