Sök
Harman Kardon AVR-430

Harman Kardon AVR-430

Glamorös mottagare

2005-03-03

Harman Kardon AVR-430 är en välsvarvad hemmabioreceiver med en uteffekt på 7x65 Watt som lyckas trycka ut mer kraft än väntat.
Testkälla Betyg Kommentar
Audio 80/100 “Ausgewogene Mischung“
Home Cinema 90/100 “Refined yet powerful presentation“
What Hifi 3/5 ”A decent product”

Vad tycker testarna?

Utseendet hos AVR-430 går utan tvekan hem. Det är en snygg skapelse i silver och svart med blå display. Man tycker också att den är lättanvänd och uppskattar framförallt Logic7, som spelar upp tvåkanaligt material i surround. Detta görs otroligt bra. Receivern i sig anses välutrustad och presterar bra över hela segmentet, en av testarna säger att den bleknar i jämförelse med andra produkter i samma prisklass medan övriga placerar den högt.

Audio

“Ausgewogene Mischung“

Audio tittar förutom på Harman Kardon AVR-430 även på Marantz SR-7400, NAD T-753, Sony STR-DB 2000 och Yamaha RX-V 2400. Harman Kardon lyckas få flest poäng och blir testets vinnare. Det är en mottagare med slutsteg för sju kanaler och alla möjliga avkodare som lyckas mycket väl med ljudåtergivningen i surround. Men man låter sig även imponeras av prestationen vid tvåkanaligt ljud, speciellt med Virtual Surround där testaren tycker att ordet virtuell kan slopas. Produkten är dessutom välbyggd, enkel och flexibel i sin installation. En invändning är att texten på fronten, under diverse knappar, kan vara lite svår att läsa. En stark produkt som placerar sig längst fram bland väldigt starka konkurrenter, enligt Audio.

Källa: Audio, april 2004
Home Cinema, april 2004
What Hifi, December 2004

Home Cinema

“Refined yet powerful presentation“

Harman-Kardon-AVR430F-back

Även Home Cinema tar sig en titt på flertalet mottagare. Förutom AVR-430 handlar det om Denon AVR-2805, Pioneer VSX-2014i och Yamaha DSP-AX750. Man utser Yamahas receiver till testets vinnare och placerar Harman Kardon på andraplatsen. Utseendet är långt från övriga enheter på marknaden. EZSet-knappen på fjärrkontrollen för mätning av ljudtrycket kan kännas felplacerad men funktionen är trevlig. Det testaren saknar är en helautomatisk installation. Receivern är inte fokuserad på styrka, även om det också finns där, utan mer på noggrannhet vilket resulterar i en trevlig ljudatmosfär där skådespelarnas röster blir väldigt klara. Den har inga problem varken med tunga actionscener eller tystare scenarion. Lite förvånande är att maskinen dessutom gör ett mycket bra jobb med musikåtergivning, en punkt där de flesta surroundreceivers inte klarar sig vidare bra, skriver testaren. Logic7 ger dessutom en bra surroundkänsla från stereo. AVR-430 lämpar sig för den som vill ha lite udda utrustning med ett stort och varmt ljud, avslutar Home Cinema.

What Hifi

”A decent product”

What Hifi tycker att om man är ute efter något som känns glamoröst är AVR-430 helt rätt. Det är en receiver med ett tilltalande utseende, med OK ljudåtergivning men som dock saknar lite av den exakta precisionen hos ledande produkter. Man ska inte luras av att uteffekten bara ligger på 65 watt, mottagaren har inga som helst problem att trycka ut en massa kraft, men testaren saknar lite i upplösningen också där det kan vara svårt att särskilja två i tiden närliggande ljud. Man imponeras inte heller av diskanten eller radiofunktionen. Med uppspelning av musik går det riktigt bra, och testaren anser att detta är en hyfsad receiver som dock inte utgör något hot för ledande produkter. Man har tittat på ytterligare fyra modeller och korar Denon AVR-2805 till bästa produkt. Harman Kardon hamnar sist.

Cirkapris: 8700 kronor

Produktfakta: Harman Kardon AVR-430 är en hemmabioreceiver med en uteffekt på 7x65 Watt vid 8 ohm. Klarar Dolby Pro Logic II (IIx via uppdatering), Dolby Digital och alla varianter av DTS. Har dessuotom Logic7 för virtuellt surround från tvåkanaliga källor. AM/FM radio med RDS, EZ Set (en inbyggd tryckmätare i fjärrkontrollen för kalibrering och positionering av ljud) och LipSync. 1x optisk digitalingång, 1x koaxial digitalingång och 1x A/V framtill. 2x optisk digitalingång, 2x koaxial digitalingång och 4x A/V, 2x Audio, 6/8-kanalig analog ingång samt ingång för radioantenn baktill. Dessutom finns 4/2 S-video in/ut, komponentvideo in/ut. Receivern väger 17,7 kg och har måtten 440x165x435 mm. Mjukvaran kan uppdateras via RS232-ingång.

Modell: Harman Kardon AVR-430