Sök
Marantz SR4400

Marantz SR4400

Stark lillebror

2004-07-15

Lillebror i Marantz nya serie A/V-mottagare visar att även den är ett muskelpaket. Imponerande ljud till bra penning, enligt testarna.
Testkälla Betyg Kommentar
Hemmabio 17/20 "Trevlig och medryckande musikförmedlare"
DVD & Hjemmekino 88/100 "Lyd som skjemmer bort sin eier"
Audio 68/100 "Klingt schön unaufdringlich"

Vad tycker testarna?

Testarna tycker att detta är en välbyggd receiver med för prisklassen ett mycket bra ljud. Den klarar dessutom av många olika format. En av testarna klagar på att det kan vara något tunt, men finner senare att det beror på för klena högtalare. Ljudbilden har ingen något att invända mot men däremot beskrivs installationsprocessen, speciellt positioneringen av högtalarna, som onödigt krånglig. Att det inte finns möjlighet att få en meny på skärm eller tv gör det till en liten pina. Dessutom tycker alla att kontrollen är godkänd men inte mycket mer. För pengarna man lägger ut tycker testarna att man ska ha överseende med detta då inte många konkurrenter i klassen lyckas med samma prestation.

Hemmabio

"Trevlig och medryckande musikförmedlare"

Hemmabio har tittat på ytterligare fem receivers, alla med en prislapp på under 6000 kronor. SR4400 lyckas trots priset hålla en hög känsla av kvalitet. Baktill har man sett till att det mesta man behöver i anslutningsväg finns, och den enda nackdelen är att det kan bli trångt. Att en skärmdisplay inte finns för hjälp vid installation och att front-/bak- och sidohögtalare justeras samtidigt är negativt, annars går installationen smidigt. Extra plus för avståndsjustering på subwoofern. Fjärrkontrollen är stor, men med godkänd funktion. Testaren hade dock velat se självlysande knappar. Vid musiklyssnande ger receivern ett komplett intryck, den klarar både rocksegmentet såväl som finstämd musik med bra kontroll. Vid DVD-tittande är ljudet mycket detaljerat och med rätt proportioner. Trots sina skavanker vid installationen är detta den bästa av de sex receivers Hemmabio går igenom.

Källa: Hemmabio, nr 12, 2003
DVD & Hjemmekino, nr 3, 2004
Audio, maj 2004

DVD & Hjemmekino

"Lyd som skjemmer bort sin eier"

DVD & Hjemmekino tycker det är bra att Marantz SR4400 kommer med en så pass utförlig bruksanvisning. Det gör det möjligt att sätta sig in i alla olika funktioner, även om man inte är audiofil. Att den klarar de flesta bioformaten och bjuder på 6.1 ingång som möjliggör DVD-Audio och SACD samt möjligheten att koppla till en extern förstärkare gör detta till en mycket komplett receiver. Man tycker inte att det är några som helst problem att justera enheten och ljudet visar att det finns en del muskler under skalet. Lugnare segment återges bra utan att bli alltför skarpa, samtidigt som actionscener trycks ut med tryck och tempo. Även med djupet och detaljerna gör maskinen ett bra jobb, även om den inte kommer upp i samma klass som dyrare produkter. Förutom ljudprestationen kommer köparna även att uppskatta att det går att uppgradera via linjeutgången, avslutar Hjemmekino.

Audio

"Klingt schön unaufdringlich"

Tyska Audio har tittat på SR4400 i ett hemmabiopaket tillsammans med högtalare och DVD-spelare från Marantz. Man förargas över hur knepigt det är att ställa in högtalarna med SR4400. "Simple Setup" är också lite för enkelt i testarens mening. Det finns ingen on-screen meny och inte heller någon snabbknapp för att komma åt menyn. Positivt är dock även här att subwoofern kan justeras för avstånd. Ljudet har en bra grundstämma som är rent och precist och bjuder på en dynamisk surroundupplevelse. Stundtals är ljudet något tunt när man testar med tillhörande högtalare, varför testaren rekommenderar att man inte köper ett komplett hemmabiosystem, utan väljer högtalare separat. Man har även tittat på Kenwood KRF-V4080 och Denon AVR-770 men dessa hamnar en bit efter Marantz SR4400 i betygsättningen.

Cirkapris: 5500 kronor

Produktfakta: Marantz SR4400 är en A/V-receiver med stöd för bl.a. Dolby Digital, Dolby Digital-EX, Dolby Pro Logic II, Circle Surround 6.1 och Virtual Surround. 96kHz/24-bit audio D/A omvandlare och 6x80 Watt vid 8 Ohm. Inbyggd AM/FM tuner. Sju analoga ljudingångar, två optiska och två koaxiala. Fyra analoga ljudutgångar och en vardera optisk och koaxial. På videosidan finns fyra kompositingångar och tre utgångar, samt två in- och två utgångar för S-video. 6.1 ingång och 6.1 pre-amplifer utgång. Fjärrkontroll medföljer. Väger 12,5 kg och har måtten 440x164x365 mm.

Modell: Marantz SR4400