Sök
Marantz SR5500

Marantz SR5500

Kapabel och prisvärd

2005-11-08

Marantz SR5500 är en fullt kapabel och prisvärd receiver för hemmabio. Testarna konstaterar dock att vissa ljudnivåer skapar problem.
Testkälla Betyg Kommentar
Audio 75/100 "Perfekt ausgestatteter Receiver"
What Home Cinema 90/100 "Superb value"
Home Cinema Choice 4/5 "The natural choice"
Area DVD 5,4/6 "Erwachsener Sound"

Vad tycker testarna?

Testarna bedömer SR5500 som en finessrik och prisvärd hemmabioförstärkare. Utseendet är sobert och snyggt med en ganska sparsmakad front. Menyn sköts lätt via fjärrkontrollen och avläses i displayfönstret. Den är fullt begriplig och det är barnsligt enkelt att installera den här förstärkaren. Surroundljudet håller generellt en bra klass och bedöms lite olika av testarna. Ett dynamiskt och vitalt klangregister med mycket detaljer med kanske en lite för dov baston som saknar den där riktiga spralligheten. De flesta anslutningar finns utom en HDMI/DVI anslutning. I ett test koras den till bästa köp.

Audio

"Perfekt ausgestatteter Receiver"

sr5500_black
Audio testar sex förstärkare från bland annat Samsung, Denon, Pioneer, Kenwood ur olika prisklasser. SR5500 är en modell som ligger i mellanprisklassen och den har en snygg och sober design. Särskilt snygg är den sparsmakade fronten, som jämfört med de andra modellerna känns minimalistisk. Den här receivern stöder inte THX, men modellens andra finesser väger minst lika tungt. Här finns exempelvis LipSync som fördröjer ljudet med upp till 200 millisekunder och det här är en funktion som faktiskt inte alla förstärkare har i den här prisklassen. Klangfärgen är dynamisk och känns spontan i mellanregistret, men det är bastonen som inte håller riktigt samma nivå som de allra vassaste konkurrenterna i testet. Basen bedöms som något blekare och är kanske inte lika luftig som testarna hade velat höra. Segrare i mellanprisklassen blir Pioneer VSX-1014 för sitt fantastiska film- och musikljud. Även Samsung AVR-700 utmärker sig som en prisvärd budgetreceiver.

Källa: Audio nr 12, 2004
What Home Cinema nr 32, 2005
Home Cinema Choice september 2005
Till Area DVD

What Home Cinema

"Superb value"

What Home Cinema imponeras av denna förstärkare och menar att den är både prisvärd och finessrik. Detta sjukanaliga ljudmonster känns både gedigen och robust och den anses som en värdig efterföljare till den tidigare 5400. Installationen är enkel och intuitiv. En av de specifika finesserna som testarna betonar är det alldeles utmärkta surroundljudet med sin imponerande detaljrikedom och vitalitet. Modellen erbjuder ändå ett ganska avslappnande stereoljud, för den som vill ta det lite lugnare. Det finns bra med anslutningar för allehanda kringutrustning. Avslutningsvis säger testarna att tillverkaren lyckats med att producera en prisvärd förstärkare av bra kaliber utan att ge avkall för ljudkvalitet. SR5500 koras till bästa köp.

Home Cinema Choice

"The natural choice"

sr5500_bck
Home Cinema Choice tycker att menyn är enkel och att det är väldigt lätt att installera förstärkaren, vilket man gör på endast några minuter. Menyerna är nästan banalt lätta att förstå. Förstärkaren är bastant i konstruktionen och riktigt snygg och enkel i designen. Det finns gott om anslutningar men den här modellen saknar HDMI-/DVI anslutning. Men ljudet finns där och på så sätt känns förstärkaren både prisvärd och avancerad. Ljudmässigt håller den en hög klass där även de vassaste ljudsekvenserna spetsas till en klang fylld av både substans och spänst. För den alltför kräsne lyssnaren kan vissa bullriga läten som exempelvis gevärskott och tvära inbromsningar snarare låta som dovt muller än fräna skottlossningar och skrikande däck. Men totalt betygsätter testarna ljudet som bra och brett med mycket detaljer.

Area DVD

"Erwachsener Sound"

Area DVD testar de tre modellerna 5500, 7500 och 8500 från Marantz. Alla tre är egentligen high-end förstärkare av samma tillverkare. Minstingen, 5500, visar sig vara en solid förstärkare av kvalitativa mått och med bra komponenter. Modellen är enkel att sköta, men på fjärrkontrollen är det inte lätt att se eller känna funktionsknapparna, särskilt om rummet är mörkt. Knapparna skiljer sig inte i storlek och det är svårt att urskilja play/stop/forward knapparna som kunde varit lite större än de andra knapparna. Däremot är displayen tydlig och receiverns prestanda ligger på en hög nivå. Klangbilden är sensibel och dynamisk över hela registret. Ljudet låter kraftfullt och basen är väldigt mogen. Testarna bedömer förstärkaren som både seriös och den mest prisvärda i förhållande till de exklusivare modellerna.

Cirkapris: 5000 kronor

Produktfakta: Marantz SR5500 är en A/V-receiver för hemmabio och uppföljaren till den tidigare modellen SR4500. Receivern har 7 kanaler på 90 Watt vardera vid 8 Ohm och inbyggda dekoders för DPL 2x, Dolby Digital EX, DTS-ES (Matrix & Discrete 6.1) samt DTS 96/24. Det finns en D/A-omvandlare på 192 KHz/24 bits (alla kanaler) och 32 bits DSP-chip. Bland finesserna finns LipSync som fördröjer ljudet och synkar det med bilden. På displayen sköts inställningar och justeringar. Bland de anslutningar som finns är två koaxial, två optiska in/utgångar, en 7.1-lågnivå analog in/ut och åtta stereoingångar samt fyra utgångar, högtalaranslutningar och en RS232-kontakt för att koppla upp receivern till ett större system. En multifjärrkontroll medföljer i paketet. Förstärkaren tillverkas i silverfinish och svart metall, mäter 440(b)x162(h)x463(d) mm och väger 13 kg.

Modell: Marantz SR5500