Sök
NAD T747

NAD T747

Utmärkt ljud men småtråkig design

2009-10-22

NAD T747 beröms för sin förmåga att få ljudupptagningar att låta som de var ämnade utan att för den delen göra avkall på någon ljudparameter. Testarna menar att det är en utmärkt allround receiver även om designen är småtråkig och menyn lite ologisk.
Testkälla Betyg Kommentar
Audio 96/100 "Einen erfreulich klangstarken Surround-Verstärker"
Home cinema choice 4/5 "Pretty darn good at everything"
Homet heather review - "A safe bet"
Home theater hifi 4/5 "An un-hyped, articulate sound"

Vad tycker testarna?

Testarna menar NAD T737 är en mycket "renlåtande" ärlig receiver som inte försöker försköna ljudet på något sätt utan spelar upp det som det var ämnat. Den gör ett mycket bra jobb och får återkommande beröm för sin dynamik, balans och detaljrikedom i återgivningen. Samtidigt uppges den ha stora kraftresurser har den också fingerkänsla nog att få fram små, tysta element i ljudet. Utförandet är stramt och intetsägande, vissa testare gillar det och andra inte men det anses ändå gå mycket väl ihop med testarens andra produkter. Den utmärkta ljudåtergivningen gör också att testarna inte bryr sig vidare mycket om att extra funktioner och finesser slopats till största del. En utmärkt allround receiver med fokus på det viktigaste är ett samlat slutomdöme.

Audio

"Einen erfreulich klangstarken Surround-Verstärker"

I jämförelse med andra receivrar förefaller NAD T747 vara tämligen sparsamt utrustad med extrafunktioner. Det skriver Audio som även tittat på Yamaha RX-V1065, Onkyo TX-NR807 och Pioneer VSX-LX52. NAD uppges ha gått sin egen väg och inte bara dragit in allt extra lull-lull utan även designen som mer påminner om en stereoförstärkare än en hemmabioreceiver. Den som kan leva med det gör mycket väl i att investera i en T747, skriver testaren. För tack vare fokuseringen på det essentiella, givetvis med stöd för alla moderna ljudformat, så har tillverkaren fått till en ljudupplevelse som sopar banan med sina konkurrenter och därför också utses till testvinnare. Mycket positivt är att NAD kommit ifatt övriga tillverkare och nu kan erbjuda hdmi-video med inbyggd uppskalning och linjedubblering. Dessutom gör enheten ett mycket bra jobb även med den typen av arbete.

Källa: Audio (DE) nr 9/10 2009

Home cinema choice

"Pretty darn good at everything"

Även om NAD aldrig fått till en lika tilltalande design som vissa av konkurrenterna menar Home cinema choice att just den biten blivit mycket bättre med T747. Designen är fortfarande lite tråkig men långt ifrån lika ful som tillverkarens övriga modeller. I övrigt är receivern profilerad som tidigare produkter med huvudfokus på ljudet och inte så mycket på extra finesser. Det fungerar riktigt bra, med blu-ray visar enheten att den kan återge i princip vilken ljudmiljö som helst utan att göra avkall på varken detalj eller precision. Samtidigt är dynamiken övertygande och kraftresurserna stora. Därför så anses det vara en mycket bra allroundreceiver utan några egentliga brister i sin ljudpresentation. Slutligen skriver HCC att även om det är en enkel receiver att ställa in så kunde menyerna vara mer fotorealistiska och vissa av inställningarna är litet för grova. Exempelvis så hade mindre steg i justeringen av högtalaravstånd och kanalnivåer varit att föredra.

Källa: Home cinema choice (GB) november 2009

Homet heather review

"A safe bet"

Home theather review menar att NAD T747 är en mycket vällåtande och ärlig receiver som alltid återger ljudet som det är ämnat att låta. Detta då tillverkaren inte justerat något frekvenssegment utan valt att köra på en naturlig profil. Det fungerar mycket bra då enheten dessutom har fin kontroll på ljudbilden samtidigt som den är balanserad och auktoritativ. Det låter heller aldrig ansträngt, strävt eller obehagligt. Och kraftresurserna med 60 watt i varje kanal är mer än nog att sätta blodet i gungning, skriver testaren. Dessutom uppskattas hur väl den samspelar med en hel drös av signalkällor och anslutna högtalare. Ska något negativt fram är det att den är sparsamt utrustad vad gäller ljudingångar. Enbart två koaxiala och två optiska ljudingångar är lite lågt i testarens tycke.

Källa: www.hometheaterreview.com (US)

Home theater hifi

"An un-hyped, articulate sound"

Den intetsägande designen hos NAD T747 uppskattas av Home theater hifi då den går mycket väl ihop med övriga produkter från tillverkaren. Anslutningsmöjligheterna anses vara mycket bra och den är enkel att komma igång tack vare vettig autokalibrering. Att justera inställningar manuellt är lite irriterande då menyn inte är bra och då vissa funktioner är placerade långt nere i menyerna vilket kräver onödigt skrollande. Testaren ogillar också att alla videosignaler behandlas istället för att kunna välja om de bara ska släppas igenom. Men annars är Home theather hifi idel positiva. Receivern blir aldrig riktigt varm och skulle den lämnas på över natten så är det ingen fara. Den producerar också långt mer kraft i ljudet än som förväntas av specifikationerna och har inga problem att fylla ut ett vardagsrum modell något större. Samtidigt så klarar den av att få fram de minsta viskningarna i en tyst scen. Ljudet är helt enkelt ärligt, detaljerat, vällåtande och har en insvepande surroundkänsla, avrundar testaren.

Källa: www.hometheaterhifi.com (US)

Cirkapris: 10000 kronor

Produktfakta:

NAD T747
Effekt: 7x60 watt (7x120 watt ftc)
Formatstöd, urval: Dts master audio, dolby truehd, dolby digital plus, prologic IIx
Anslutningar, urval: 4xhdmi in, hdmi ut, 3xkomponent in, komponent ut, 2xoptisk in, 2xkoaxial in, 2xoptisk ut, koaxial ut, 7.1-lågnivå
D/a-omvandlare: IuÖvrigt: Multizon med extra fjärrkontroll, automatisk rumskalibrering, ipod-docka som tillbehör, videoprocessing
Mått: 435x167x394 mm
Vikt: 13,3 kg

Tillverkare: Nad