Sök
Panasonic SA-XR15

Panasonic SA-XR15

Slimmad form, slimmad norm

2004-01-09

Innovativ digitalteknik har resulterat i en otroligt slimmad AV-receiver som får blandade betyg i testerna.
Testkälla Betyg Kommentar
Audio 60/100 ”Rundum überzeugend”
Home Cinema Test 67/100 ”High-Tech ohne Schnickschnack”
Video ”Befriedigend”
What Hifi 3/5 ”Stylish and innovative”

Vad tycker testarna?

Åsikterna går isär en del när det gäller Panasonic SA-XR15, de flesta tycker den gör ett godkänt resultat, om än inte imponerande. Andra tycker inte att den har något att komma med utöver sitt slimmade yttre. De flesta tycker den håller rätt bra klass ljudmässigt, även om det finns bättre alternativ. En av testarna är dock rätt skoningslös i sin kritik. På det stora hela kan sägas att testarna menar att det snygga, otroligt slimmade yttre har tvingat Panasonic att göra avkall på ljudkvalitet och prestanda.

Audio

”Rundum überzeugend”

Audio testar fem AV-receivers i samma prisklass; JVC RX-5030V, Kenwood KRF-V4070D, Panasonic SA-XR15, Pioneer VSX-C301 och Sony STR-DE595. Testaren menar att fjärrkontrollen hos Panasonic SA-XR15 är överlägsen konkurrenternas, tack vare logisk uppbyggnad och god översikt. Ljudet bedöms som elegant och högupplöst. Vad gäller surround anses Kenwood göra ett bättre jobb, men i stereo övertygar Panasonic. Med tanke på att SA-XR15 inte har så hög effekt menar testaren att folk som gärna skruvar upp volymen bör välja högtalare med hög verkningsgrad. Det blir plus i kanten för variabel subfrekvens, samtidigt som det blir avdrag för klen prestanda i basen. Testvinnare blir Kenwood KRF-V 4070D med 62 poäng före SA-XR15.

Källa: Audio, Nr 8 2003
Home Cinema Test, Nr 8 2003
Video, Nr 9 2003
What Hifi, nov 2003

Home Cinema Test

”High-Tech ohne Schnickschnack”

Home Cinema Test ger sig på åtta AV-receivers i ett stort jämförande test. Testaren kommenterar att man inte kan vänta sig alltför mycket anslutningsmöjligheter eller lull-lull på en receiver i den här prisklassen, men menar att Panasonic SA-XR15 har alla viktiga komponenter. Fjärrkontrollen bedöms som bra och möjligheten att knappa in frekvensen direkt på radiodelen är en trevlig bonus. Ljudmässigt menar testaren att receivern låter bra, men ljudet imponerar inte stort. Men det räcker till betyget väl godkänt för prestanda och mycket väl godkänt när man ser till pris/prestanda. Vinner gör Onkyo TX-SR501 och Sony STR-DB790 med 77 poäng av 100.

Video

”Befriedigend”

Video gör också ett stort test av 11 AV-receivers. Panasonic SA-XR15 får pluspoäng för sitt slimmade skal och sin låga vikt, som tack vare digitaltekniken kunnat förminskas en hel del. Det blir däremot bara knappt godkänt vad gäller anslutningsmöjligheter, vilket också drar ner slutbetyget. Även denna testare menar att ljudet är något bättre i stereo än i surround. Ingen direkt testvinnare utses, men Panasonic SA-XR15 hamnar betygsmässigt i den undre halvan av fältet. Bäst betyg får Marantz SR4300 som också är den dyraste produkten i testet.

What Hifi

”Stylish and innovative”

What Hifi saknar möjligheten att spela upp DVD-Audio och/eller SACD skivor med SA-XR15. Avsaknaden av OSD-system drar ner på betyget ytterligare och testaren menar att det kan vara riktigt klurigt att ställa in högtalarnivåer. Trots detta anser testaren att det inte är något direkt fel på Panasonic SA-XR15, på låg volym kan det till och med låta riktigt bra. Men eftersom testaren tycker det saknas tryck och dynamik i ljudet så fort man spelar lite högre blir betyget inte särskilt högt i denna kategori heller. Även kanalfördelningen av surroundljud får kritik och det blir aldrig särskilt spännande. I slutändan menar testaren att Panasonic SA-XR15 kan tävla mot billiga kompletta system, men eftersom den kostar betydligt mer förlorar den även där.

Cirkapris: 3500 kronor

Produktfakta: Panasonic SA-XR15 är en AV-receiver med Dolby Digital 5.1 ljud samt stöd för DTS 5.1 och Dolby Prologic II. Effekten är 5x50 Watt vid 6 Ohm. Det finns fyra analoga ljudingångar, en digital koaxial ingång och två digitala optiska ingångar. Utgångar är en analog, en digital optisk och en lågnivå subwooferkontakt. Det finns tre kompositvideo in men S-video liksom SCART saknas. Mått 430x52x375 mm, vikt 3,5 kg.

Modell: Panasonic SA-XR15