Sök
Marantz SR4002

Marantz SR4002

Inte riktigt bra

2008-04-04

Minstingen i Marantz SR-serie imponerar med bra ljud, men det fattas en del för att den ska vara bäst i klassen.
Testkälla Kommentar
01net ”Simple, docile et sans chichis”
Audio ”Etwas diffuser Klang.”
Audiovison ”Fein aufgelöster Klang.”

Vad tycker testarna?

Testarna är överens om att Marantz SR4002 är en bra förstärkare i den aktuella prisklassen. Den kanske inte har den allra bästa prestandan, men ljudet är mycket bra. En av testarna tycker dock att basfrekvensomfånget är för litet. Att den saknar teknik för läppsynkronisering är något som två av testarna beklagar. Att den inte har hdmi 1.3 värderas lite olika.

01net

”Simple, docile et sans chichis”

Franska 01net säger att Marantz inte lovar några underverk med sin nya a/v-förstärkare. Däremot lovar man bra ljud och bild, eftersom såväl in- som utgångar för hdmi finns. Apparaten kalibrerar sig själv när man kopplar in den, förstärkningseffekten är på modesta 7x80 watt vilket anses vara tillräckligt för många. Filmljudet blir fullt tillfredsställande. Det är inte perfekt men mycket bra, ett klart, varmt och detaljrikt ljud. Testaren avslutar med att säga att förstärkaren passar till vilket hemmabiosystem som helst och att det i prisklassen nog är svårt att hitta någon bättre.

Källa: www.01net.com (FR)

Audio

”Etwas diffuser Klang.”

Tyska Audio har testat Marantz SR4002 och Denon AVR-1908. Att man ställer dessa två mot varandra beror på att de ligger i samma prisklass och att de har samma ägarföretag. Förstärkaren från Denon är lite bättre i nästan alla avseenden vilket gör den till testsegrare med 74/100 i slutbetyg. En sak som Marantz saknar är möjligheten till läppsynkronisering. Basfrekvensomfånget anses vara en aning för litet för ett perfekt återgivet ljud. Även när det gäller musik har Marantz en mjuk ljudbild med en icke tillfredställande bas. Föregångaren SR-4001 anses vara bättre på den punkten.

Källa: Audio (DE) nr 3 2008

Audiovison

”Fein aufgelöster Klang.”

Audiovision har jämfört fyra förstärkare som kostar mellan €550 och €700. Testsegrare blev Denon AVR-1908 och i fallande betygskala hamnade Marantz SR-4002, HK AVR 247 och sist hamnade Panasonic SA-XR 59. Den aktuella modellen har inte den senaste hdmi-tekniken och saknar dekoder för de senaste ljudformaten samt läppsynk. Trots de tekniska begränsningarna lyckas förstärkaren återge filmljud riktigt bra, mittregistret är luftigt och fint. Detsamma är fallet med musik, röster och instrument återges med kraftig klangfärg och ljudet positioneras rätt i rummet.

Källa: Audiovision (DE) nr 2 2008

Cirkapris: 5000 kronor

Produktfakta: Marantz SR4002 är en 7.1-förstärkare med en effekt på 7x80 watt vid 8 ohm. Bland anslutningarna finns fyra komposit in (två ut), fyra s-video in (två ut), tre komponent in och en ut samt hdmi. D/a-omvandling med 192 kHz/24 bit. Bland formaten som stöds märks dts es och dts 96/24 samt dolby digital ex och dpl IIx. Måtten är 440x384x160 mm och vikten 11, 4 kg.

Tillverkare: Marantz