Sök
Harman Kardon AVR-7300

Harman Kardon AVR-7300

Ytterst kompetent och prisvärd

2005-07-01

Receivern får enbart högsta betyg tack vare strålande resultat när det gäller både ljud- och bilduppspelning.
Testkälla Betyg Kommentar
Home Cinema 5/5 “Truly remarkable”
Audio 5/5 “Endlich wieder ein kraftstrotzender AV-Bolide von Harman”
HemmaBio “En rejäl dos spelglädje i alla lägen”
Home Theater Sound “I was blown away”
Area DVD 6/6 “Beste Performance bei höchsten Lautstärken”

Vad tycker testarna?

Testarna menar att receivern visserligen är i största laget men att den å andra sidan har en hel del att bjuda på. Samtliga testare menar att receivern bjuder på högklassig ljuduppspelning oavsett om man använder sig av multikanaler, stereo, CD- eller DVD-uppspelning. Testarna är också imponerade av bildkvaliteten som enligt dem ger naturliga och mjuka färger samtidigt som dynamiken är framträdande. Testarna påpekar att receivern visserligen saknar en del av de funktioner som de betydligt dyrare konkurrenterna bjuder på, men att man här knappast saknar någonting utan belönas med riktig toppkvalitet.

Home Cinema

“Truly remarkable”

Home Cinema anser att receivern är i rejälaste laget, den är relativt stort och otymplig och har därför en fläkt som går i stort sett non-stop. Den besvärar dock inte särskilt mycket om man bara placerar receivern med lite omsorg. Installationen görs inte automatiskt utan manuellt, men den tid man lägger på detta får man tillbaka i form av högkvalitativ ljuduppspelning. Ljudet har full surroundeffekt som är imponerande bra med enbart två högtalare. Överhuvudtaget är receivern ytterst kompetent vilket resulterar i ett mycket bra ljud oavsett om man använder sig av stereo, multikanaler eller tittar på DVD. På papperet så saknar receivern en del av de funktioner som återfinns hos konkurrenterna, men däremot är den oerhört effektiv till ett betydligt lägre pris.

Källa: Home Cinema apr 2005
Audio nr 5 2005
HemmaBio nr 6 2005
Till Home Theater Sounds hemsida
Till Area DVDs hemsida

Audio

“Endlich wieder ein kraftstrotzender AV-Bolide von Harman”

Audio tycker att 7300 överträffar Harman Kardons tidigare modeller 8500 och 7500 med råge. Testaren menar att det här klart är den mest kompetenta receivern i sin prisklass. Det finns inte utrymme för flera förbättringar eftersom man här har det mesta man kan önska sig. Anslutningsmöjligheterna är många och likaså säkerställer de väl utformade menyerna att inställningarna går utan problem. Receivern har egentligen bara ett område där den inte lyckas riktigt bra, och detta är den automatiska inställningen. En rekommendation är att man använder sig av de manuella inställningsmöjligheterna för att få bästa möjliga resultat.

HemmaBio

“En rejäl dos spelglädje i alla lägen”

HemmaBio menar att Harman Kardon AVR-7300 har kapaciteten att utgöra ett mycket kompetent hjärta i ett avancerat hemmabiosystem. Grundinställningarna känns en aning ålderdomliga och såväl avståndsjustering som nivåer hade tjänat på finare justerings-möjligheter. Anslutningarna är frikostiga och det finns analoga in- och utgångar för i stort sett allting. De digitala anslutnings-möjligheterna är dock en aning fattigare, och testaren saknar bland annat HDMI-anslutning. Fjärrkontrollen är i största laget, men tydlig och logiskt uppbyggd. Receivern är mycket kompetent, och oavsett om man använder sig av multikanal eller tvåkanal så får man ett utmärkt resultat. Basen har en rejäl pondus och timingen är strålande. När man tittar på film så får man såväl nyanser som stämningar serverade på ett förtjänstfullt sätt samtidigt som dynamiken är föredömligt bra.

Home Theater Sound

“I was blown away”

Home Theater Sound menar att receivern visserligen saknar en del funktioner som återfinns hos konkurrenterna, men att ljudkvaliteten trots detta är mycket hög. Dynamiken är framträdande vid uppspelning av såväl CD som DVD och testaren anser att receivern är en klar vinnare som absolut skall rekommenderas. Även bildkvaliteten är högklassig med naturliga färger och dynamiska bilder. Installationen görs manuellt, men går mycket smidigt. Överhuvudtaget är hanteringen enkel med hjälp av den utmärkta fjärrkontrollen. Receivern är överraskande stor men har en mycket snygg och stilren design som gör den passande att ha i vardagsrummet.

Area DVD

“Beste Performance bei höchsten Lautstärken”

Area DVD anser att receivern gör ett mycket bra jobb. Tittar man på film så får soundtracket ett extremt starkt dynamiskt tryck som gör det till ett rent nöje att lyssna på. Även vid användning av multikanaler så blir ljudet otroligt bra. Testaren påpekar att priset dessutom är mycket bra eftersom majoriteten av konkurrenterna är betydligt dyrare. Vidare menar testaren att man med hjälp av den manuella installationen kan kalibrera receivern till resultat som är oerhört bra. Bildkvaliteten är även den förstklassig, avslutar testaren.

Cirkapris: 21500 kronor

Produktfakta: Harman Kardon AVR-7300 är en receiver vars uteffekt är 7x110 watt vid 8 ohm. Receivern är utrustad med analog surround 7.1 in och ut, EX/ES, RS232C samt sju analoga ingångar och fyra analoga utgångar. Vidare finns multiroom både för bild som ljud i två zoner eller via A-Bus, bildsignalkonvertering, bildsignalprocessor/scaler (Faroudja DCDi), 12 volt trigger samt fjärrförlängning. Det finns tre optiska digitala ingångar lika många koaxiala samt en optisk och en koaxial digital utgång. Receivern har fem stycken S-video in och fyra stycken utgångar, tre komponentingångar samt en ut. A/V på framsidan är en s-video samt en A/V, en optisk samt en koaxial (valbara in eller ut). Dimensionerna är 440(b)x192(h)x520(d) mm och vikten är 25 kg.

Modell: Harman Kardon AVR-7300