Sök
Marantz SR7002

Marantz SR7002

Musik framför film

2008-05-23

En 7.1-reciever som är bra, även om den inte är bäst. Det saknas lite muskelkraft och den passar bättre för musik än för film.
Testkälla Betyg Kommentar
Av review 8/10 ”Impressive sound quality.”
Bild & ljud hemma 4/6 ”Tappar lätt kontrollen när ljudet blir högt och intensivt.”
Sound & vision ”Does most everything you truly need from an A/V receiver.”
T3 4/5 ”Prefers music to movies”

Vad tycker testarna?

Testarna är nöjda även om ingen anser att detta är den bästa receivern i prisklassen. Genomgående tycker man att man får ett mycket bra ljud med musik, filmljudet är fullt tillfredsställande men det saknas lite muskler. Basen blir inte lika bra som hos en del av konkurrenterna. Alla gillar den automatiska rumskalibreringen. En av testarna skriver att vad man anser vara ett bra ljud är helt individuellt och att man därför i första hand ska lita till sina öron när man väljer receiver.

Av review

”Impressive sound quality.”

Brittiska Av review har testat fyra receivers i prisklassen 1000-1300 pund. Onkyo TX-SR875 blev testvinnare med full pott i betyg, Denon AVR-3808 hamnade på andra plats med 9/8 och Marantz delar tredjeplatsen med Yamaha RX-V1800. Marantz SR7002 beskrivs ha en knubbig och tilltalande design som tilltalar testaren. Många hdmi-anslutningsmöjligheter men i jämförelse med konkurrenterna har receivern ändå färre anslutningar. Att videouppskalning saknas, noteras. Ljudet kännetecknas av stor dynamik både i den djupaste basen och den högsta diskanten, detta ger en ljudbild som nästan är för perfekt. Ljudmässigt är Marantz helt i klass med sina medtävlare, men de som fick högre betyg har funktioner som Marantz saknar.

Källa: http://www.avreview.co.uk (GB)

Bild & ljud hemma

”Tappar lätt kontrollen när ljudet blir högt och intensivt.”

Bild & ljud hemma har testat fyra modeller där vinnare blev Onkyo TX-SR805, på andra plats hamnade Denon AVR-3808 och Marantz SR7002 delar tredje platsen med NAD T765. Om den aktuella modellen från Marantz säger man att den ger ett luftigt, behagligt ljud när ljudbilden inte är alltför komplicerad. Blir det alltför mycket och alltför stark musik som ska ut samtidigt plattar apparaten till ljudbilden och klangen blir lite hård. Kvinnoröster återges nästintill perfekt och diskanten är nyansrik. Ovanstående handlar om ren musikåtergivning. Vid filmuppspelning har Marantz tydlig surroundeffekt, små ljud och fina nyanser återges klart. Dialog återges inte lika bra och vid riktigt häftiga ljudeffekter räcker receivern inte riktigt till. Man sammanfattar med att säga att ljudet är raffinerat men apparaten skulle behöva lite mera muskler.

Källa: Bild & ljud hemma (SE) nr 3 2008

Sound & vision

”Does most everything you truly need from an A/V receiver.”

file:///C:/Users/jnilsson/AppData/Local/Temp/front.jpgSound & vision skriver att Marantz SR7002 har alla de nödvändiga in- och utgångarna för att ta hand om alla nu existerande ljud- och bildkällor. Inkommande 480i signaler kan uppskalas till 480p. I övrigt gäller att den skickar ut vad den får in. Den automatiska rumskalibreringen fungerar bra, men testaren påminner om att man i första hand ska lita på sina egna öron och inte automatiken. Vad gäller musikåtergivning så är testaren mycket nöjd, Marantz har ett korrektionsprogram som gör att även mindre bra högtalare som inte är perfekt placerade i rummet låter märkbart bättre. Som hemmabioförstärkare fungerar Marantz också bra, testaren körde ”Pirates of the Caribbean - Död mans kista” med mycket hög volym och blev imponerad av resultatet (inte av filmen). Ingen av de två medföljande fjärrkontrollerna är helt bra, men båda fungerar.

Källa: Sound & vision (US) april 2008

T3

”Prefers music to movies”

Brittiska T3 skriver att det inte skiljer så mycket mellan SR7002 och SR 7001. Det finns ytterligare en hdmi-anslutning och de är uppgraderade till 1.3. Testaren tycker att receivern gör ett bättre jobb med musik än med film. Man gillar ”Audyssey MultEQ” (systemet som korrigerar ljudet efter rummet) men tycker att det är svårt att stava till det. Enheten har en imponerande design och apparaten känns både solid och välbyggd.

Källa: T3 (GB) februari 2008

Cirkapris: 10000 kronor

Produktfakta: Marantz SR7002 är en 7.1-reciever med effekten 7x110 watt. Receivern är redo för de högupplösta formaten dd plus, dd truehd och dts hd. Bland formaten som stöds märks också dts es, dd ex och dpl IIx. Det finns fyra hdmi (1.3) ingångar och två ut, fyra komponentingångar och två ut samt fyra in och tre utgångar av både komposit och s-video. Måtten är 438x184x396 mm och vikten är 15 kg.

Tillverkare: Marantz