Sök
Marantz SR-9200

Marantz SR-9200

Förfinat för jazzälskaren

2002-10-15

Med diskant och mellanregister som överträffas av få, lockar Marantz SR-9200 framför allt de som vill lyssna på lite lugnare musik.
Testkälla Kommentar
Audio "Was Heimkino-Fans suchen"
Lyd & Bilde "Enhver jazzmusikers venn"
What Hifi "Fine musical performance"

Vad tycker testarna?

Marantz SR-9200 får goda omdömen för sin musikåtergivning. Filmljudet blir dock inte fullt lika bra. Alla testare är överens om att den inte är lika stark i basen som sina konkurrenter. Något som är lite av en smaksak. Vissa testare uppskattar det "förfinade" ljudet, medan andra tycker att det känns svagt och odynamiskt. Fjärrkontrollen får genomgående bra kritik och stöd för många ljudformat uppskattas också, även om THX Ultra II saknas.

Audio

"Was Heimkino-Fans suchen"

Tyska Audio är positiva till att SR-9200 stödjer så många format, speciellt DTS-ES Discrete. Multizone funktionen tillåter separat linje- och volymval och ljudmässigt uppskattas produktens milda karaktär. Den håller explosioner i filmer på rimlig ljudnivå men utan att det blir klent. Fjärrkontrollen får pluspoäng både för utseende och ergonomi. Att man kan ställa in apparaten utan fjärrkontrollen upplevs också som positivt. SR-9200 får bra betyg där det enda negativa är att phono-ingång saknas. Audio testar fem andra AV receivers samtidigt som SR-9200. Dock utses ingen direkt vinnare, eftersom allt från lågbudget till high-end produkter finns med i startfältet. Det konstateras helt enkelt att ju mer det kostar, desto mer smakar det också.

Källa: Audio, april 2002
Lyd & Bilde, nr 8 2002
What Hifi, september 2002

Lyd & Bilde

"Enhver jazzmusikers venn"

Lyd & Bilde menar att SR-9200 stödjer många format även om testaren saknar THX Ultra II. RS232C är en uppskattad funktion liksom möjligheten att ställa in allt utan fjärrkontroll och OSD. Multizone funktionen är en bra men knappast unik funktion. Fjärrkontrollen får bra kritik för att den är snygg och lättanvänd. Ljudmässigt uppskattas framförallt diskanten och mellanregistret. Basen upplevs som klen vilket är ett kännetecken för Marantz. Bristen på dynamik resulterar i att vissa komplexa musikstycken kan bli grötiga. Vad gäller filmljud upplever testaren att det mesta är bra men bristen på bas kan göra det nedre frekvensregistret något substanslöst. SR- 9200 är ett bra val för den som lyssnar mycket på jazz, visor eller klassiskt. Testsegern går till Denon AVC-A1SR som har något bättre bas och mer tryck.

What Hifi

"Fine musical performance"

What Hifi skriver att SR-9200 är väldigt bra på att spela musik. Den nämns som en av de bästa AV komponenter testaren stött på i det hänseendet. När det gäller filmljud är testaren aningen besviken och menar att det är för lite tryck i ljudet. Basen räcker inte riktigt till och jämfört med de bästa menar testare också att SR-9200 inte håller måttet vad gäller förflyttning av ljud från en högtalare till en annan. Men radion är bra och brusnivåerna låga. Fjärren ger ytterligare plus i kanten. I slutändan tycker testaren dock att det finns bättre alternativ i samma prisklass.

Cirkapris: 40000 kronor

Produktfakta: Marantz SR-9200 är en AV receiver med två analoga 7.1 ingångar, 7.1 utgång, fyra optiska och fem koaxiala digitalingångar, en optisk och en koaxial digitalutgång, nio analoga ingångar samt Scart. Den levererar 7x140 Watt vid 8 Ohm och klarar Dolby Pro-Logic II, Dolby Digital, DTS ES Discrete Matrix och Neo:6, THX Ultra, THX Surround EX, SRS Circle Surround 5.1 och HDCD. Mjukvaran går att uppgradera via RS232C interface för PC. Multizonefunktion finns. Programmerbar touchscreen fjärrkontroll medföljer. Måtten är 440x184x480 mm och vikten 19,5 kg.

Modell: Marantz SR-9200