Sök
Harman Kardon AVR-7500

Harman Kardon AVR-7500

Förstärkt bioupplevelse

2003-04-14

Hur mycket måste man investera i en hemmabio för att få ett verkligt ljudäventyr? AVR-7500 är en bra allroundreceiver som lyfter bioljudet till nya höjder menar testarna.
Testkälla Betyg Kommentar
What Video 4/5 “Bulging with muscles”
DVD & Hjemmekino 89/100 “Spiller med tyngde”
Audio 4/5 “Elegant schwingender Klang”

Vad tycker testarna?

Harman Kardon AVR-7500 får mycket bra omdömen i testerna, även jämfört med konkurrerande märken hamnar den bland de främsta. Detta är en bastant och solid receiver som har åtskilligt med kraft. I det stora hela anser man att ljudet är välbalanserat och klart även om småbrister i stereoljudet uppträder. Ingen kritiserar dock filmljudet. Dialogen är naturtrogen med bra resonans. Generellt en mycket mångsidig receiver som erbjuder många anslutningsmöjligheter och finesser som mycket väl kan mätas med större och dyrare modeller.

What Video

“Bulging with muscles”

What Video konstaterar att AVR-7500 är rätt lik sina föregångare i utseendet. En verkligt bastant receiver med en hel del kraft. Vid första anblicken verkar den inte vara den mest solidaste men det är en flexibel maskin när det gäller kopplingar och anslutningsmöjligheter. Både med CD och DVD-filmer gör AVR-7500 bra ifrån sig. Både på låg och hög volym är ljudet balanserat och till viss del detaljrikt med ett brett musikaliskt variationsspektra blir det lite grumligt ljud och ostadig bas med Dolby Digital och DTS. Filmdialogen är mycket precis. Som allroundreceiver är den helt acceptabel och bjuder på några bra finesser men är lite komplicerad för den som inte är så tekniskt begåvad. Ingen lätthanterlig receiver med andra ord.

Källa: What Video februari 2003
DVD & Hjemmekino nr 2, 2003
Audio nr 3, 2003

DVD & Hjemmekino

“Spiller med tyngde”

DVD & Hjemmekino testar sex receivers för hemmabion. Förutom Harman Kardon synas Pioneer, Rotel, Marantz, Sony och Denon. När det gäller AVR-7500 fastställer man att detta är en receiver med bra anslutningsmöjligheter och mångsidighet. En kraftig förstärkare med synnerligen bra ljudkvalitet både när det gäller film och musik. AVR-7500 utgör en god grund för hemmabion och har förbättrats en hel del sedan tidigare modeller. Det finns en tendens till alltför stark diskant vilket kan bli jobbigt i längden. Kanske beror det på kvaliteten på skivorna. Bastonerna är breda och mellanläget öppet och luftigt. Filmljudet har naturlig resonans och dialogen är trovärdig. De brister man nämner är att receivern kan vara knepig att förstå sig på och att den inte har inbyggd förstärkare för 7.1. Trots att man sammantaget tycker att AVR-7500 är en väldigt bra receiver för sitt pris, hamnar den på andra plats efter Rotel RSX-1055.

Audio

“Elegant schwingender Klang”

Audio väljer att titta på två modeller från Harman Kardon, AVR-7500 och AVR-8500 som kostar nästan dubbelt så mycket. Harman Kardon har valt att behålla den fyrkantiga formen som kännetecknar deras produkter. AVR-7500 har svängande bas, naturtrogen dialog och mycket ljudstyrka, fjärrkontrollen anses också funktionell. AVR-7500 tål att jämföras ljudmässigt (surround) med storebror AVR-8500, men den senare har överlägset stereoljud, bättre tempo och klarare klang. Båda är dock kvalitetsprodukter och väl värda sitt pris. Den större modellen får omdömet ”referensklass” medan AVR-7500 hamnar en nivå lägre.

Cirkapris: 14000 kronor

Produktfakta: Harman Kardon AVR-7500 är en A/V receiver för hemmabion med programmerbar universalfjärr. AVR-7500 avkodar Dolby Digital, DTS-ES, DTS Neo:6, Dolby Pro Logic II, MP3 samt HDCD och har 5.1 ingång. Effekten ligger på 5x100 W 8 Ohm. Anslutningar är 2 komponentvideo, S-video, komposit, phono, 3 optiska och koaxiala ingångar samt 1 optisk och 2 koaxiala utgångar. Bland finesserna märks Multiroom Audio, AV-ingång och S-video även på frontpanelen samt FM-radio. AVR-7500 mäter 440(B)x193(H)x519 mm och väger 22,3 kg.

Modell: Harman Kardon AVR-7500