Sök
Onkyo TX-SR501E

Onkyo TX-SR501E

Utmärkt filmljud

2003-10-29

Onkyo TX-SR501E är en användarvänlig och kvalitativ förstärkare för hemmabion. Bra pris och utmärkt ljud gör att den är väl värd att titta närmare på, med toppbetyg i testerna.
Testkälla Betyg Kommentar
What Video 5/5 "Impressive surround performance"
Home Entertainment 5/5 "Excellent picture and sound"
Essential Home Cinema 5/5 "Terrific looks, detailed sound"
DVD & Hjemmekino 90/100 "Laget for kinoentusiaster"

Vad tycker testarna?

Onkyo TX-SR501E är en receiver av god kvalitet till skapligt pris. Onkyos instegsmodell är ingen lyxförstärkare, men ger inte sken av det heller. Den är robust men samtidigt smidig och snygg i designen. Installationen går enkelt och alla anslutningar är märkta med färger för att förenkla kopplingen. Ljudet är enastående bra för en förstärkare i prisklassen. Testarna beskriver klangen och tonen som harmonisk, detaljrik, behaglig, rund och ren. En testare tycker att mellanregistret är lite begränsat och modellen lämpar sig mer till film än musik. Med bra högtalare kan den gott jämföras med receivers i högre prisnivå.

What Video

"Impressive surround performance"

What Video är imponerade av de finesser som finns på Onkyos instegsmodell. En användbar modell till vettigt pris. Receivern känns inte plastig utan mycket välkonstruerad i borstad aluminium. Installationen sker via panelen vilket går smidigt och intuitivt. Fjärrkontrollen är nätt och liten men med mycket tydliga instruktioner. Det finns tillräckligt med in- och utgångar på TX-SR501E men testaren saknar en digital utgång. Det finns några brister ljudmässigt, men hemmabioentusiaster kommer knappt att märka av det. Om ljudet går ut igenom fem eller sex högtalare så blir det kvalitetsljud i alla fall menar man. Kopplas TX-SR501E till bra högtalare så blir ljudupplevelsen total. Sammantaget får man en hel del bra teknik till en låg kostnad.

Källa: What Video september 2003
Home Entertainment september 2003
Essential Home Cinema nr 25, 2003
DVD & Hjemmekino nr 6, 2003

Home Entertainment

"Excellent picture and sound"

Home Entertainment tycker att TX-SR501E är en fantastisk receiver till bra pris. Den stöder en mängd ljudformat och har en hel del finesser för att vara en instegsmodell. Installationen är enkel och allt fungerar logiskt. Ljudet blir bättre med filmavspelning och mindre bra med CD. Modellen har en finess som heter CinemaFilter och som verkligen återger fin harmoni och som kan finjusteras så att klangen känns dynamisk, rund och mogen. Ljudet vandrar från högtalare till högtalare och det låter rent inom samtliga frekvenser. TX-SR501E är en exceptionellt bra receiver för sin prisnivå menar Home Entertainment.

Essential Home Cinema

"Terrific looks, detailed sound"

Essential Home Cinema jämför med receivers från Panasonic, Yamaha, JVC och Sony. TX- SR501E är en mycket snygg receiver i guldkromad finish som ger sken av att vara dyr. Även fjärrkontrollen är proper i designen. Tillverkaren har lagt ner en hel del arbete på att utforma alla anslutningar med färgkoder, så allt är lätt att installera och koppla upp. Det är enkelt att komma åt alla knappar på panelen för att göra de justeringar man vill. Ljudet är förvånansvärt bra. Det är starkt men krispigt med en naturlig klarhet i tonen. Filmljudet har en underbar surroundeffekt och låter trovärdigt, detaljrikt och välbalanserat. Det är svårt att finna någon brist med TX-SR501E. Onkyo tar hem priset i detta test som en kvalitetsreceiver till bra pris.

DVD & Hjemmekino

"Laget for kinoentusiaster"

DVD & Hjemmekino tycker liksom övriga att detta är en enkel receiver till konkurrenskraftigt pris, med en ljudkvalitet som ligger på samma goda nivå som många i de högre prisklasserna. Ingen lyx, bara enkel och bra. Det blir en behaglig ljudåtergivning som ligger över förväntningarna. Möjligtvis är tonregistret på mellannivå lite begränsat och basen kunde kanske vara lite mer dynamisk. Med subwoofer lämpar sig modellen perfekt för hemmabio men mindre för stereoljud. Trots den vassa konkurrensen i denna prisnivå är TX-SR501E ett bra köp för alla filmfreaks. Med bra högtalare behöver den inte skämmas för sig.

Cirkapris: 5000 kronor

Produktfakta: Onkyo TX-SR501E är en sexkanalig surroundreceiver med stöd för SACD och DVD-Audio. Receivern har en uteffekt på 6x65 watt i 8 ohm. Fyra ingångar och två utgångar för S-video, tre digitalingångar samt 5.1 ingång för DVD Audio/SACD. Det finns också utgång för subwoofer. WRAT (Wide Range Amplifier Technology) gör att receivern hanterar ett brett frekvensområde. SR501E har inbyggd dekoder för DPL 2, DTS-ES 6.1 Discrete/Matrix samt Dolby Digital EX. Bland ljudfinesserna finns inställningar för CinemaFilter, Bass management (60/80/120/150 Hz) och Late Night Mode. Receivern finns i svart eller silver, mäter 435x150x376 mm och väger 8,8 kg.

Modell: Onkyo TX-SR501E