Sök
Marantz SR8200

Marantz SR8200

Glassig och prisvärd

2002-11-12

Glassig receiver för audiofilen till "hyfsat pris" menar testarna och utdelar högsta betyg.
Testkälla Kommentar
Home Theater "Marantz SR8200 is a winner"
Essential Home Cinema "Genuinely special product"
Perfect Vision "High end audio performance"

Vad tycker testarna?

Det råder inget tvivel om att testarna är mer än nöjda med den här receivern som anses mycket prisvärd. Ljudkvaliteten får i stort sett bara god kritik och den beröms särskilt för att den klarar hög volym utan att göra avkall på kvaliteten. Receivern har en mängd inställningar och kan enkelt anpassas efter rummets storlek samt högtalarna. Fjärrkontroll med pekskärm och formgivning blir pricken över i menar de flesta.

Home Theater

"Marantz SR8200 is a winner"

Home Theater är överförtjusta i Marantz SR8200 som anses vara en vinnare, hur man än bär sig åt. Det är snarare kombinationen av högtalare och inställningar som avgör ljudkvaliteten än själva maskinen. Testaren använde relativt omaka högtalare men ljudet fungerade ändå perfekt. Basen gick igenom bra på JBL S38 höger och vänster fram, kompletterade av Alpha Mini baktill. Filmljud återgavs direkt och klart med sex kanaler. Testaren tycker visserligen att fem kanaler är fullt tillräckligt för ett normalstort rum men rekommenderar ett system som hanterar fler kanaler eftersom man får ett mer dynamiskt ljud. Med SR8200 på DTS ES upplevdes det ibland som de bakre kanalerna frigjorde sig från resten av ljudbilden. Bäst hos denna receiver är enligt Home Theater möjligheten till många inställningar, den glassiga fjärrkontrollen samt en ovanligt kraftig basgång.

Källa: Home Theater aug 2002
Essential Home Cinema nr 15 2002
Till Perfect Visions hemsida

Essential Home Cinema

"Genuinely special product"

Essential Home Cinema tycker att den påkostade men lite klumpiga fronten tillsammans med fjärrkontrollen utgör ett imponerande användarvänligt ekipage. Med tanke på priset gör maskinen mycket bra ifrån sig. Förstärkaren är kraftfull och levererar bra ljud när det krävs tung bas såväl som elegantare tongångar, även vid hög volym. Möjligen är detaljåtergivningen bättre hos några andra, men här är ljudet i alla lägen befriat från brus och störningar. Övergångarna är strålande och man märker inte när receivern skiftar mellan kanalerna. Till skillnad från rivalerna orkar SR 8200 faktiskt den sista milen även vid höga volymer utan att kompromissa. Mest imponerande är ändå receiverns förmåga till nyansrikedom, vilken sägs överträffa det mesta på marknaden.

Perfect Vision

"High end audio performance"

Perfect Vision tror att Marantz SR8200 kan passa den växande skaran audiofiler. Utformningen är ergonomisk och elegant. Baksidan kan vid första anblicken verka lite avskräckande, men här finns alla anslutningar man kan önska sig. Perfect Vision tycker att ljudet låter välartikulerat utan att vara artificiellt och dynamiken är betydligt bättre än hos gamla Marantzmaskiner. Karaktären ligger på den varma sidan av det neutrala, med en svag avrundning av de högre frekvenserna. Bilderna har en diskret men intensiv kvalitet. SR8200 kunde förbättrats ytterligare om topparna varit lite mer detaljerade och bottenspektrat mer sammanhållet. Men oavsett film eller musik gick det inte att få den ur balans hävdar testaren.

Cirkapris: 30000 kronor

Produktfakta: Receivern SR8200 är den enda från Marantz med certifikat för THX Select samt Surround EX. Den ger 6x120 Watt vid 8 ohm och kommer med Dolby Digital, DTS ES (Discrete 6,1, Matrix 6,1, Neo 6), Dolby Pro Logic II, Circle surround 5,1 och RDS FM/AM tuner. Mottagaren har utgångar för 7,1 kanaler som kan användas med externa förstärkare. Det finns två typer av inställningar för musik respektive film, som anpassar stereokällan till 5.1 surround. Sex kristallkonverterare på 24 bitar/192 khz. Med på köpet följer fjärrkontroll med pekskärm och Surround Mode Selector samt Multi Function Control. Exempel på anslutningar är tre optiska och tre koaxiala digitalingångar, två komponentingångar samt åtta analoga ingångar. Mått 440x184x480 mm. Vikt 19,5 kg.

Modell: Marantz SR8200