Sök
Harman Kardon AVR 3550

Harman Kardon AVR 3550

Mer ljud än väntat

2003-06-03

Ljudkvalitet som höjs till skyarna, oavsett om det gäller musik eller film.
Testkälla Betyg Kommentar
Video 75/100 ”Edles Design und guter Klang”
Home Entertainment 4/5 ”Extremely good and powerfull sound”
Area DVD 5/6 ”In dieser Klasse die besten Leistungen“

Vad tycker testarna?

Alla testare anmärker på att Harman Kardon inte har byggt in 6.1 ljud i AVR 3550. Flera av testarna konstaterar också att många konkurrenter har mer finesser och kontakter. Men samtidigt är testarna rörande eniga om att ljudkvaliteten är något alldeles extra. Det otroliga trycket i ljudet motsäger faktiskt siffrorna på papperet, dynamiken anses vara förträfflig och det är helt enkelt en fröjd att lyssna på allt som kommer från den här recievern. Trots de väldigt positiva omdömena om ljudkvaliteten blir det inga testsegrar för Harman Kardon, på grund av det saknande 6.1 ljudet och i mindre mån de saknade anslutningsmöjligheterna.

Video

”Edles Design und guter Klang”

Video anmärker på att Harman Kardon bjuder på mindre lull-lull än de sju konkurrenterna i sitt jämförande test. Att 6.1 ljud saknas resulterar i minuspoäng, testaren saknar dessutom anslutningsmöjligheter till förförstärkare. Ljudmässigt går det bättre och testaren menar att klassisk musik återges mycket bra, men det saknas lite i värme när det gäller sång. Surroundljudet får pluspoäng för dynamik och klart ljud. Däremot menar testaren att vissa av konkurrenterna har mer precision och rumskänsla. Slutomdömet blir trots allt ”mycket bra”, med 75 poäng vilket resulterar i en delad sjätteplats. Testsegrare Marantz SR-5300 med 79 poäng.

Källa: Video, Nr 1 2003
Home Entertainment, Mar. 2003
Till Area DVDs hemsida

Home Entertainment

”Extremely good and powerfull sound”

Home Entertainment utför ett jämförande test med Denon AVR-1803, Onkyo TX-SR600E, Marantz SR-5300, Yamaha RX-V630RDS och Harman Kardon 3550. Testaren anmärker på avsaknaden av 6.1 ljud, vilket i och för sig inte är någon större brist eftersom köpare i den här prisklassen sällan investerar i den sortens system. Värre är det nerbantade kontaktutbudet. Ljudmässigt går det betydligt bättre även i detta test. Testaren menar att ljudet levereras med mer dynamik och tryck än hos någon annan av testdeltagarna. Ljud får en nästan fysisk närvaro vilket gör en hel del för filmupplevelsen. Ljudet har visserligen inte riktigt har samma finess som vissa av konkurrenterna vilket gör förstärkaren mer lämpad för rock än klassiskt, även om den klarar av den typen av musik mycket bra. Bäst i test ljudmässigt alltså, men på grund av att vissa funktioner och anslutningsmöjligheter saknas vinner Yamaha RX-V630RDS (4 poäng av 5).

Area DVD

”In dieser Klasse die besten Leistungen“

Area DVD har mycket gott att säga om Harman Kardon AVR 3550. Även denna testare konstaterar förstås att vissa av konkurrenterna erbjuder 6.1 ljud. Att det inte finns lika många kontakter som hos vissa andra noteras också, men det som finns räcker långt menar testaren som höjer ljudkvaliteten till skyarna. Även inbitna audiofiler har mycket svårt att höra att detta inte är en renodlad musikförstärkare menar Area DVD. På detta område ligger maskinen i en liga för sig. Även surroundljud hanteras ypperligt och det är en fröjd att lyssna på det detaljerade, dynamiska och kraftfulla ljudet. Användarvänlighet och design får också höga betyg. Harman Kardon levererar en riktig toppenprodukt även om den har ett slutsteg mindre än många andra.

Cirkapris: 7000 kronor

Produktfakta: Harman Kardon AVR 3550 är en AV-reciever som levererar 65 Watt per kanal i 5.1 format. Stöd för Dolby Digital, Dolby ProLogic II och DTS 5.1. Dessutom finns Logic 7. Funktioner är bland annat sex DSP-program, OSD-menyer och E-Z set (för kalibrering av högtalare). På baksidan finns 5.1 ingång, fyra digitalingångar (två optiska och två koaxiala), optisk och koaxial utgång, tre S-video in, två S-video ut, subwoofer ut och 5.1 ut. Mått 440x168x390 mm, vikt 14,3 kg.

Modell: Harman Kardon AVR 3550