Sök
Kenwood KRF-X9995D

Kenwood KRF-X9995D

Försiktig nykomling

2002-06-12

Kenwood KRF-X9995D är en surroundreceiver som överlag får goda betyg av testarna. Bäst omdöme får den vid filmavspelning. Men priset lär förmodligen avskräcka många.
Testkälla Betyg Kommentar
Home Entertainment 4/5 "It's worth a look"
Home Cinema Choice 4,5/5 "Accurate and extended rear soundstage"
What Hifi 4/5 "Well worth a look"
What Video & TV 3,5/4 "Audition before buying"

Vad tycker testarna?

Åsikterna går isär en aning om Kenwoods värstingreceiver. Samtliga anser att apparaten gör bra ifrån sig under filmavspelning, medan ljudkvaliteten vid musikuppspelning är mer tveksam enligt någon. Samtliga är positivt inställda till de inställningar och möjligheter som produkten tillhandahåller. De flesta gillar den medföljande kontrollen med touchpad och LCD-skärm medan en fjärde testkälla tycker att kontrollen är alldeles för besvärlig att hantera.

Home Entertainment

"It's worth a look"

Home Entertainment anser att receivern har många möjligheter men en något knepig design. Den känns något billig och det nedfällbara locket känns inte särskilt säkert. Intrycket förbättras när uppkopplingarna är färdiga. Den mest ovanliga finessen är att den är kompatibel med HDCD-inspelningar. Kenwood har även inkluderat DRIVE som är ett högupplösningsfilter med 32-bitars kretsar för hög upplösning av stereoljud. Två manualer medföljer och installationen sker enkelt tack vare en logisk procedur. Ljudåtergivningen anses mycket bra och dialogen är ren och klar med en ljudfördelning som hindrar ljudströmmen att bli en homogen massa. Att lägga till ytterligare en förstärkare och högtalare för att få fram ES- och EX-kapaciteten är värt ansträngningen, anser testaren. Den enda kritiken är att maskinen inte har ett bra grepp om de lägre frekvenserna, och lyckas inte särskilt bra med snabba förändringar i ljudet. Den klarar inte av att matcha alla receivrar i samma prisklass, men är väl värd att titta lite extra på tycker man.

Källa: Home Entertainment nr 11 2001
Home Cinema Choice nr 8 2001
What Hifi nr 3 2002
What Video & TV nr 3 2002

Home Cinema Choice

"Accurate and extended rear soundstage"

Home Cinema Choice uppmärksammar att det endast finns fem kanaler för förstärkning och Dolby Digital EX och DTS ES kräver minst sex. Mottagaren är designad för att vara kosmetiskt unik med dess kurviga utseende och futuristiska touch. Vad gäller fjärrkontrollen kan den vara något komplicerad att använda, skriver testaren om ”kontrollen från helvetet”. Man irriterar sig på det starka ljuset från displayen och rekommenderar att sätta svart tejp över den i mörk miljö. Musik via playback i två kanaler avnjutes bäst via Pro-Logic II eller DTS Neo:6 vid såväl musik som film. Pro-Logic sprider instrument på ett överlägset bra sätt menar testaren.

What Hifi

"Well worth a look"

What Hifi påpekar att man för att få sju kanaler istället för fem måste betala extra, men det är ändå inte illa med tanke på mottagarens låga (?) pris. Fjärrkontrollen är sofistikerad med ett stort fönster som tillhandahåller flera funktioner med en enda knapptryckning. Mottagaren kan även omvandla inkommande videokällor oavsett kvalitet till högre kvalitet på utgående signaler. Denna receiver är mer självsäker än företagets tidigare modeller. Den saknar viss balans men uppvisar istället en spännande intensitet. Trots HCDC-filter och dekoder kommer den något till korta när det handlar om musikuppspelning. Rock låter skrovligt och rap låter lite för illvilligt. 9995D är dock enkel att använda och presterar väldigt bra när det handlar om hemmabio.

What Video & TV

"Audition before buying"

What Video & TV anser inte att mottagaren lever upp till den prestanda den har på papperet. Trots att det inte saknas någon som helst fart finns en viss kantighet och platthet hos höga volymer som indikerar att de maximala gränserna börjar nås. Receivern saknar inte klarhet eller dynamik, men ljudet misslyckas med att andas bra vilket gör att apparaten kommer till korta i de organiska kvaliteter som ger musik liv. Ingen katastrof men jämfört med Denon AVC-A11SR är skillnaden omöjlig att ignorera. Som hemmabiosystem är prestandan desto bättre. Dolby och DTS har bra och tydlig bildåtergivning och återger individuella ljud på ett bra sätt även om ljudfältet är något sterilt. Pro-Logic är det starkaste kortet när det gäller ljudåtergivning som ger en stabil ljudstege. Användningen av radiomottagaren är ett nöje med rent, artikulerat och stabilt ljud. Receivern är välutrustad, men det finns rivaler som erbjuder mycket mer tycker testaren.

Cirkapris: 30000 kronor

Produktfakta: Kenwood KRF-X9995D är en receiver med dimensionerna 440x191x416 mm och vikt på 20 kg. Utgående effekt är 130 W per kanal. Det finns 7 optiska och 7 koaxial digitala utgångar, en optisk och koaxial utgång, två komponentingångar samt 11 audioingångar och 5 dito utgångar. Processorn är en 32-bit SHARC och tillåten frekvens är 20Hz-20kHz. Produkten är THX-certifierad och utrustad med Dolby Digital EX, Pro-Logic II, DTS-ES Matrix 6.1, DTS-ES Discrete 6.1, DTS Neo:6 och är HDCD-kompatibel. Programmerbar fjärr med LCD-touchscreen medföljer.

Modell: Kenwood KRF-X9995D