Sök
Marantz SR7001

Marantz SR7001

Fullspäckad enhet

2007-01-10

Omfattande anslutningsmöjligheter, utmärkt automatiserad rumskorrektion, videoegenskaper av toppklass och ett mycket bra ljud i stereo såväl som i surround. Ett mycket bra val enligt testarna.
Testkälla Betyg Kommentar
Asbyon 85/100 "Ein Kraftwerk ins Rennen"
Audio "Spielte immer als Teil des Film"
Audiovision 92/100 "Unbestreitbar gut"
Hjemmekino 5/6 "Fabelaktige opplevelser"

Vad tycker testarna?

Enligt testarna är Marantz SR7001 en receiver som är proppad med allt som går att få i prisklassen, det enda som egentligen saknas uppges vara en usb-port för anslutning av bärbara enheter. Det som imponerar är den automatiska rumskorrektionen samt videokonverteringen. Att enheten dessutom kan blanda video från en hdmi-ingång med ljud från den analoga 7.1-ingången, som stöder multi-pcm, anses båda väldigt gott för framtiden. Med de många ingångarna för video så blir enheten även en knutpunkt för att ansluta ett flertal andra enheter till en skärm. Återgivningen får väldigt goda omdömen med både musik och film. Receivern anses producera en välseparerad och dynamisk ljudbild samtidigt som den klarar av att leverera gott med tryck från basen.

Asbyon

"Ein Kraftwerk ins Rennen"

Marantz SR7001 är enligt Asbyon en receiver som klarar mycket och som gör det väldigt bra. Testaren imponeras av att stereoåtergivningen, som vanligtvis är en svag punkt hos surroundreceivrar, håller en hög kvalitet. Även när volymen dras upp ordentligt så lyckas receivern låta oansträngd och klar. Med filmspår och flera kanaler aktiverade så är det en precis och kraftfull återgivning som presenteras. Testaren skriver att ljudet dessutom är välseparerat vilket gör att ljudeffekter och dialoger aldrig smälter samman. Det beskrivs dessutom vara en lättanvänd produkt och att den automatiska rumskorrektionen gör ett väldigt bra jobb.

Källa: www.asbyon.com (DE)

Audio

"Spielte immer als Teil des Film"

Marantz SR7001 bakTyska Audio skriver att Marantz SR7001 gör ett utmärkt jobb med att knyta samman videokällor till en punkt med alla sina ingångar. Att den dessutom skalar upp bilden, oavsett källa, till 1080p och dessutom gör det riktigt bra ökar användbarheten av receivern som knutpunkt. Det enda som testaren egentligen saknar hos produkten är en usb-ingång för att koppla in bärbara musikspelare, ett behov som konkurrenterna anses vara bättre på att tillgodose. Installationen beskrivs gå smidigt till med inmätningssystemet Audyssey. I stereoläge uppges SR7001 producera ett väldigt substansierat ljud, som innehåller långt mer än bara grundtoner vilket ger en tredimensionell känsla vid lyssning. I surround är 3d-känslan lika påtaglig. Testaren skriver att dialoger är väldigt tydliga, att tonomfånget är brett och att musiken alltid känns som en del av filmen.

Källa: Audio (DE) nr 12 2006

Audiovision

"Unbestreitbar gut"

Audiovision testar Marantz SR7001 mot Pioneer VSX-AX4A och kan bara konstatera att SR7001 är den mer kompetenta av dem två. Det anses vara en välutrustad receiver med multirumsfunktionen, automatisk rumskorrektion och anslutningar baktill som tar varenda kvadratcentimeter baktill i anspråk. Återgivning anges vara av typisk Marantz-karaktär, homogen och luftig. Basen beskrivs som kraftfull men samtidigt välkontrollerad. Det går dessutom att spela riktigt högt innan SR7001 klagar. Den enda invändning som testaren har är att produkten enligt tillverkaren inte kan driva en högtalaruppsättning i fyra ohm.

Källa: Audiovision (DE) nr 12 2006

Hjemmekino

"Fabelaktige opplevelser"

Marantz SR7001 framEnligt Hjemmekino så är Marantz SR7001 en välutrustad receiver både på ut- och insidan. Detta då utsidan bjuder på många anslutningsmöjligheter samtidigt som insidan levererar automatisk rumskorrektion, videouppkonvertering och stöd för en hel del ljudformat. Att receivern kan ta bilden via hdmi samtidigt som ljudet tas från multi-pcm via den 7.1-kanaliga analoga ljudingången anses båda väldigt gott inför de kommande formaten hd-dvd och blu-ray. Vid filmtittande märks det att den automatiska rumskorrektionen gör ett bra jobb då alla parametrar i ljudbilden är helt i fas trots att det är ett inferno av ljud som sköljer över rummet. Körs produkten i stereoläge så uppges det bjudas på en bra dynamik i hög- och mellantoner samtidigt som basen är distinkt och välkontrollerad.

Källa: Hjemmekino (NO), nr 10 2006

Cirkapris: 12000 kronor

Produktfakta: Marantz SR7001 är en 7.1 receiver med 110 watt uteffekt i alla kanaler (vid 8 ohm). Den är försedd med en 192 kHz/24 bit d/a-omvandlare och 32-bitars dsp. Produkten är thx-certifierad och bland de format som stöds märks bland annat dolby prologic IIx, circle surround II, hdcd, dolby digital ex och dts neo:6. Bland enhetens funktioner märks automatisk rumskorrektion, läppsynk, multiroom och videouppskalare som klarar upp till 1080p. Anslutningar på videosidan omfattar bland annat fyra hdmi-ingångar och en ut, fyra kompositvideoingångar och två ut, samt fyra in och tre ut för både s-video och a/v. För ljud finns exempelvis tre in och en ut för både digital optisk som koaxial anslutning. Dessutom finns analog ingång för 7.1 som klarar multi-pcm. SR7001 har dimensionerna 440x396x184 mm och väger 15 kg.

Tillverkare: Marantz