Sök
Marantz SR7500

Marantz SR7500

För normal ljudnivå

2005-05-09

Snygg och lättanvänd 7.1-receiver som enligt testarna klarar både stereo och surround med mycket bra ljudkvalitet.
Testkälla Betyg Kommentar
DVD & Hjemmekino 15/20 “Gir med sin innebyedende kvalitetslyd godt igjen for investeringen”
Home Cinema 5/5 “A fine buy for those after a one-box solution”
Audio 4/5 “Frei von Heiserkeit und Nervosität”

Vad tycker testarna?

Marantz SR7500 är en välbyggd och snygg receiver som bjuder på en superenkel installation. Alla testare delar ut höga betyg, men upplevelsen av ljudet är inte helt enspårigt. En testare skriver att mottagaren är väldigt kraftfull samtidigt som den har full koll. En annan anser att SR7500 inte kommer upp i lika kraftfullt ljud som konkurrenterna och att enheten får problem med höga volymer men att den har utmärkt ljudkvalitet vid lägre toner. Den tredje anser att produkten är utmärkt lämpad för både stereo- och surroundåtergivning men är minst lika imponerad av videokonverteraren. Generellt sett så kan man säga att kvaliteten på ljudet håller en hög nivå, även om en del testare anser att receivern brister lite när ljudet maxas.

DVD & Hjemmekino

“Gir med sin innebyedende kvalitetslyd godt igjen for investeringen”

Marantz-SR7500-back

DVD & Hjemmekino tittar på fem olika mottagare i tiotusenkronorsklassen och placerar däribland Marantz SR7500 på en fjärdeplats. Längst upp hamnar Denon AVR-3805. Man tycker att produkten från Marantz verkligen andas byggkvalitet och välkomnar den väldigt enkla installationsprocessen. Testaren finner att förstärkaren har mycket plats i ljudrummet vid musiklyssnande och att det är ordning på de olika ljudhändelserna. Den håller också väldigt bra reda på timing och tempo men om man drar upp för högt så tycker man att SR7500 verkligen får kämpa. Det är främst diskanten som inte håller med, musikmässigt så anses därför förstärkaren vara bäst på mellan- och bassegmentet. Filmer ger ett ljud som håller bra tempo och framåtdriv, men det är ett kallare ljud som ger förvrängningar i mellanton och diskantområdet när man drar på för fullt. Dock så upplevs ljudbilden totalt sett sammanhängande och underhållande. Marantz förstärkare hänger inte med lika högt upp som konkurrenterna när det gäller volymen, men om man håller sig på en lite lägre nivå så levereras en ljudkvalitet som håller mot klassens bästa, avslutar Hjemmekino.

Källa: DVD & Hjemmekino, nr 2 2005
Home Cinema, april 2005
Audio, april 2005

Home Cinema

“A fine buy for those after a one-box solution”

Det är mycket receiver för pengarna med Marantz SR7500, skriver Home Cinema. Det anses vara en välbyggd och snygg produkt med tekniska finesser så att det blir över. Installationen går trots det väldigt enkelt till tack vare det automatiserade systemet. Testaren skriver att olikt liknande installationssätt från andra tillverkare så blir installationen med SR7500 väldigt precis. När man kör igång maskinen så visar den även att den har rejält med muskelmassa. Musik pumpas ut med stor kraft men med bibehållen kontroll, skriver testaren. Ljudbilden är väldigt naturlig men man kan lätt få ett kraftfullt ljud, utan risk för att behöva närma sig gränsen för vad produkten klarar, med en bas fylld med tyngd och detalj, även vid lägre nivåer. Diskanten är alltid klar och lyckas dra fram detaljer i ljudet väldigt bra. Även med surround vid filmtittande så går det att få ut en massa kräm. Marantz SR7500 har inte heller några problem med att tygla kraften och styrningen av de olika kanalerna sköts nbnb utmärkt. En helseriös receiver, enligt Home Cinema.

Audio

“Frei von Heiserkeit und Nervosität”

Marantz-SR7500-remote

Audio tittar förutom på produkten även på Harman AVR335 och Yamaha RX-V2500. De tre mottagarna anses jämnstarka och får alla samma slutpoäng. Marantz SR7500 anses vara mest komplett utrustad och bjuder som enda receiver i testet även på en inbyggd videokonverterare. Ljudet är utmärkt i stereo och hela ljudbilden präglas av naturliga drag. Surroundupplevelsen är bra även den, men ligger minimalt efter de två konkurrenterna. Även om det är en mottagare med naturlig klang så kan den trycka ut en massa kraft ur högtalarna utan att behöva gå på knäna. Användande och installation bland de tre löper smidigast på med Marantzen. Den som är ute efter enkelhet och tycker att det är lika viktigt med bra ljud i stereo rekommenderas därför att satsa på Marantz.

Cirkapris: 10000 kronor

Produktfakta: Marantz SR7500 är en 7.1-receiver för hemmabion. Enheten hanterar formaten THX Select, THX Surround EX, DTS, DTS ES, DTS 96/24, Dolby Digital, Dolby Digital EX, Dolby Pro Logic, Dolby Pro Logic II, Dolby Pro Logic IIx och Circle Surround II. Uteffekten för varje högtalare uppges vara 105 Watt vid 8 Ohm. Bland funktionerna märks bl.a. MRAC för automatiserad inställning för högtalarplacering, OSD-meny, A/B högtalare, Lipsync, videokonvertering m.m. Anslutningsmässigt finns följande ingångar: komposit in/ut, S-video in/ut, komponent in/ut, audio in/ut, optisk in/ut, koaxial in/ut. Marantz SR7500 har dimensionerna 440x463x186 mm och väger 14,8 kg.

Modell: Marantz SR7500