Sök
Marantz SR-5300

Marantz SR-5300

Moget och smart

2003-04-27

Sex kanaler á 90 Watt, stöd för alla ljudformat och ovanligt bra musikåtergivning. Testarna är eniga om att Marantz har lyckats göra en riktig toppreceiver i SR-5300.
Testkälla Betyg Kommentar
Video 79/100 "Exzellenter Klang"
Audiovision "Toller Klang"
Home Entertainment 5/5 "Very musical, highly polished, subtle sound"

Vad tycker testarna?

Testarna har genomgående mycket gott att säga om Marantz SR-5300. Man kommenterar dess eleganta yttre och baksidan där kontakterna är tydligt uppdelade. Funktionsmässigt finns inte något att klaga på med 6.1 ljud och en uppsjö av finesser. Det som alltid väger tyngst är ljudet och detta område anses receivern hantera bäst. SR-5300 är också bra på att återge musik. De flesta tycker att den hanterar filmljud väldigt bra, medan någon tycker det saknas lite tryck till riktiga actionfilmer. Resultatet blir flera testsegrar och riktigt höga betyg.

Video

"Exzellenter Klang"

Video testar åtta AV-receivers där det går bra för SR-5300. Designen får bra betyg och testaren tycker utsidan är översiktlig och snygg, både fram och bak. Kvalitetsintrycket blir mycket högt även då man öppnar lådan och konstaterar att delarna är bra åtskilda för att undvika störningar. Musikmässigt övertygar Marantz som vanligt. SR-5300 spelar också filmljud bra och tidigare kritik angående lite slö bas finns inte hos denna modell. Tvärtom återges allt från lugn pianomusik till explosioner med mycket känsla och närvaro. Testseger för Marantz SR-5300.

Källa: Video, Nr 1 2003
Audiovision, Nr 3 2003
Home Entertainment, Mars 2003

Audiovision

"Toller Klang"

Audiovision gillar också designen som anses vara återhållsamt elegant. Utrustningslistan är glädjande lång och testaren saknar inget vad gäller ljudformat eller in-/utgångar. Den klara uppdelningen på baksidan ger ytterligare pluspoäng. I mätlabbet upptäcker testaren att brusavstånden i vissa frekvensområden är lite dåliga men bara i icke hörbara områden. Rent kraftmässigt konstateras att effekten mer än väl räcker till även för stora rum. I testet ingår även Kenwood KRF-X 9070, Panasonic SA-HE 200 och Sony STR-DB 1080 men ljudmässigt är Marantz SR-5300 klart bäst. Oavsett material låter det nästintill perfekt. Det som ställer till det är nämnda brusavstånd som snuvar Marantz på segern till förmån för Panasonic SA-HE 200.

Home Entertainment

"Very musical, highly polished, subtle sound"

Home Entertainment testar Marantz SR-5300 mot Denon AVR-1803, Onkyo TX-SR600E, Yamaha RX-V630RDS och Harman Kardon AVR 3500. Marantz är den som hanterar musik bäst, delvis tack vare stöd för circle surround men mestadels på grund av riktigt bra ljud. När det kommer till film är testaren inte lika imponerad då tunga snabba ljud inte kommer perfekt. Dialog och lugnare partier hanteras däremot bra, vilket får testaren att rekommendera Marantz receiver till den mogna publiken som inte behöver våldsamma ljudeffekter på högsta volym utan hellre vill ha klar dialog. Yamaha RX-V630RDS vinner dock tack vare häftigare filmljud men SR-5300 får titeln "Best Buy" och rekommenderas som "en delikat och mogen receiver" av HE.

Cirkapris: 7500 kronor

Produktfakta: Marantz SR-5300 är en AV-receiver som klarar av Dolby Pro Logic II, Dolby Digital EX, DTS-ES Discrete, NEO:6 och Circle Surround 6.1. Uteffekten anges till 6x90 Watt 8 Ohm och det finns förförstärkarutgångar för alla kanalerna. Två optiska och två koaxiala digitala ingångar samt en utgång för respektive. Fem S-video och kompositingångar samt tre utgångar. RDS FM-radio. Måtten är 440(W)x164(H)x425(D) mm, vikten 12,5 kg.

Modell: Marantz SR-5300