Sök
Onkyo TX-NR5007

Onkyo TX-NR5007

Möt en mästare på ljud och bild

2010-01-15

Onkyo TX-NR5007 är en 9.2-receiver som inte lämnat något åt slumpen. Det är inte bara det högkvalitativa ljudegenskaperna som får uppmärksamhet utan även videofunktionerna som anses slå allt annat som tidigare figurerat i en receiver.
Testkälla Betyg Kommentar
Audio 98/100 "Larger than live"
Audiovision 91/100 "Unglaublich komplette Ausstattung mit Top-Klang"
Audio video revolution - "Allows for customizability"
Area dvd - "Einen 9.2 AV-Receiver der Superlative"

Vad tycker testarna?

När det kommer till ljudprestationen är det inget snack om saken, detta är enligt testarna en receiver av absolut bästa klass. Det blir genomgående mycket bra omdömen och receivern beröms för hur den hanterar allt från komprimerade ljudformat och musik i stereo till högupplösta filmspår. Det som dock får enheten att stå ut från mängden uppges vara videofärdigheterna. Genom att inte bara ha det senaste videochippet utan också för stöd till separat isf-kalibrering för varje enskild videoingång. Att till detta också lägga utmärkta nätverksfunktioner och stöd för samtliga tillgängliga format och massvis av andra funktioner blir valet nästan givet, menar testarna.

Audio

"Larger than live"

5008_02Det är inte bara fokus på ljudegenskaperna med TX-NR5007. Det skriver Audio som menar att receivern är en riktig mästare också när det gäller video- och nätverksfärdigheter. Båda funktionerna är mycket omfattande. För den första uppskattas att enheten är bestyckade med den absolut bästa videoprocessorn med möjligheten till kalibrering enligt isf-standarden för varje enskild ingång. Åtta hdmi-ingångar är inte heller fy skam. När det gäller nätverksingången anses också den utnyttjas till fullo då det inte bara går att strömma material från datorer utan även från nätverksanslutna hårddiskar och lyssna på internetradio direkt via enheten. När ljudegenskaperna testas lyssnar Audio på musik i stereo, ett dvd-filmspår och ett hd-spår från blu-ray. Slutomdömet blir ett hattrick i bästa möjliga återgivning då produkten enligt testaren helt enkelt bemästrar de olika format som den matas med.

Källa: Audio (DE) nr 11 2009

Audiovision

"Unglaublich komplette Ausstattung mit Top-Klang"

5008_02Onkyo TX-NR5007 har lägre specificerad effekt jämfört med föregångaren TX-906. Audiovision menar dock att detta inte märks i praktiken. TX-NR5007 uppvisar inga som helst tecken till att sakna kraft och har aldrig problem med att bibehålla kontrollen på ljudet hur mycket volymen än dras upp. I surroundläge imponerar främst dynamiken och den mycket välkontrollerade basen. Samtidigt är ljudbilden rymlig och välseparerad och låter överlag mycket ren. I stereoläge anses den också vara en toppenspelare och svår att skilja i karaktären från en dedikerad stereoreceiver även om dessa är något mer luftiga. Förutom att berömma ljudet så görs också en genomgång av videofärdigheterna och det konstateras att det inte bara är den receiver som kommer med flest hdmi-ingångar i prisklassen. Det är också den som erbjuder flest inställningsmöjligheter och bäst resultat. Det blir så när som perfekt med ett litet undantag, att analog video som omvandlas till 1080p förlorar lite i skärpa. När testaren också väger in det omfattande nätverksstödet och övriga funktioner så konstateras att detta är en produkt av ren referensklass.

Källa: Audiovision (DE) nr 11 2009

Audio video revolution

"Allows for customizability"

Att Onkyo TX-NR5007 är en 9.2-kanalig receiver innebär enligt Audio video revolution att produkten erbjuder en stor flexibilitet vid installationen. Även om de flesta användare kommer att använda sig av en 5.1 eller 7.1 uppställning så är det inte på något sätt ett slöseri med 9,2 då de kanaler som blir över kan användas för att ge mer driv till de högtalare som används. Det utdelas beröm för det omfattande formatstödet, de utmärkta ingående ljudprocessorerna och de mycket omfattande nätverksegenskaperna. Testaren uppskattar videochippet samt möjligheten för isf-kalibrering. Trots alla extra funktioner som finns inbäddade så fokuserar ändå enheten på kvalitet. Det märks hos såväl ljudet som bilden.

Källa: www.avrev.com (US)

Area dvd

"Einen 9.2 AV-Receiver der Superlative"

5008_02Area dvd anser att menysystemet är både välstrukturerat och överskådligt trots mängden funktioner och finesser. Detta gör enheten lätt att hantera, något som märks av när nätverkskabeln ansluts. Receivern kopplar genast upp sig på nätverket och det går direkt att strömma musik från anslutna nätverksenheter eller från internet. När ljudegenskaperna granskas därefter så blir omdömet att återgivningen är av extremt bra klass. Kraftresurserna är enorma samtidigt som receivern beskrivs som både kultiverad och dynamisk. Den tappar aldrig kontrollen när volymen dras upp och målar upp ett mycket nöjsamt surroundpanorama. Även videofärdigheterna är mycket bra och Area dvd är inte sämre än någon annan på att berömma de omfattande inställningsmöjligheterna. Oavsett om videosignalen bara släpps igenom eller även omvandlas i enheten till 1080p så imponerar resultatet. Med sin goda ljud- och bildegenskaper samt en mycket omfattande funktionslista menar Area dvd att detta är en produkt som mer än väl förtjänar att placeras i referensfacket.

Källa: www.areadvd.de (DE)

Cirkapris: 23000 kronor

Produktfakta: Effekt: 9x220 watt (6 ohm)
Formatstöd, urval: Dts master audio, dts hd, dolby truehd, dolby digital plus, thx ultra2 plus, audyssey dsx, dolby pro logic IIz
Anslutningar, urval: 8xhdmi in, 2xhdmi ut, 3xkomponent in, komponent ut, 4x s-video in, 4xoptisk in, 3xkoaxial in, analog 7.1-ingång, 9.1-lågnivå, 2x usb, ethernet
D/a-omvandlare: Burr-Brown 32 bit/192 kHz
Övrigt: Hqv reon-vx videochip för videouppskalning till 1080p, isf-kalibrering av video, automatisk rumskorrektin, multiroom med tre zoner, dlna-certifierad nätverksingång
Mått: 435x198,5x463,5 mm
Vikt: 25 kg