Sök
Onkyo TX-SR500

Onkyo TX-SR500

Vettigt budgetljud

2002-10-07

Onkyo TX-SR500 är en surroundreceiver som tål att ses och lyssna på. Även om betygen blir blandade är alla testare överens om att TX-SR500 är en bra receiver till bra pris.
Testkälla Betyg Kommentar
Home Entertainment 4/5 "Coherent and effective sound performance"
Cnet 7/10 "It's a joy to use"
Audio "Auf Schlichtheit bedacht, gut gemacht"

Vad tycker testarna?

Testarna är inte helt överens om TX-SR500. En älskar ljudet medan en klagar på musikkvaliteten och en annan på filmljudet. Utseendet är också en tvistefråga då vissa kallar det gediget medan andra klagar på att fronten är belamrad med knappar. Ingen är särskilt förtjust i fjärrkontrollen. I slutändan tycker alla att det är en bra receiver, men det finns bättre.

Home Entertainment

"Coherent and effective sound performance"

Home Entertainment gör ett jämförande test med fem andra receivers i samma prisklass. Onkyo får minuspoäng för sin tråkiga fjärrkontroll och den knappbelamrade fronten. Ljudmässigt anses TX-SR500 dock vara en bra receiver för film men mindre bra vid musikuppspelning. Pluspoäng för ingångarna på fronten och utgångarna för högtalare i ett andra rum. Testaren menar att alla deltagarna i testet är bra, men att Harman Kardon AVR-2550 är en klar vinnare. Marantz SR4200 blir samtidigt utsedd till bästa köp.

Källa: Home Entertainment, Sep 2002
Till Cnets hemsida
Audio, Nr 8 2002

Cnet

"It's a joy to use"

Cnet ger TX-SR500 mycket goda vitsord. Ljudet får mycket beröm, särskilt möjligheten att välja mellan tre övergångsfrekvenser från satellit till subwoofer. Utseendemässigt plockar Onkyo hem ytterligare pluspoäng i detta test och möjligheten att ha högtalare i ett annat rum uppskattas av testaren. Om du gärna spelar högt i stora rum rekommenderar Cnet en receiver med mer kraft. Men för små och mellanstora rum anses TX-SR500 räcka mer än väl och rekommenderas varmt.

Audio

"Auf Schlichtheit bedacht, gut gemacht"

Tyska Audio uppskattar TX-SR500 men tycker att ljudet är svagt inom vissa frekvensområden. Den gedigna metallfronten faller annars testaren i smaken liksom användarvänligheten. Avsaknaden av digitalutgång och den underdimensionerade fjärrkontrollen drar ner slutomdömet något. Positivt att Onkyo utrustat TX-SR500 med funktion för högtalardelay, något som saknats på vissa tidigare modeller. I Audios test jämförs TX-SR500 med 5 andra receivers och får ett gott omdöme, men segrar gör återigen Harman Kardon AVR 2550 som anses jämnast i testet.

Cirkapris: 6000 kronor

Produktfakta: TX-SR500 är en receiver kompatibel med Dolby Digital, DTS och Pro-Logic II med 5.1 surround. 4 DSP program ingår. Receivern har sju analoga ingångar och tre digitala, varav en koaxial och två optiska. Ljud- samt S-video utgångar är placerade på fronten liksom utgång för hörlurar. Uteffekten är 5x85 W 6 Ohm. Vidare finns banankontakter på alla högtalarutgångar samt FM- tuner med plats för 30 kanaler. Vikten är 8,8 kg och måtten 435x150x376 mm.

Modell: Onkyo TX-SR500